Brokerii speră la cât mai mulţi emitenţi noi la BVB, în acest an

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 ianuarie 2021

Brokerii speră la cât mai mulţi emitenţi noi la BVB, în acest an

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Pentru a atrage noi investitori la bursa locală este important să le oferim acestora cât mai multe alternative investiţionale"

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Pe lângă Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti sau Salrom sunt alte companii de stat care chiar ar aduce un plus pentru piaţă"

Brokerii speră ca tot mai multe companii noi să vină la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în acest an, atât prin listări de acţiuni cât şi de obligaţiuni, efectele benefice ale acestor operaţiuni urmând să fie resimţite nu doar la nivelul pieţei de capital ci şi la nivelul economiei în ansamblu.

Ovidiu-George Dumitrescu, CFA, director general adjunct al Tradeville, ne-a transmis: "Pentru a putea atrage noi investitori la bursa locală credem că este important să oferim acestora cât mai multe alternative investiţionale. În acest sens, ne dorim în continuare cât mai mulţi emitenţi noi la BVB, ceea ce presupune cât mai multe oferte publice şi plasamente private, atât de acţiuni cât şi de obligaţiuni. Efectul va fi benefic nu numai pentru piaţa de capital din România ci şi pentru economie în general, bursa putând asigura finanţarea unei părţi din ce în ce mai mari din necesarul de finanţare la nivel naţional şi putând să contribuie la un ritm mai rapid de creştere economică".

Anul trecut, doar trei companii noi, Norofert, Holde Agri Invest şi 2Performant, au venit cu acţiuni la BVB, în Piaţa AeRO, în timp ce Piaţa Reglementată suferă de trei ani în acest sens, răstimp în care doar Bittnet Systems a intrat pe acest segment bursier, după o promovare de pe AeRO.

În schimb, în zona obligaţiunilor activitatea a devenit mult mai dinamică, pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare venind, în ultimii doi ani, 19 emitenţi noi, conform datelor prezentate de BVB.

Şi Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare la Goldring, speră ca în 2021 cât mai multe companii să vină la Bursa de Valori Bucureşti.

"Noi vom lista Vifrana şi obligaţiunile Restart Energy într-o primă fază, urmată de listarea efectivă a companiei. Mai avem discuţii şi cu alte companii, dar încă nu pot să spun ceva exact", ne-a precizat brokerul.

Pe lângă cele menţionate de directorul de la Goldring, mai sunt câteva companii a căror listare pe AeRO este programată pentru 2021, titlurile fiind deja înregistrate în sistemul Bursei de Valori Bucureşti. De plidă, Star Residence Invest, companie pentru ale cărei acţiuni BRK Financial Group a intermediat un plasament privat în decembrie anul trecut, va fi primul REIT de la bursa noastră. MAM Bricolaj, Agroland Business System sau Safetech Innovations, companii ce au derulat plasamente private prin Tradeville, sunt alţi emitenţi ale căror acţiuni sunt înregistrate în sistemul BVB, urmând să intre la tranzacţionare, în acest an.

"Şi poate că noul Guvern va modifica legea care blochează listările companiilor de stat şi vom vedea Hidroelectrica la bursă, pe care o aşteptăm de ani de zile. Aeroporturi Bucureşti sau Salrom sunt alte companii de stat care chiar ar aduce un plus pentru piaţa de capital", a adăugat Dragoş Mesaroş.

În programul de guvernare publicat la finele anului trecut se menţionează că Guvernul îşi propune consolidarea statutului de piaţă emergentă şi dezvoltarea Bursei de Valori Bucureşti prin sprijinirea activă a listării de noi companii, în prim plan fiind cele la care statul este acţionar majoritar. În document sunt menţionate, ca exemple, Hidroelectrica şi Aeroporturi Bucureşti. Totodată, se menţionează că se doreşte menţinerea capitalizării adecvate a băncilor de stat concomitent cu listarea lor la Bursa de Valori Bucureşti. În acest sens, se are în vedere abrogarea legii adoptate în august 2020 care împiedică listarea companiilor de stat şi adoptarea unui calendar activ de listări la bursă pe patru ani, se arată în programul de guvernare.

Rămâne de văzut când, cum sau dacă Hidroelectrica ori alte companii ce au statul drept acţionar majoritar vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti, producătorul de energie fiind văzut de o bună parte a comunităţii pieţei noastre de capital drept cheia promovării la statutul de emergentă de către agenţia americană MSCI.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Dle Dragoș Mesaros, vă propun în conducerea BVB ! Cred că aveți calitățile necesare!( sper ca această propunere să nu nască invidie din partea cuiva!)

    1. Companiile de stat sa/si pastreze majoritatea de 51 la suta

      Corect. Si in loc sa arunce cu dividende in nestire, sa inceapa sa faca majorari de capital cu actiuni gratuite. Adica o parte dividende o parte gratuite. In felul asta isi pastreaza detinerea majoritara si ceilalti invetsitori sunt multumiti. Cine vrea dividende mai mari n-are decat sa isi vanda din gratuite. Dar creste lichiditatea companiilor al bursa in felul asta. Vezi Banca Transilvania !!

      Și Teraplast..!

    Domnul Mezaros nu stati cu mana intinsa tot la stat si aduceti din nou la bursa Dacia Pitesti ca asta e companie nu ce aduceti voi pocnitorile alea.

    1. Esti total pe langa. Dacia a fost preluata de Renault care e listata la Paris. N-are nevoie de BVB si nimeni nu mai poate sa o aduca inapoi.

      Si daca a fost preluata de Renault,ce?

      Stiam si eu ca am ceva ani pe bvb. 

      Numele a ramas Automobile Dacia SA. 

      Noi vorbim de listare la BVB nu de Paris ca acolo stim ce este,este in alta liga piata. 

      Daca vrei piata emergenta cu adevarat asta e una din companiile care te poate scoate la suprafata.

    Bai baieti :)

    hai sa va dea Vali o idee de zile mari...  

    Cum ar fi daca prin legea companiilor, orice companie privata sau de stat inregistrata in Romania cu cifra de afaceri pe ultimii 5 ani mai mare de valoarea X (sa zicem 10 milioane ron /an ...e o valoare aleatorie, poate fi oricat) sa isi listeze fortat la bursa un nivel de minim 5 sau 10 % din actiuni ?  

    Nu ar fi beton asta?  

    Ar aduce guvernanta corporativa, ar aduce vizibilitate (implicit etica - macar asa...in teorie). Ar putea actiona ca un factor pozitiv atat pentru economia Romaniei cat si pentru dinamica interna a companiilor.  

    1. Guvernului ii revine rolul de a coordona raporturile companiilor de stat cu Bursa de Valori Bucuresti. Trebuie sa se instaureze o politica economica si finaciara in materie si sa fie o responsabilitate.

      Asta da idee! Nu stiu daca se poate legal ,dar ar merita toti banii ! Tara ar castiga enorm !

      Ar fi cea mai tare lege din ultimii 31 de ani !

      FELICITARI! 

      Trebuie mai mult de atat. Adica sa indeplineasca mai multe conditii. Ca asa sunt companii cu cifra de afaceri mare, dar cu pierderi monstruoase de ani. La companii de stat ma refer.

      Primul pas spre eficientizarea societatilor de stat a fost deja facut zilele astea.. restructurari... pe raspunderea miniștrilor de resort.. altfel zboară.. stie Cațu ce face!

    Stiti careva cine a cumparat ieri acțiunile Cemacon de la frații Dedeman?

    1. Mai degraba si le-au transferat pe alta firma.

      Paval Holding.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb