BRM vrea să dea în judecată Ministerul Economiei

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 14 aprilie 2009

Bursa de Mărfuri susţine că obligativitatea tranzacţionării energiei producătorilor de stat, numai pe pieţele OPCOM, este anticoncurenţială

Ministrul Economiei Adriean Videanu a dat, în luna martie, un ordin prin care producătorii aflaţi în subordinea ministerului sunt obligaţi să vândă energia disponibilă pe pieţele centralizate administrate de OPCOM. Ordinul are ca scop asigurarea accesului nediscriminatoriu şi transparent la energia destinată pieţei libere şi îl întăreşte pe cel vechi, dat de fostul ministru Codruţ Sereş în anul 2006.

Bursa Română de Mărfuri (BRM) a anunţat Ministerul Economiei că măsura adoptată prin acest ordin este neconcurenţială, întrucât exclude platforma sa de tranzacţionare ca posibilitate de comercializare a energiei de către producători. BRM cere modificarea ordinului, astfel încât producătorii să poată participa şi la licitaţiile sale, care asigură aceleaşi condiţii de transparenţă şi acces nediscriminatoriu. În caz contrar, BRM a informat Ministerul Economiei că se va adresa instanţei pentru anularea ordinului şi va sesiza organele abilitate ale Consiliului Concurenţei cu privire la încălcarea legii în acest caz.

Gabriel Purice, preşedintele BRM, ne-a declarat: "Este adevărat că am informat ministerul că impunerea tranzacţionării energiei numai pe pieţele OPCOM este o măsură anticoncurenţială şi aduce prejudicii Bursei.

Noi am demarat o serie de discuţii cu reprezentanţii ministerului pe această temă, dar fără folos. Am notificat ministerul prin casa noastră de avocatură că suntem obligaţi să atacăm ordinul în instanţă dacă nu va fi modificat. Până acum, ministerul nu a avut nicio reacţie la notificarea BRM".

Domnia sa ne-a explicat că BRM deţine, de la începutul anului 2007, un document de la ANRE, reglementatorul pieţei de energie, prin care se arată că Bursa poate oferi servicii de intermediere a tranzacţiilor cu energie, în condiţii de transparenţă.

Domnia sa ne-a mai precizat că a cerut Consiliului Concurenţei să se pronunţe asupra ordinului 408 al fostului ministru Şereş, dar susţine că răspunsul nu a fost concludent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb