BROKERII PROGNOZEAZĂ: Acţiunea SNP "Petrom" va evolua între 0,5 şi 0,7 RON/titlu

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 martie 2006

Profitul "Petrom" de 391 milioane euro împarte brokerii în două tabere: cei mulţumiţi şi cei uşor dezamăgiţi de rezultatele emitentului. Brokerii au aşteptat cu nerăbdare datele SNP "Petrom" deoarece, după cum afirma Marcel Murgoci, broker în cadrul "Estinvest Focşani", "numai nişte rezultate excepţionale din partea SNP şi BRD pot readuce creşteri pe Bursă".

Unii brokeri se declară, însă, acum dezamăgiţi de rezultatele companiei petroliere. Daniel Tomescu, de la societatea de brokeraj "Swiss Capital" afirmă că "SNP Petrom a dat publicităţii rezultate sub aşteptări (analiştii estimau undeva peste 500 milioane de euro profitul net, iar rezultatele au relevat un profit net de 391 milioane RON). Acest lucru s-a observat imediat în piaţă, întrucît acţiunea SNP a scăzut cu 5%, iar acţionarul majoritar OMV a suferit o scădere uşoară, de aproape 1%.

De asemenea, Alin Brendea de la "Prime Transaction" remarcă că este o "creştere modes-tă a profitului în trimestrul al patrulea, de doar 1%, în condiţiile în care SNP are un indicator PER de 23, cu mult peste alte titluri petroliere din regiune".

Totuşi, Iulian Panait, director al societăţii de brokeraj "KTD Invest" consideră că "este perfect justificat că în trimestrul al patrulea cifra de afaceri şi profitul nu şi-au menţinut aceeaşi dinamică datorită faptului că rafinăria Petrobrazi a fost oprită pentru revizie, caz în care aceasta a generat doar cheltuieli". Domnia sa a adăugat: "creşterea profitului a fost susţinută de trei elemente: procesul de restructurare iniţiat de OMV, creşterea preţului barilului de petrol pe piaţa externă şi liberalizarea preţului carburanţilor pe piaţa internă".

Şi Marcel Murgoci, broker în cadrul "Estinvest" Focşani, apreciază rezultatele ca fiind mulţumitoare "chiar puţin peste aşteptări", deoarece SNP "Petrom" a obţinut profit pe ultimul trimestru al lui 2005, comparativ cu celălalt emitent din sectorul petrolier, "Rompetrol Rafinare" Constanţa, care a înregistrat pierdere în perioada similară.

Şerban Naşcu, de la "SSIF Broker", cu toate că apreciază rezultatele ca fiind "bune, cu cifra de afaceri peste aşteptări", consideră că în următoarele şedinţe cotaţia SNP se va deprecia, dar nu poate să scadă în perioada imediat următoare sub 0,5 RON, iar plafonul maxim se va situa în jurul valorii de 0,62 RON/titlu.

În legătură cu evoluţia în următoarele zile a titlurilor SNP, Iulian Panait consideră că "acţiunile SNP vor urma trendul pieţei, indiferent care va fi acesta". Domnia sa crede că "în cursul acestui an cotaţia unui titlu SNP nu are cum să scadă sub pragul de 0,45 RON/titlu şi are ca ţintă maximă intervalul 0,65 RON şi 0,7 RON/titlu", în condiţiile în care, la finalul şedinţei de ieri, preţul de referinţă a fost de 0,565 RON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb