Brokerii: "Eolienele, preţul energiei şi ANRE ameninţă listările din acest an"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 februarie 2014

Brokerii: "Eolienele, preţul energiei şi ANRE ameninţă listările din acest an"

Ca de obicei, ei spun că preţul este un factor important în atractivitatea IPO-urilor

Brokerii şi analiştii de pe piaţa de capital aşteaptă cu sufletul la gură listările companiilor Hidroelectrica, Electrica şi a Complexului Oltenia, programate pentru acest an, dar susţin că acestea sunt mult mai dificile decât cele realizate anul trecut. Ei ne-au spus că principalele ameninţări la adresa IPO-urilor (n.r. oferte publice iniţiale) sunt scăderea cererii de energie şi implicit a preţului, reglementările realizate de ANRE şi producţia de energie eoliană care creează dezechilibre în sistem.

Majoritatea brokerilor vede listate cu certitudine Electrica şi Hidroelectrica în acest an, dar cele mai multe semne de întrebare le ridică vizavi de IPO-ul Complexului Oltenia, operaţiune care, în opinia lor, trebuie atent analizată de autorităţi în contextul în care societatea funcţionează "după cum bate vântul".

Listările Hidroelectrica şi Electrica pot fi realizate cu siguranţă în acest an, apreciază brokerii şi analiştii consultaţi de ziarul BURSA, unii considerând că autorităţile noastre pot derula operaţiunile, dacă le temporizează corect în funcţie de condiţiile pieţei financiare şi a celei energetice. Cele mai mari incertitudini sunt, în opinia lor, legate de momentul listării Complexului Oltenia, care se confruntă cu problema echilibrării eolienelor, a unei cereri diminuate de energie, dar şi a unor scăderi de preţuri pe bursa de energie, care-i restrânge profitabilitatea producătorului de electricitate pe bază de lignit.

Mihai Căruntu, coordonator al Echipei Cercetare Piaţa de Capital din cadrul Direcţie Strategie Cercetare de Piaţă şi Macroeconomică a BCR crede că listările Electrica şi Hidroelectrica se pot realiza în 2014, chiar în prima jumătate a anului după cum au anunţat oficialii guvernamentali, în funcţie şi de condiţiile concrete de pe pieţele financiare internaţionale. "În cazul Complexului Oltenia, discuţia despre listare este în strânsă conexiune cu evaluarea viitoare a profilului de profitabilitate al companiei în contextul scăderii preţului electricităţii, precum şi al schimbărilor majore intervenite în structura mixului de energie ca urmare a expansiunii energiei regenerabile, care a erodat cota de piaţă a producătorilor de cărbune şi a indus şi alte provocări complexe în sector", ne-a declarat domnia sa.

Andrei Negulescu, director general adjunct al Zepter Asset Management SAI SA, ne-a spus că este foarte important pentru stat şi pentru BVB ca autorităţile să continue listările companiilor energetice deţinute şi să încerce să respecte, măcar din punct de vedere al anului, calendarul asumat.

"Sper că cel puţin 2 dintre cele 3 companii anunţate să fie listate în 2014 şi anume Hidroelectrica şi Electrica", ne-a mărturisit domnia sa, adăugând că "cele două societăţi sunt atractive, evident şi în funcţie de preţul la care vor fi făcute ofertele".

Oficialul Zepter Asset Management SAI SA a subliniat că îi vine foarte greu să vadă listată, în acest an, societatea Complexul Oltenia, în lipsa unei legislaţii favorabile şi în contextul problemelor operaţionale cu care se confruntă.

Andrei Negulescu ne-a mai precizat: "Legat de momentul listărilor, cred că statul şi intermediarii ar trebui să facă această alegere, în funcţie de condiţiile de piaţă. Optim ar fi să nu apară 2 IPO-uri mari, foarte apropiate în timp, cum se vorbeşte acum de Hidroelectrica şi Electrica în iulie. Suntem încă o piaţă mică".

Adriana Marin, Division Manager & Head of Research Institutional Clients Division la SSIF Broker, apreciază că listările Electrica şi Hidroelctrica sunt mai probabile în septembrie-octombrie, iar IPO-ul Complexului Oltenia o vede mai anul viitor. Doamna Marin ne-a explicat: "Legat de primele două listări, considerăm că şi dacă toate formalităţile pentru aceste operaţiuni vor fi fost încheiate până în iunie (aşa cum şi-a asumat guvernul), este mai prudent ca listările să fie amânate pentru toamnă (perioada vacanţei de vară nu este propice în general ofertelor de acest gen, iar posibila suprapunere a celor 2 oferte nu este de dorit). În plus, ambele IPO-uri au o anumită complexitate care ar putea complica/întârzia procesul de pregătire şi lansare a ofertelor faţă de termenele iniţiale asumate de guvern. La Complexul Oltenia, termenul oficial de lansare a IPO-ului în trimestrul IV este prea apropiat de alegeri şi de aceea nu îl consider fezabil".

Alexandru Elian, director în cadrul Transilvania Capital, este optimist cu privile la listările programate în acest an: "Cred că Guvernul se va ţine de promisiune şi este foarte bine că societăţile din energie vor veni cu acţiuni pe piaţa de capital. Este greu de crezut că putem avea două listări în iunie, dar cel mai probabil va fi o diferenţă de 1-2 luni între ele".

Căruntu, BCR: "Preţul reglementat afectează profitabilitatea Hidroelectrica"

Mihai Căruntu ne-a declarat că nu există nicio problemă în sine care ar trebui să fie rezolvată de autorităţi înaintea listării Hidroelectrica: "În cazul pieţelor de acţiuni, există doar adevărul incontestabil că investitorii vor fi dispuşi să plătească mai mult sau mai puţin pe acţiunile respective, în funcţie de percepţia lor asupra anumitor puncte slabe, riscuri sau a unor puncte forte ale respectivei companii".

Domnia sa susţine că anul 2014 este mai complicat comparativ cu 2013 pentru producătorii de electricitate, în principal prin faptul că abia în acest an va fi cu adevărat vizibilă în totalitate, în conturile lor de profit şi pierdere, scăderea sensibilă a preţului en-gros al electricităţii pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale. În 2013, în bună măsură, producătorii au vândut electriciatea la preţuri conform contractelor la termen semnate în ultima parte a anului 2012 (adică peste 220 lei/MWh), a subliniat oficialul BCR.

Domnul Căruntu a continuat: "În cazul particular al Hidroelectrica, există câteva elemente negative de notorietate care afectează profilul său de profitabilitate. Acestea au fost semnalate, de altfel, de domnul Remus Borza, fostul administrator judiciar al companiei. Un inconvenient important ar consta în obligaţiile stabilite pentru 2014 de către ANRE pe piaţa reglementată, care a impus companiei o cantitate mai mare faţă de anul trecut, reprezentând circa 40% din producţia totală estimtă, în timp ce preţul recunoscut de autoritate a scăzut de la 125 lei/MWh până la 114 lei/MWh, faţă de un preţ de piaţă de 170 lei/MWh (piaţa angro) şi faţă de un cost de producţie de peste 150 lei/MWh. Astfel, dacă Nuclearelectrica a beneficiat, totuşi, de o micşorare a cantităţii vândute pe piaţa reglementată şi de o creştere a preţului, în cazul Hidroelectrica s-a procedat exact invers, ceea ce înseamnă că producătorul de energie din surse hidro va avea beneficii din liberalizarea pieţei de energie abia începând cu 2015".

Domnia sa susţine că un alt element care afectează profitabilitatea companiei este taxa pe construcţii speciale, vehiculată la un cuantum de 180 milioane lei, dar şi tariful cu apa uzinată care a crescut de patru ori în 2011, astfel încât compania are cheltuieli exagerate de 250-300 milioane lei anual.

"Astfel, există multe elemente care vor face obiectul discuţiilor şi care vor influenţa în final profilul Hidroelectrica înaintea listării şi preţul final ce va fi recunoscut de investitori: eventuala renegociere a condiţiilor pe piaţa reglementată (aşa cum încearcă atât compania cât şi Fondul Proprietatea care a înaintat o contestaţie la Consilul Concurenţei), cuantumul taxei speciale, ce se va întâmpla cu tariful plătit la Regia Apelor pentru apa turbinată, precum şi mesajele managementului şi acţionarului majoritar cu privire la evoluţia viitoare a cheltuielilor de mentenanţă, a celor de personal şi strategia de investiţii de capital, elemente ce au fost prezentate de fostul administrator judiciar ca fiind câteva dintre cauzele care au dus compania către insolvenţă în 2012".

Adriana Marin ne-a semnalat aceleaşi probleme care ar putea afecta listarea Hidroelectrica, domnia sa considerând că "în primul rând, ANRE ar trebui să accepte tarife la energia vândută pe piaţa reglementată care să acopere costurile şi să nu mărească cantităţile vândute pe această piaţă de la an la an. De asemenea, este nevoie de reglementarea unor tarife rezonabile pentru apa uzinată şi, eventual, de eliminarea taxei pe construcţii speciale".

Reprezentantul SSIF Broker ne-a declarat că autorităţile trebuie să lămurească, înainte de listarea Hidroelectrica SA, contribuţia societăţii la proiecte majore de investiţii (Tarniţa, cablul submarin), dar şi idea unui holding împreună cu UCM Reşiţa. "Materializarea holdingului ar aduce costuri/datorii suplimentare greu de cuantificat în prezent în raport cu eventualele venituri/beneficii, dacă există", mai spune Adriana Marin, opinând că şi situaţia litigiilor iniţiate în perioada insolvenţei, mai ales cele cu traderii de energie, trebuie clarificate.

Negulescu, Zepter Asset Management SAI SA: "Simplificarea structurii holdingului Electrica, benefică"

Participaţiile minoritare la filialele privatizate ale Electrica vor fi transferate unei alte companii de stat, cu tot cu drepturile şi obligaţiile ce decurg din litigii, înainte de listarea Electrica. De asemenea, trei dintre "puii" Electrica Serv (societate deţinută integral de Electrica) intră în lichidare, unul - în insolvenţă şi cel de-al cincilea - în privatizare accelerată.

O structură a holdingului Electrica SA mai simplă este benefică procesului de listare, consideră Andrei Negulescu, în timp ce Mihai Căruntu apreciază că decizia luată de autorităţi de a "izola" compania de anumite riscuri, obligaţii şi, în general, de elemente care nu ţin de obiectul principal de activitate (respectiv distribuţia de electricitate) este una foarte bună.

Domnul Căruntu a subliniat: "Nu are nicio importanţă pentru investitori că ar fi vorba de o companie holding care va deţine trei operatori de distribuţie de electricitate. Oricum singura raportare financiară care va conta va fi cea IFRS care va consolida situaţiile financiare ale celor trei subsidiare Electrica. Un subiect major se referă la percepţia investitorilor în legătură cu riscul de reglementare ce decurge din relaţia cu ANRE. Acesta se referă la aplicarea metodologiei de tip plafon pentru calculul tarifelor de distribuţie, adică la recunoaşterea de către ANRE a unor tarife care să menţină o profitabilitate rezonabilă. Din acest punct de vedere, investitorii se vor raporta inevitabil la istoricul relaţiilor dintre ANRE şi Transelectrica".

Adriana Marin ne-a spus că o restructurare înainte de o listare este, de cele mai multe ori, benefică, dar că detaliile fac diferenţa şi, în prezent, imaginea divizării Electrica nu este foarte clară.

Privatizarea pe bursă a unui holding precum Electrica poate fi atractivă, la preţul corect, deşi în general, o structură a companiei mai complexă faţă de cazurile precedente poate determina anumiţi investitori să fie mai reticenţi, ne-a precizat doamna Marin, care a adăugat că această reticenţă poate fi eliminată dacă se oferă detalii clare în prospectul de ofertă.

Alexandru Elian susţine că divizarea Electrica şi restructurarea unor filiale ale companiei sunt benefice listării. Domnia sa opinează că vânzarea a 51% dintr-un holding precum Electrica "este atractivă, dar depinde de preţ".

Marin, SSIF Broker: "Stadiul incipient al restructurării, impact negativ la IPO-ul Complexului Oltenia"

Complexul Oltenia se confruntă cu probleme precum scăderea cererii de energie, diminuarea semnificativă a preţurilor electricităţii pe bursa de energie, echilibrarea producţiei volatile a eolienelor, costuri ridicate cu certificatele de emisii şi o politică europeană ce încurajează energia curată.

Adriana Marin ne-a declarat că în timp ce primele două aspecte sus-menţionate influenţează negativ în măsură mai mare sau mai mică toţi producătorii de electricitate, celelalte sunt probleme specifice Complexului Oltenia şi presupune că toate împreună vor avea un impact negativ în stabilirea valorii de vânzare a acţiunilor în IPO. "Un alt aspect de semnalat în opinia SSIF Broker este stadiul incipient al restructurării companiei (operaţional, ca număr de personal) şi vizibilitatea redusă în privinţa cheltuielilor de investiţii (prioritizare, defalcare în timp, surse de finanţare)", a menţionat domnia sa.

Mihai Căruntu apreciază că fluxul de energie regenerabilă estimat la 4,5 TWh în 2013, care, probabil, va creşte către 6 TWh în 2014 şi care are prioritate în sistem, erodează inevitabil cota de piaţă a producătorilor de energie cu costurile de producţie mai mari, în speţă a celor pe cărbune care au niveluri de costuri peste Hidroelectrica sau Nuclearelectrica.

Domnia sa a continuat: "În cazul Complexului Oltenia de altfel, de la o producţie de 15,8 TWh în 2012, în 2013 a ajuns la o producţie de 12 TWh, compania funcţionând «după cum bate vântul» aşa cum s-a exprimat directorul general Laurenţiu Ciurel, care a invocat necesitatea unor noi reguli pentru echilibrarea sistemului şi a adus în discuţie cheltuielile companiei cu pornirea şi oprirea repetată a unităţilor pe cărbune în contextul cerinţelor de echilibrare a energiei eoliene cu volatilitate ridicată. În acest context, guvernul şi ANRE au intervenit, anul trecut, şi pentru Complexul Oltenia s-a garantat furnizarea de servicii tehnologice de sistem către operatorul de transport şi sistem Transelectrica la o putere de 600 MWh".

Reprezentantul BCR afirmă că producătorul de energie pe bază de lignit se găseşte într-un context complex şi că "investitorii interesaţi ar trebui să aştepte datele financiare detaliate pe 2013, dar mai ales rezultatele pe primul trimestru şi primul semestru din 2014, ce vor reflecta cadrul de reglementare şi de piaţă relevant pentru viitor, inclusiv prin prisma noilor preţuri la electricitate de pe piaţa angro".

Mihai Căruntu a ţinut să precizeze că societatea rămâne un producător strategic pentru siguranţa funcţionării sistemului energetic, care a realizat deja în bună măsură investiţiile de mediu şi modernizare pentru un număr important din capacităţi, ceea ce reprezintă un detaliu pozitiv important pentru listare.

Alexandru Elian ne-a spus că societatea Complexul Oltenia poate fi listată, dar preţul obţinut de companie din IPO va depinde de capaciteatea companiei de a face profit în condiţiile actualelor probleme din piaţa de energie. Domnul Elian ne-a declarat că societatea rămâne "un animal ciudat", care "funcţionează la propriu după cum bate vântul", dar fără de care sistemul nostru energetic nu ar mai fi în siguranţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb