BROKERII ESTIMEAZĂ PENTRU DECEMBRIE: "BET va rămâne cel puţin la acest nivel, până la finalul anului"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 decembrie 2018

"BET va rămâne cel puţin la acest nivel, până la finalul anului"

Simion Tihon, Prime Transaction: "Influenţa dividendelor suplimentare va fi modică, pentru principalul indice al pieţei"

Indicele BET, al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), îşi va păstra probabil, în decembrie, creşterea marcată până acum în 2018, şi chiar există premise ca principalul coş de acţiuni al pieţei noastre să îşi continue avansul din primele unsprezece luni ale anului, sunt de părere brokerii din piaţa noastră de capital, consultaţi de Ziarul BURSA.

Afirmaţiile acestora vin în contextul în care, în primele unsprezece luni ale anului, BET a marcat un avans de 11,75% (procent calculat pe baza cotaţiilor de închidere din perioada 29 decembrie 2017 - 29 noiembrie 2018), în timp ce BET-TR, care include şi dividendele acordate de companiile ce intră în structura coşului de acţiuni, a marcat o creştere de 21,19%.

Simion Tihon, broker în cadrul societăţii Prime Transaction ne-a transmis: "În luna decembrie mă aştept ca indicele BET să îşi păstreze creşterea de aproape 12% înregistrată în perioada ianuarie - noiembrie. Până la finalul anului sunt patru companii care au data de înregistrare (n.r. cea care defineşte acţionarii care vor beneficia de hotărârile luate în adunarea acţionarilor, cum ar fi alocarea de dividende) pentru dividendele suplimentare, respectiv Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN), Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL).

Deşi ponderea cumulată a acestor patru emitenţi este de aproape 21% în indicele BET, cel mai probabil, influenţa dividendelor va fi modică în cadrul coşului de acţiuni, dat fiind că singurul dividend mai consistent este la Nuclearelectrica, companie care deţine o pondere de 1,6% în BET. În contextul acestor dividende suplimentare, la finalul anului, ecartul din BET şi BET-TR va depăşi, astfel, 10%".

Brokerul de la Prime Transaction a subliniat că, în plan internaţional, în prima şedinţă de tranzacţionare din decembrie, pieţele au fost euforice, în contextul în care, în weekend-ul trecut, a fost amânată majorarea tarifelor în valoare de peste 200 miliarde de dolari pe care Statele Unite ale Americii (SUA) urmează să le aplice bunurilor ce provin din China.

"Discuţiile din jurul tratativelor dintre SUA şi China, alături de decizia Federal Reserve (Fed) din 19 decembrie (n.r. când va avea loc şedinţa de politică monetară a Fed-ului) sunt factorii ce vor anima pieţele de capital în luna decembrie. Totuşi, piaţă locală a avut, în ultimul an, mai multe momente de decorelare şi ca atare, nu este exclus ca şi în decembrie să avem evoluţii contradictorii", a spus Simion Tihon, adăugând: "Punctual, cred că dacă preţul petrolului recuperează măcar jumătate din ce a pierdut în noiembrie, atunci putem vedea o influenţă şi în BET şi BET-TR, prin prisma evoluţiei acţiunilor OMV Petrom".

La rândul său, Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii de brokeraj Goldring, ne-a spus că, de obicei, în luna decembrie, investitorii sunt ceva mai optimişti decât în restul anului, astfel încât, în general, piaţa cunoaşte creşteri.

Brokerul a punctat: "Personal, consider că în această lună evoluţia indicelui BET va fi influenţată, îndeosebi, de factori externi. În prezent, în pieţe se simte o notă de optimism ca urmare a armistiţiului încheiat la finalul săptămânii trecute la reuniunea liderilor G20 de la Buenos Aires, privind conflictul comercial dintre Statele Unite şi China.

De asemenea, consider că votul din Parlamentul britanic privind Brexit-ul, din data de 11 decembrie, are puterea de a influenţa pieţele, dar nu-i putem aprecia impactul pentru că încă nu ştim cu certitudine care va fi deznodământul".

Trecând la piaţa noastră, Dragoş Mesaroş a punctat că, privind emitenţii din BET, în ultimele zile s-au remarcat acţiunile Nuclearelectrica, al căror preţ a crescut ca urmare a dividendului suplimentar mare pe care compania îl va distribui, probabil, la finalul anului.

"De asemenea, mă aştept la creşteri ale cotaţiilor companiilor Traselectrica şi Trangaz, precum şi pentru cele două bănci importante, BRD - Groupe Societe Generale şi Banca Transilvania.

De altfel, după creşterile de săptămâna trecută, consider că piaţa noastră începe să arate bine, vorbind strict din punctul de vedere al analizei tehnice", a conchis directorul de la Goldring.

Evoluţia indicelui BET de la începutul anului şi până în prezent a fost marcată de o volatilitate ridicată, cotaţia referinţei pieţei noastre de capital urcând, până la finalul lunii aprilie, cu circa 16%, până la nivelul de 9.000 de puncte, prag pe care BET nu-l mai atinsese din anul 2008.

A fost un parcurs dat, îndeosebi, de dividendele generoase acordate de majoritatea companiilor ce compun coşul de acţiuni.

Începând cu luna mai, cotaţia referinţei pieţei noastre de capital s-a înscris pe o tendinţă descendentă, parcus imprimat, în special, de corecţiile ex­-dividend şi de incertitudinile din spaţiul public privind viitorul Pilonului II de pensii, principalul investitor instituţional în acţiuni listate.

În a doua parte a anului, cotaţia BET s-a înscris pe o tendinţă ascendentă, evoluţie ce se derulează şi în prezent.

În luna decembrie a anului trecut, indicele BET a cunoscut o scădere de 0,54%, cotaţia principalului coş de acţiuni al pieţei noastre găsindu-se, atunci, pe o tendinţă descendentă, conturată în a doua parte a lui 2017.

Ieri, indicele BET a urcat cu 0,4%, până la 8.789,58 puncte de indice.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb