Brokerii: Indicatorii macroeconomici interni nu au o influenţă notabilă asupra Bursei

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 decembrie 2013

Factorii macroeconomici din ţările occidentale au o influenţă mai mare asupra modului în care evoluează Bursa la noi, decât propriii noştri indicatori, cum ar fi inflaţia, rata şomajului, dobânda de referinţă sau deficitul de cont curent, potrivit brokerilor. Aceşti indicatori se resimt rareori în decizia investitorilor de a-şi plasa banii în piaţa noastră de capital, ne-au spus domniile lor.

Evoluţia bursei autohtone decurge din cea a indicatorilor din pieţele internaţionale, fiind puţin influenţată de ceea ce se întâmplă în plan intern, potrivit lui Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest". Domnia sa ne-a declarat: "Mediul extern a avut o influenţă foarte mare pentru bursa noastră în perioada căderilor aferente crizei. Revenirea care a urmat a fost mult mai lentă decât în afară, iar acest lucru a fost cauzat de situaţia internă. Indicatorii din pieţele occidentale privind şomajul, creşterea economică, inflaţia au influenţe directe în ţările respective, lucru care se resimte imediat în piaţă. La noi, însă, este întotdeauna o influenţă indirectă, în sensul că, în funcţie de aceşti indicatori, sunt situaţii când investitorii pot veni şi la noi să investească pe piaţa locală. Având o situaţie bună, uneori, investitorii găsesc de cuviinţă să facă un transfer de capital pe pieţele emergente, cum este România. Inflaţia, şomajul, dobânda de referinţă, deficitul de cont curent - câteodată au un impact destul de puternic, dar nu întotdeauna. Este un impact substanţial atunci când avem de a face cu un indicator neprevăzut, o evoluţie a acestuia mai puţin aşteptată. În general, însă, forţa capitalurilor poate duce mai mult la o creştere a pieţei. Aşadar, consider că evoluţia pieţei noastre este mai curând o evoluţie a factorilor macroeconomici externi decât una dependentă de indicatori interni".

Evoluţia pieţei Rasdaq este o consecinţă a ceea ce se întâmplă pe piaţa reglementată, ne-a mai spus reprezentantul "Muntenia Global Invest". Domnia sa a precizat: "Pe Rasdaq este o situaţie specială. Fiind o lichiditate scăzută acolo, deciziile pe care le iau investitorii sunt date şi de evoluţia pieţei principale, reglementate. Dacă piaţa scade, mulţi se gândesc să vândă din acest motiv".

Politicul are o influenţă demnă de luat în calcul asupra pieţei de capital, dar nu întotdeauna, ne-a mai spus Ion Milea. Domnia sa a precizat: "Factorul politic are o influenţă mare la noi, pentru că are un cuvânt de spus în ceea ce priveşte întreaga economie. Principalul efect pe care această sferă îl are îl constituie introducerea sau schimbarea unor legi. Politicul poate afecta economia prin legislaţia pe care o formează, iar legislaţia poate favoriza sau nu anumiţi indicatori economici. Factorul politic poate influenţa decisiv o situaţie, dar la noi mai puţin. La noi, evoluţia Bursei a fost foarte mult influenţată de impozitul care se percepea asupra investiţiilor în piaţa de capital. Aceste modificări s-au văzut clar".

În schimb, Marian Lupu, director adjunct la casa de brokeraj "Estinvest", consideră că nu există o influenţă notabilă a politicului în modul în care progresează sau nu Bursa. Domnia sa a explicat: "Odată ce a venit criza, nu a mai contat că s-a schimbat sau nu regimul politic. Ar exista un impact notabil, dacă s-ar adopta anumite decizii care ar avea un impact asupra unor emitenţi, cum a fost cazul pragului de deţinere la SIF-uri".

Reprezentantul "Estinvest" apreciază că indicatorii macroeconomici interni au mai puţină influenţă asupra Bursei decât cei internaţionali. Domnia sa ne-a transmis: "Sentimentul pieţei este dat de evoluţia indicilor externi, lucru care se vede şi la noi de multe ori, chiar dacă sunt mici diferenţe, în sensul că, la corecţiile din afară, noi reacţionăm cu scăderi mai mari, iar la creşterile de acolo, noi reacţionăm cu avansuri mai modeste. Aceasta se reflectă şi în faptul că indicii noştri sunt foarte jos faţă de cei din plan extern. Aceia au recuperat pierderile din timpul crizei, pe când noi abia am recuperat jumătate. Nu am văzut influenţe extrem de mari la indicatorii daţi de noi. Când se anunţă inflaţia, nu o văd în piaţă. Nu sunt reacţii directe la aceşti indicatori, din cauza că, poate, piaţa nu este foarte mare şi nu sunt mulţi investitori care să reacţioneze instant. La noi, investitorii reacţionează la sentimentul din afară şi atunci când se întâmplă ceva spectaculos cu un anumit emitent. Sunt zile când unii emitenţi cresc fără motive, alteori există un sentiment pozitiv în piaţă şi toate companiile cresc, fără să existe rezultate financiare sau indicatori buni la baza avansului. Nu aş zice că am văzut variaţii mari în ceea ce priveşte evoluţia inflaţiei sau a şomajului, în aşa fel încât să se vadă şi pe indicii bursieri".

Dependenţa de pieţele externe este un minus, potrivit lui Marian Lupu. Domnia sa ne-a explicat: "Bursa noastră încă nu reflectă economia. Nu este un etalon al mersului economiei. Din păcate, Bursa este încă prea mică".

Sentimentul pieţei este unul dintre cei mai sofisticaţi indicatori, pentru că înglobează percepţia investitorilor asupra pieţelor, ne-a transmis Nicu Grigoraş, directorul departamentului Front Office din cadrul firmei de brokeraj "Intercapital Invest". Domnia sa a explicat: "Este probabil principalul factor de influenţă a preţurilor pe termen scurt. Rezolvarea problemei de reglementare este principala problemă a pieţei Rasdaq. Până când nu va fi rezolvată, investitorii nu vor fi foarte interesaţi de emitenţii listaţi pe această piaţă şi, probabil, sumele alocate pentru această piaţă vor rămâne nesemnificative". Potrivit reprezentantului "Intercapital Invest", accelerarea creşterii economice, continuarea reformelor structurale, îmbunătăţirea ratingului de ţară, continuarea programului de listări şi creşterea sau eliminarea pragului de deţinere la societăţile de investiţii financiare pot fi factori foarte importanţi pentru evoluţia pieţei de capital în perioada 2014 - 2015.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb