Cu tranzacţii zilnice de aproximativ cinci milioane de euro, Bursa de Valori Bucureşti pare să nu mai satisfacă nevoile de câştig ale investitorilor şi cu atât mai puţin, pe cele ale caselor de brokeraj. Posibilitatea de a tranzacţiona pe pieţele externe, cu o lichiditate şi de zeci de ori mai mare decât la Bucureşti, se conturează, deşi timid, ca o alternativă la Bursa autohtonă, din ce în ce mai mică şi nelichidă.
În ultimele şase luni, cel puţin trei case de brokeraj şi-au extins serviciile de tranzacţionare pe bursele din afară, fie prin achiziţionarea unor platforme electronice, cum este cazul celor de la "KBC Securities" sau "Alpha Finance", fie prin oferirea de servicii noi, cum au procedat brokerii de la "Estinvest", în parteneriat cu Depozitarul Central. În acelaşi timp, alte case de brokeraj şi-au anunţat intenţia de a ieşi la tranzacţionare pe extern în 2010 sau au precizat că au în planurile lor acest obiectiv, precum "Intercapital Invest".
Deşi tranzacţionarea în afară nu le aduce încă profiturile după care tânjesc, brokerii spun că este important să răspundă, în primul rând, nevoilor clienţilor, care le-au solicitat acest serviciu din dorinţa de a marca câştiguri pe pieţe mult mai lichide.
Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities, singura casă de brokeraj de la noi membră a Bursei din Viena, ne-a spus: "Tranzacţionarea la Bursa din Viena se pliază foarte bine speculatorilor, în condiţiile în care pot face tranzacţii intra-day de 2-3 milioane de euro. La Bursa de Valori Bucureşti nu prea ai unde să te mişti cu trei milioane de euro.
La Bursa de Valori Bucureşti nu prea ai unde să te mişti cu trei milioane de euro. Gândiţi-vă ce s-ar întâmpla dacă un investitor ar plasa această sumă într-o singură zi într-o societate de la BVB, probabil că ar crea fluctuaţii foarte mari în piaţă! Bursa de la Viena oferă oportunităţi care nu se găsesc la Bucureşti, este specifică anului 2009, investitorii pot utiliza împrumutul de acţiuni şi vânzarea în lipsă, pe când Bursa de Valori Bucureşti este încă o piaţă la nivelul anului 1998".
La finele lunii septembrie, anul acesta, "Estinvest" a testat o tranzacţie cu acţiuni OMV, utilizând pentru prima dată sistemul de tranzacţionare OTC (over the counter) dezvoltat de Depozitarul Central, prin care SSIF-urile autohtone pot oferi clienţilor acţiuni listate la 16 burse străine, cu 40% mai ieftin decât prin intermediul băncilor custode.
"Motivele ce au stat la baza deciziei Estinvest de a oferi clienţilor posibilitatea de tranzacţionare pe pieţele externe a venit ca un răspuns firesc la dorinţa lor de a avea la dispoziţie o alternativă de investire la piaţa de la Bucureşti", a spus, pentru ziarul BURSA, Petrică Tudoran, directorul general adjunct al "Estinvest", adăugând: " Apoi, notorietatea unora dintre emitenţii lis-taţi pe pieţele externe, unii dintre aceştia find prezenţi şi pe piaţa locală prin diferite investiţii (EBS, OMV, VIG, Raiffeisen Bank, Societe- Generale, Wolkswagen AG, etc) au făcut ca unii dintre clienţi să fie dornici să deţină în portofoliu şi astfel de acţiuni. În plus, lichiditatea oferită de aceste pieţe se situează cu mult peste cea oferită de bursa locală".
Domnul Tudoran ne-a mai spus că "Estinvest" s-a concentrat pe pieţele de la Viena şi Frankfurt, ce au fost mai mult în atenţia clienţilor, dar nu exclude posibilitatea de a extinde oferta de tranzacţionare dacă vor exista solicitări de la inve-s-titori.
La finele lunii octombrie, KBC Securities a lansat o platformă care oferă clienţilor săi acces direct pe mai mult de 20 de pieţe externe, de pe un singur cont. O lună mai târziu, reprezentanţii casei de brokeraj au anunţat că numărul clienţilor care folosesc platforma uTrade a urcat cu peste 5.000, întrecând propriile aşteptări.
Alexandru Ioan, director Tranzacţionare Online la "KBC Securities" a explicat raţiunea care a stat la baza începerii tranzacţionării pe pieţe externe: "Încă de la început a existat un interes ridicat din partea clienţilor noştri pentru marile pieţe de capital (NYSE, Nasdaq, Londra, Frankfurt si Paris) şi observăm că şi pieţele regionale au început, recent, să capteze atenţia inves-titorilor locali. Suntem, în primul rând, o societate de brokeraj ce acţionează pe piaţa locală de capital şi avem, desigur, încredere în potenţialul de dezvoltare pe termen lung al pieţei româneşti dar, de asemenea, considerăm că, pentru a obţine rezultate bune, sunt importante şi strategiile de diversificare a portofoliului, ori identificarea oportunităţilor din afara graniţelor".
Printre intermediarii cu tradiţie care oferă tranzacţii pe extern se numără "WBS Romania" sau "Tradeville".
• Profitul se lasă aşteptat
Rareş Nilaş, de la "BT Securities", admite că tranzacţionarea pe pieţele externe nu aduce profituri exorbitante, însă pune acest lucru pe seama faptului că brokerul nu a dezvoltat foarte mult acest produs.
Domnia sa ne-a spus: "Noi avem aproximativ 200 de clienţi care tranzacţionează în afară, cu un rulaj mediu de două milioane de euro pe lună. Avem profit pe acest segment, dar nu foarte mare, şi pentru că nu l-am dezvoltat foarte mult. Potenţial există, însă noi am vrut, în primul rând, să testăm capacitatea societăţii de a lucra pe pieţele externe".
"Estinvest" are, în prezent, aproximativ 50 de clienţi activi pe pieţele externe, reprezentanţii societăţii punând pe seama crizei financiare apetitul investiţional mai scăzut al clienţilor. Domnul Tudoran ne-a mai spus că primordial pentru "Estinvest" a fost să ofere această alternativă clienţilor şi nu neapărat să obţină profit: "Profitabilitatea nu este neapărat un scop atunci cand se ia decizia de a oferi astfel de servicii. Comisioanele de tranzacţionare pe extern sunt mult mai mici decât cele locale, aşa că a trebuit să le menţinem la acel nivel. Investiţiile necesare pentru realizarea unui astfel de serviciu nu sunt foarte mari şi sunt legate de asigurarea executării tranzacţiilor şi decontarea acestora".
Petrică Tudoran consideră că există deja o competiţie între casele de brokeraj autohtone pentru tranzacţionarea pe bursele din afară, în condiţiile în care investitorii găsesc tot mai greu de acceptat oferta pieţei autohtone.
Domnia sa ne-a declarat: "În mod evident, există o competiţie şi pe acest segment, situaţie vizibilă şi prin faptul că din ce în ce mai multe firme locale de brokeraj oferă astfel de servicii. Lipsa unor emitenţi noi şi lichiditatea scăzută la BVB fac că atenţia unora dintre clienţii sofisticaţi să se îndrepte către pieţele externe".