Brokerii: "Cotaţia Petrom a luat avânt, pe fondul revenirii preţului petrolului"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 ianuarie 2017

Brokerii: "Cotaţia Petrom a luat avânt, pe fondul revenirii preţului petrolului"

Nicu Grigoraş, Intercapital Invest: "Dacă preţul barilului de petrol va rămâne peste 50 de dolari, atunci SNP Petrom va publica rezultate peste aşteptări în 2017"

Cotaţia acţiunilor SNP Petrom a continuat, la începutul acestui an, trendul ascendent început pe finalul anului trecut, brokerii punând evoluţia pe seama aprecierii preţului petrolului.

Titlurile SNP au încheiat şedinţa de ieri la 0,28 lei/unitate, cu 7,27% mai mult faţă de finalul anului trecut, în contextul în care indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, a crescut cu numai 1,09%, în debutul acestui an, iar indicele sectorului energetic cu 3,09%

Nicu Grigoraş, şeful departamentului de tranzacţionare al "Intercapital Invest", ne-a declarat: "Creşterea din acest început de an (n.r. a cotaţiei SNP) este doar o continuare a trendului ascendent început în noiembrie 2017. Titlurile Petrom au început să crească la finalul anului trecut, în primul rând, datorită aprecierii accelerate a preţului petrolului pe parcursul anului 2016.

Dacă preţul barilului de petrol va rămâne peste 50 de dolari, atunci SNP Petrom va publica rezultate peste aşteptări în 2017. Având în vedere dependenţa rezultatelor financiare ale SNP Petrom faţă de preţul petrolului, principalul driver pentru preţul titlurilor SNP va rămâne cotaţia barilului".

Bianca Moldovan, analist BRK Financial Group, ne-a precizat că, în perioade lipsite de evenimente majore (raportări financiare spre exemplu), evoluţia preţului acţiunii OMV Petrom se corelează cu evoluţia preţului petrolului, chiar dacă această corelare este decalată.

"Pe de altă parte, dacă luăm în calcul multiplii de evaluare, SNP pare a fi în continuare subevaluată comparativ cu industria", consideră doamna Moldovan.

În opinia sa, rezultatele aferente ultimului trimestru al anului trecut ar putea schimba substanţial situaţia pentru SNP: "Dacă în primele nouă luni ale anului trecut, veniturile şi indicatorii de profit înregistrau pierderi de 14-15% faţă de perioada similară a anului precedent, s-ar putea ca trimestrul al patrulea să influenţeze pozitiv şi într-o măsură destul de mare rezultatele agregate pe 2016. Cantitativ, ne aşteptăm ca valorile bugetate de SNP să fie depăşite cu circa 5-10%".

Analistul citat consideră că preţul acţiunilor SNP va fi influenţat de revenirea preţului ţiţeiului din ultimele luni, iar o altă sursă de creştere ţine de vânzarea de gaze naturale: "Urmărim în continuare preţul ţiţeiului şi consumul de gaze naturale ca factori de influenţă pentru cotaţia SNP. Pe termen mediu, ne aşteptăm, în continuare, la creşteri, chiar dacă s-ar putea să mai vedem şi corecţii având în vedere ascensiunea din ultima perioadă".

Ovidiu Dumitrescu, Director General Adjunct, Tradeville, este de părere că avansul SNP a recuperat cel puţin o parte din raliul de anul trecut al petrolului, într-o piaţă în care OPEC nu este dispus să tolereze cotaţii scăzute dar evită să îşi asume un orizont foarte lung pentru păstrarea înţelegerii de reducere a producţiei care a condus la cotaţiile actuale: "În plus, presiunea pe care oferta de vânzare de anul trecut a pus-o pe cotaţiile SNP pare să se fi disipat".

Domnia sa consideră că 2016 va fi în continuare un an de tranziţie, fără rezultate spectaculoase pentru Petrom, dar rezultatele ar trebui să fie ceva mai bune comparativ cu anul 2015, ca urmare a preţului mai bun al petrolului spre finalul lui 2016.

Referitor la aşteptările privind evoluţia cotaţiei SNP în perioada următoare, Ovidiu Dumitrescu ne-a declarat: "În linii mari am o optică pozitivă asupra acţiunilor SNP şi cred că preţul petrolului va avea un rol de jucat în următoarea perioadă, la fel ca şi rezultatele preliminare pentru anul 2016 şi pentru trimestrul I/2017".

Grupul austriac OMV, proprietarul Petrom, a anunţat, luni, că în trimestrul patru 2016 producţia sa de hidrocarburi a crescut uşor până la 315.000 barili echivalent petrol pe zi, de la 309.000 barili pe zi în perioada similară a lui 2015, însă contribuţia OMV Petrom a scăzut până la 170.000 barili echivalent petrol pe zi în T4 2016 de la 176.000 barili pe zi în T4 2015, informează un comunicat de presă al grupului OMV.

De asemenea, marja de rafinare a OMV (un indicator al profitabilităţii afacerilor cu petrol şi gaze naturale) a scăzut până la 5,59 dolari pentru un baril de echivalent petrol în trimestrul patru 2016, de la 5,90 dolari pe baril în trimestrul patru 2015, conform Agerpres. În cazul OMV Petrom, marja de rafinare a scăzut până la 7,14 dolari pentru un baril de echivalent petrol în trimestrul patru 2016, de la 7,75 dolari pe baril în trimestrul patru 2015.

Cu toate acestea, vânzările totale de produse rafinate ale OMV au crescut în ultimul trimestru al anului trecut până la 7,92 milioane tone, de la 7,64 milioane tone în perioada similară a lui 2015, la fel ca şi vânzările de gaze naturale, de la 28,7 până la 29,8 Twh.

Anul acesta, fondul Franklin Templeton Eastern Europe Fund, administrat de Franklin Templeton, a raportat mai multe cumpărări de acţiuni SNP, totalizând 22,7 milioane de titluri.

În 2016 şi în 2015, mai multe fonduri ale Franklin Templeton şi Norges Bank au vândut, în tandem acţiuni Petrom.

În octombrie 2016, Franklin Templeton a vândut circa 6,4% din acţiunile SNP ale Fondului Proprietatea, la 0,21 lei/acţiune şi chiar mai jos - sub preţul de la privatizare din 2004, de 0,239 lei/acţiune.

Fondul Proprietatea, administrat de Franklin Templeton, mai are o participaţie de 12,57 % la OMV Petrom.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. cum apar mai multe articole pozitive in presa referitoare la o firma cotata pe bvb , pretul actiuni respective o ia la vale..............

    1. Pai inseamna ca cei care citesc ziarul bursa sint investitori destepti !!!!

    Ce frumos!Fraklin Templeton lichideaza din Fondul Proprietatea actiuni SNP ca acelasi fund sa cumpere pentru el actiuni SNP....Superb!:)))

    1. Cam asta e tactica Mobius, vizibila si in administrarea FP. Acum 2-3 ani a avut intrari masive pe Erste, inainte ca acestea sa intre in picaj total

    La FP, administratia ori este total ignoranta, ori este hotie pe fata...Mark MOBIUS este un esec, habrnu are de paita de capital, manaca banii degeaba, a tras, tot FP la vale!!!!Frankie TEMPLETON, GO HOME!!!

    1. omul este un profesionist in administrare de fonduri ,face ce au cerut actionari fp,adica lichidarea FP ,referitor la petrom au interesul sa mentina atractiva si cit mai sus cotatia snp ,sa poata fp la toamna sa vinda si restul de actiuni cit mai sus

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb