BROKERII: "Asistăm la marcări de profituri la BVB"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 februarie 2021

"Asistăm la marcări de profituri la BVB"

Trendul ascendent dezvoltat de indicele BET încă din prima parte a anului trecut a intrat într-o nouă fază corectivă în ultimele aproape două săptămâni, iar brokerii consultaţi de ziarul BURSA sunt de părere că unul dintre motivele care stau la baza acestui declin recent ţine de marcările de profit ale investitorilor, după creşterile susţinute ale cotaţiilor de la începutul anului şi chiar de mai demult.

De asemenea, brokerii atrag atenţia că ne aflăm în sezonul raportărilor financiare preliminare pentru anul trecut, iar investitorii fie sunt dezamăgiţi într-o oarecare măsură de rezultatele publicate până acum, fie aşteaptă ca mai multe companii să îşi prezinte situaţia pentru 2020, pentru a putea lua ulterior decizii în cunoştinţă de cauză.

Practic, din data de 9 februarie şi până în prezent, indicele BET are un declin de circa 4,3%, cea mai mare corecţie de la cea din septembrie-octombrie anul trecut. Este un parcurs diferit faţă de cel al pieţelor din Europa care în ansamblu, în ultimele aproape două săptămâni, prin prisma indicelui STOXX 600, a avut un parcurs mai degrabă lateral.

Marcel Murgoci, Estinvest: "Este posibil ca anumite raportări ale companiilor să fie interpretate ca indicaţii pentru ceea ce ar putea să raporteze alţi emitenţi din aceleaşi sectoare de activitate"

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest, ne-a declarat: "În primul rând trebuie subliniat că BET vine după o creştere importantă într-o perioadă relativ scurtă de timp. Astfel, din punctul meu de vedere, un factor ce stă la baza corecţiei este dat de marcările de profituri ale investitorilor".

Este o afirmaţie care vine în condiţiile în care, de la începutul anului şi până la data de 9 februarie, principalul coş de acţiuni al Bursei de Valori Bucureşti a avut o creştere de 9%, în timp ce de la minimul din 30 octombrie, indicele BET a marcat o ascensiune de circa 25%.

"Pe de altă parte, ne aflăm în plin sezon de raportări financiare ceea ce îşi pune amprenta asupra evoluţiei pieţei.

Este posibil ca anumite raportări să fi fost nesatisfăcătoare pentru investitori şi, mai mult, să fie interpretate ca indicaţii pentru ceea ce ar putea să raporteze alte companii din aceleaşi sectoare de activitate", a adăugat Marcel Murgoci, dând exemplu rezultatele raportate de Transelectrica în trimestrul al patrulea.

Transportatorul de energie electrică a obţinut, pentru întregul an 2020, un profit net preliminar de 113,7 milioane de lei, cu circa 18% peste cel din din 2019, dar sub cel înregistrat la nouă luni, de 152 milioane de lei, declinul venind pe fondul unui cumul de factori din care se detaşează creşterea masivă a cheltuielilor cu personalul.

"Astfel, probabil vor mai exista şedinţe corective, bineînţeles în funcţie de raportările companiilor", a mai spus brokerul de la Estinvest.

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Este posibil ca evoluţiile din piaţa AeRO să fie puţin în detrimentul marilor companii din BET"

Şi Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare la Goldring, ne-a transmis că în cazul unor companii ale căror acţiuni au avut creşteri destul de mari de la începutul anului, cum sunt Nuclearelectrica sau Conpet, avem probabil de-a face cu marcări de profit.

"Dar, cred că privind în ansamblu, investitorii aşteaptă rezultatele financiare pe care le vor raporta companiile. Rezultatele pentru tot anul sunt cele mai importante, pentru că indică ce dividende ar putea să plătească emitenţii. De asemenea, convocatoarele şi Bugetele de Venituri şi Cheltuieli includ informaţii importante pe baza cărora investitorii pot să ia decizii de rebalansare a portofoliilor", a completat brokerul de la Goldring.

Nu în ultimul rând, Dragoş Mesaroş observă intensificarea activităţii în piaţa AeRO, unde apar noi companii de tip growth, care atrag atenţia investitorilor.

"În unele cazuri, preţurile acţiunilor au crescut puternic iar volumele sunt mai mari decât în anii precedenţi. Astfel, este posibil ca această evoluţie din piaţa AeRO să fie puţin în detrimentul marilor companii din BET", ne-a spus Dragoş Mesaroş.

Norofert, iHunt, 2Performat, MAM Bricolaj sau Safetech Innovations sunt companii ale căror cotaţii au cunoscut aprecieri importante ale preţurilor acţiunilor în ultima perioadă, precum şi şedinţe de tranzacţionare în care rulajele au depăşit borna de un milion de lei, reper pe care multe companii din Piaţa Principală îl ating rar.

Nu este indicat ca investitorii să acţioneze înainte ca emitenţii să îşi publice rezultatele, sunt de părere brokerii

Legat de modul în care investitorii ar trebui să acţioneze în această perioadă de raportări financiare, brokerii sunt de părere că nu este indicat să se ia decizii de tranzacţionare înainte ca emitenţii să îşi publice rezultatele.

"Din punctul meu de vedere, ar fi indicat ca investitorii începători să nu acţioneze în anticiparea rezultatelor. Mai degrabă să aştepte ca emitenţii să îşi publice raportările financiare, să le studieze şi apoi să ia deciziile în cunoştinţă de cauză", a spus Marcel Murgoci de la Estinvest.

Dragoş Mesaroş, ce conduce activitatea de tranzacţionare de la Goldring, a punctat: "Recomandarea mea pentru investitori este să îşi facă o imagine cât mai amplă despre emitenţi înainte de a lua o decizie. Să înţeleagă care sunt sursele veniturilor şi profiturilor (operaţional sau financiar), ce estimări prezintă în Bugetele de Venituri şi Cheltuieli şi ce investiţii au de gând să facă companiile. În fond, vorbim despre investiţii, care sunt pe termen mediu şi lung".

Astăzi, 2Performat şi Bursa de Valori Bucureşti îşi vor prezenta rezultatele preliminare pentru anul trecut, urmând ca joi şi vineri să fie cele mai aglomerate zile pentru investitorii din piaţa noastră din acest punctul de vedere.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Rezultatele băncilor sunt catastrofale...de aia..

    Iar economia e praf..nu și-a revenit nimic, din contra circula o noua tulpină deci se poate relua oricând tot circul... 

    1. ma da tu comentezi peste tot? unde e bancherul vali?

      Nea cristiane , nu știu cine te plătește ,psd -ul , sau ești internat pe la psihiatrie....

      Scaderile medii ale profiturilor bancilor de la BVB sunt 40-50% adica o adevarata catastrofa.

      Nici daca anunta dividende infime, nu au sanse sa-si revina din cadere.

      Nici daca anunta guvernul ca a vaccinat 70% din populatie nu-si mai revin..  

      Scaderea profiturilor vine din provizioane. Daca se dovedeste ca bancile nu au nevoie de ele sau nu atat de mari vor merge la dividende.

    O corectie serioasa se impune pe vedetele AERO care acum se tranzactioneaza cu PER in nori, mare, mare atentie!

    1. NRF cu vânzări de sute de milioane de $ in SUA.????

      PER-ul nu prea conteaza pentru companii cum sunt in Aero. Raportul pret pe castig e mai degraba adecvat pentru companii defensive. E drept ca e euforie pe Aero.

    Nu stiu cand o sa se corecteze miraculoasele'perle'ale fantistic de reglementatei piete AER0 dar o s-o faca violent la un moment dat.Deocamdata le tine in stratosfera mirajul indus ca ar fi si ele ceva giuvaeruri cu business disruptiv de genul bling-bling Nadaq stocks.Doar ca in alea se-nvart pompe cu sume imense venite direct din tiparnita FED.Iar la BVB se sufla doar AER0 varianta 0.0.,acum cu mai multe molecle de O2!Cand mai trece niste timp si companiile astea vor creste afacerile cu cel mult zeci de procente si nicicum sute timp de multi ani ca sa poata justifica capitalizarile enorme-brusc usa va deveni cat burlanul de AERisire de la hota.Mirosul de ars va umfla narile si goli buzunarele.

    Acum e usor,multe companii din astea au free-float extrem de mic si niste'prieteni'veniti la spalat rufe care se plimba prin actionariat pe la mai multe.Insa vine nevoia de capital ca sandramalele merg pe sarma la nivel de cash-flow si atunci trebuie cedat din free-float.Vedem cu timpul cine mai crede in povesti cu similitudinile fata de cometele de pe Nasdaq(mai ales ca petrecerea pare pe final si acolo,ieri s-a mai tras un foc de avertisment). 

    1. O sa te contrazica imediat unii....

      Normal ca o sa fie contrazis pentru ca bate campii

      iHunt are PER in jur de 12, Transgaz are vreo 15.Care dintre cele doua firme poate sa creasca mai mult in viitor

      Bittnet are P/S in jur de 1.6.Si-a dublat cifra de afaceri in 2 ani 

      ??

      La fel de bine iHunt dispare in 5 ani in timp ce Transgaz mai rezista 30.

      Transgaz a facut profit 19,52 lei pe actiune.Actiunea a inchis azi la 296 lei.

      296/19.52=15,16 PER 

      Acum 2 ani facea in jur de 50 lei pe actiune profit. 

      La fel de bine poate sa ajunga la 10 lei pe actiune in 30 de ani.

      Touche

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb