Britanicii se gândesc să-i înlocuiască pe muncitorii est-europeni din agricultură cu roboţi, după Brexit

Adi Iacob
Internaţional / 26 februarie 2017

(Sursa foto: Wikipedia)

(Sursa foto: Wikipedia)

Roboţii ar putea înlocui treptat muncitorii care lucrează în fermele din Marea Britanie, cei mai mulţi provenind din Europa de Est, în contextul în care ţara se pregăteşte să iasă din Uniunea Europeană, iar salariul minim în creştere înseamnă costuri tot mai mari pentru producători de legume şi fructe, precizează The Guardian.

Roboţii devin tot mai prezenţi în fermele din întreaga lume, pe măsură ce preţul lor scade, iar salariile minime acordate în sectorul agricol cresc.

În acest context, autorităţile britanice se gândesc să înlocuiască muncitorii, cei mai mulţi provenind din Europa de Est, cu roboţi, relatează News.ro.

Potrivit datelor statistice oficiale, comunitatea românilor din Marea Britanie număra peste 220.000 de persoane în 2016, aproape dublu faţă de 2013, având una dintre cele mai rapide creşteri.

În prezent, fermele britanice folosesc pe scară largă doar aparate automate pentru mulgerea vacilor. În martie, cercetătorii britanici vor încerca să producă legume şi fructe într-o fermă din centrul Marii Britanii exclusiv cu ajutorul roboţilor.

Unii producători susţin că avansul salariului minim ar putea să-i scoată din afaceri în viitor dacă nu vor găsi metode de a creşte productivitatea.

În plus, deprecierea lirei sterline din ultimul an, în raport cu euro, a redus entuziasmul străinilor care lucrează în Regatul Unit. În ianuarie 2016, o liră valora 1,36 euro, iar în prezent 1,17 euro, o scădere de 14%.

Fermele din Marea Britanie vor avea nevoie anual de 90.000 de lucrători sezonieri până în 2021, peste cei 250.000 de angajaţi permanenţi.

Trei sferturi dintre aceştia provin în prezent din ţări ale UE, în principal din Europa de Est. În contextul deprecierii lirei sterline şi a ieşirii din UE, dacă doar unul dintre cinci lucrători decide să meargă în altă ţară, Regatul Unit va avea nevoie de alţi 50.000 de angajaţi.

Totuşi, specialiştii avertizează că, în prezent, costul roboţilor performanţi care pot fi utilizaţi în mod eficient în agricultură este prea mare.

Unul dintre partenerii furnizorului de fructe Hall Hunter Partnership, Harry Hull, consideră că, deşi scumpi, roboţii care pot culege fructe ar putea deveni o soluţie viabilă economic în 2019, dacă Marea Britanie iese din UE.

"Dacă Theresa May va decide în 2019 că "asta e, sunteţi pe cont propriu', asta ar schimba radical modul în care abordez problema. Aş avea 500 de roboţi în doi ani şi probabil aş cheltui 5 milioane de lire sterline pentru ei", a declarat Hull.

Soluţia ar putea deveni viabilă economic în contextul în care, deşi roboţii au o viteză mai mică decât lucrătorii umani, ei pot lucra non-stop.

Totuşi, noile tehnologii au nevoie de investiţii importante la început, pe care nu toţi fermierii şi le-ar permite.

Aceştia ar putea cere granturi, reduceri de taxe sau dobânzi mai mici la credite pentru a putea face noile achiziţii.

În plus, fermierii ar putea cere de la retaileri şi procesatori contracte mai avantajoase, pe termene mai lungi şi cu preţuri garantate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cu locurile de munca pentru britanici cum ramane? Se plangeau ca le sunt luate de romani si de bulgari iar acum ca se vor elibera nu are cine sa le ocupe si trebuie sa "apeleze" la roboti?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb