BROKERII SPERĂ CĂ AM ATINS MINIMELE Semne bune, de primăvară, la Bursă

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 aprilie 2009

Semne bune, de primăvară, la Bursă

Analiştii cred că piaţa va fi mult mai influenţată de evoluţia pieţelor externe decât de ştirile venite din ţară

O lună de aprecieri consecutive şi euforie a înregistrat piaţa noastră de capital şi, se pare că aproape toţi emitenţii listaţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) continuă să-şi sus­ţină creşterile, uneori în ciuda evoluţiei negative a burselor internaţionale.

BET, indicele celor mai lichide acţiuni cotate la BVB, a înregistrat o apreciere de 31% în ultima lună, în timp ce indicele BET-FI a crescut cu 45%, în perioada 6 martie - 6 aprilie.

Potrivit brokerilor, rezultatele financiare trimestriale pe plan intern vor fi probabil negative, având în vedere impactul destul de puternic al crizei economice. În ciuda acestui lucru, analiştii cred că piaţa va fi influenţată mai mult de evoluţia pieţelor externe decât de ştirile venite de la companiile autohtone.

"Volatilitatea pe piaţa internă va fi, în continuare, mai ridicată decât pe pieţele externe, iar volumele de tranzacţionare vor rămâne ridicate pentru această perioadă", în opinia lui Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest".

Rareş Şofariu, Director de Dezvoltare şi Cercetare la casa de brokeraj "KD Capital Management", consideră că, în această perioadă, ar trebui să menţinem o notă de optimism, în condiţiile în care pieţele s-au încadrat într-un trend crescător, cu toate că nu trebuie să scăpăm din vedere nici faptul că suntem în criză, iar o înrăutăţire pe termen scurt a situaţiei macroeconomice ar avea repercusiuni şi asupra valorii de piaţă a acţiunilor.

Paul Brendea, analist financiar la "Prime Transaction", consideră că luna aprilie va fi, ca şi luna martie, propice speculatorilor, din punc­tul de vedere al volatilităţii şi lichidităţii.

"Până acum, luna aprilie a găzduit aceleaşi evoluţii şi aceeaşi eferves­cenţă care s-au manifestat şi în martie, nu a fost nici o diferenţă", spune Brendea.

"În piaţa românească sunt prezenţi foarte mulţi speculatori, din cauza caracterului extrem de volatil al aces­tor vremuri. Drept urmare, mă aştept ca piaţa să fie destul de mult influenţată de evoluţia pieţelor externe", ne-a spus Mihai Chişu, broker la "IFB Finwest".

Domnia sa crede că vor mai fi scăderi şi nu exclude posibilitatea să mai vedem cotaţiile acţiunilor companiilor listate la BVB la minimile atinse în februarie.

"Aşteptăm să vedem o imagine a economiei a primului trimestru, rezultatele companiilor în prima parte a anului şi vom ştii mai bine pe ce să ne bazăm", a mai spus Chişu.

Domnul Brendea crede că ar trebui să vedem o înrăutăţire a rezultatelor operaţionale ale companiilor în primele trei luni ale anului şi, faţă de trimestrul al patrulea din 2008, o înrăutăţire a cash-flow-ului operaţional.

"În ultimele trei luni ale anului trecut s-au făcut multe ajustări, care au influenţat rezultatul financiar (diferenţe de curs valutar, marcări la piaţă), cât şi pe partea non-cash a rezultatului operaţional (provizioane, reevaluări de active), ajustări care nu se vor mai face acum. Astfel, vom avea o situaţie mai clară a impactului crizei asupra activităţii operaţionale", ne-a explicat domnul Brendea.

Investitorii locali au susţinut Bursa în martie, în timp ce străinii au dat semne de retragere

Străinii au ieşit din piaţa de capital românească, în luna martie, în timp ce rezidenţii au susţinut-o, potrivit statisticilor oficiale ale bursei.

Investitorii locali persoane fizice au făcut jumătate din rulajele de pe Bursă, luna trecută, circa 153 milioane de lei, atât la vânzare, cât şi la cumpărare, dublu faţă de străini, atât persoane fizice cât şi juridice, care au vândut de 82,68 de milioane de lei şi au cumpărat de numai 80,19 milioane de lei.

Astfel, în luna martie, nerezidenţii au cumulat vânzări nete de 2,5 milioa­ne lei, în timp ce rezidenţii au avut cumpărări nete de peste 4 milioane de lei.

"Probabil investitorii străini au fost atraşi de indicatorii de evaluare foarte scăzuţi ai pieţei autohtone, dar şi de scăderile foarte mari înregistrate de indicii BVB, care pot crea premisele unor randamente ridicate, în contextul unor evoluţii pozitive în viitor", crede Nicu Grigoraş.

Mihai Chişu ne-a spus, însă, că prezenţa străinilor pe piaţa româneas­că este încă insignifiantă faţă de potenţialul său.

"Conturile globale sunt o necesitate, iar listarea Bursei de Valori Bucureşti va genera un interes suplimentar faţă de piaţa românească", a conchis domnia sa.

Deşi piaţa arată semne clare de revenire, brokerii se feresc să spună că preţurile acţiunilor ar fi atins minimele. Ei îşi pun, însă, speranţele într-o piaţă "verde" (n.r. pe creştere), odată cu începerea primăverii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb