Brokerii văd cu ochi buni propunerea SIF Moldova de consolidare, investitorii - nu

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 noiembrie 2015

Brokerii văd cu ochi buni propunerea SIF Moldova de consolidare, investitorii - nu

Nicolae Gherguş, Confident Invest: "Un impact semnificativ se va obţine doar în situaţia în care şi celelalte SIF-uri vor urma exemplul"

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Intenţia SIF2 ar putea ajuta la reducerea discountului"

AIPC: "Măsura de «consolidare» a acţiunilor propusă de SIF2 Moldova este echivalentă cu o expropriere"

SIF Moldova - deschisă primirii tuturor opiniilor şi recomandărilor venite din piaţă

Brokerii din piaţa de capital sunt de părere că este bună ideea SIF Moldova să consolideze valoarea nominală a acţiunilor şi să elimine astfel acţionarii reziduali din Procesul de Privatizare în masă, în timp ce investitorii nu sunt de acord cu această metodă.

Acţionarii SIF2 Moldova au fost convocaţi, pe 13 ianuarie 2016, să decidă aprobarea consolidării valorii nominale a unei acţiuni SIF2 de la 0,1 lei/acţiune la 2,5 lei/acţiune. AGEA va hotărî procedura de consolidare, cu acordarea dreptului tuturor acţionarilor de a opta pentru întregire a numărului de acţiuni până la completarea unei acţiuni consolidate prin aport în numerar sau restituire aport la capitalul social, la valoarea nominală de 0,1 lei. La Bursa de Valori Bucureşti, titlurile SIF2 se tranzacţionează în jurul preţului de 0,8 lei/unitate.

Nicolae Gherguş, directorul general al "Confident Invest", apreciază că impactul unei astfel de operaţiuni asupra pieţei de capital va fi minor, sau cel mult neutru.

Domnia sa ne-a declarat: "Este doar o măsură administrativă, care din perspectiva entităţilor pieţei - SIF-uri, Depozitar - aduce scăderi ale costurilor operaţionale care ţin de gestiunea unui volum mare şi inutil de informaţie.

L-am felicitat deja pe domnul Costel Ceocea (n.r. preşedintele SIF Moldova), însă i-am transmis că un impact semnificativ, în zona celor direct vizaţi se va obţine doar în situaţia în care îşi va folosi influenţa astfel încât şi ceilalţi omologi de la SIF-uri să îi urmeze exemplul.

Este vorba despre eliminarea din evidenţele SIF-urilor a celor 7 milioane de pseudo-acţionari, la fiecare dintre aceste instituţii.

Aspectul cel mai important îi vizează chiar pe aceşti acţionari şi are mai ales caracter umanitar, în sensul că pentru un leu dividend aferent acelor deţineri derizorii, aceştia au obligaţia să plătească, prin grija statului, CAS la nivelul pragului minim în valoare de câteva sute de lei".

Ovidiu Dumitrescu, "Tradeville": "Important este ca o intenţie bună să fie bine implementată"

Intenţia de a păstra în acţionariat doar acei investitori care sunt în mod real implicaţi în activitatea de investiţii ar trebui să fie una bună pentru companie, în sensul că ar putea ajuta la reducerea discountului faţă de activul net şi ar putea simplifica procesul decizional în AGA, consideră Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct "Tradeville".

Potrivit domniei sale, important este ca o intenţie bună să fie bine implementată şi speranţa sa este că acest lucru se va întâmpla şi ar putea servi, ulterior, drept model celorlalte companii.

"Chiar dacă ar putea să pară că, în acest mod, se reduce free-float-ul, în realitate contează mai mult ca investitorii să îşi urmărească, cel puţin periodic, investiţiile şi chiar să se implice activ în adunările acţionarilor, acolo unde consideră că este cazul", ne-a mai transmis domnul Dumitrescu.

Căpcănaru, Elda Invest: "Costurile de deţinere a acţiunilor reziduale, mai mari decât beneficiile aduse pentru acţionari"

În opinia lui Laurenţiu Căpcănaru, de la "Elda Invest", acţiuniile reziduale nu au nicio legătură cu piaţa de capital. Domnia sa ne-a spus: "Ele sunt un accident al legislaţiei de privatizare în masă. Costurile de deţinere a lor sunt mai mari decât beneficiile aduse pentru acţionari, costurile de operare pentru depozitar, brokeri, bursă, SIF-uri şi chiar pentru supraveghere sunt fără temei economic".

Brokerul citat a mai adăugat: "Acţiunile reziduale sunt expresia pildei biblice... «de la cel ce nu are şi ce are i se va lua» ( Marcu 4.25). Deţinătorul a 5 acţiuni SIF2 avea de luat 0,6 lei dividend care nu i s-au dat, pentru că nu ajungeau de mandat poştal (deci nu-i are), dar are de plătit CAS pentru câştig din dividende 59 de lei, la venit minim. Deci şi ce nu are i se va lua.

În ultimii ani, am avut şi chiar am semnalat cazurile în care acţiunile reziduale au provocat adevărate drame. Din cauza lor, oameni amărâţi au pierdut ajutor de somaj, ajutoare sociale, ajutoare de încălzire, copiilor nu li s-au dat fel de fel de ajutoare, ba de la UE, ba de la primărie pe motiv că paărinţii deţineau acţiuni şi făceau venituri din dividende. Nici nu s-a pus problema dacă au primit banii acesia. Aşa scria în lege, că nu primesc ajutoare dacă au alte venituri. Îţi stă mintea în loc! Nu mai zic de cei care nu aveau serviciu şi au avut de plătit CAS, pentru că au avut venituri din dividende. Pe scurt, aceia care nu susţin ce face SIF2 să-i explice unei bătrâne de 85 de ani de la ţară, care vine la uşa SSIF bocind, că nu i-a mai dat primarul ajutor de lemne pentru încălzire, din cauză că are venituri (pe care nici nu le-a declarat... puşcăria o mănâncă!) din dividende de la acţiuni reziduale".

Investitor: "Dividendele neridicate ar fi putut fi folosite drept aport de capital la întregirea valorii nominale a acţiunii"

Analizând la rece, scopul propunerii SIF Moldova este unul singur- eliminarea acţionarilor minoritari, respectiv a celor câteva milioane de acţionari, care au primit iniţial câte 5 acţiuni, reprezentând dreptul de dividende pentru perioada 1992 - 1996, corespunzător a 50% din profitul net aferent perioadei respective, ne-a transmis un investitor, care spune că după dublarea capitalului social din 2015, respectivii au câte 10 acţiuni.

Investitorul ne-a spus: "99,99 % dintre ei habar nu au că sunt acţionari la SIF2, cu 10 acţiuni, aşa cum nu au habar că deţin câte 6 acţiuni la SIF1 Banat-Crişana, 32 acţiuni la SIF3 Transilvania, ca urmare a majorării de patru ori a capitalului social, 38 acţiuni la SIF4 Muntenia (capitalul a crescut transformarea dividendelor neridicate câţiva ani la SIF4), sau 10 acţiuni la SIF5 Oltenia. Astfel, aproape niciun acţionar al SIF2 nu va şti că trebuie să depună 1,4-1,5 lei pentru ca, în loc de 10-11 acţiuni cu valoare nominală de 0,1 lei, să deţină, în viitor, o acţiune cu valoare nominală de 2,5 lei.

Nu va şti, nu va pune bani şi nu va mai avea nicio acţiune. Va primi în schimb în contul său bancar 1,4 sau 1,5 lei, evident numai în situaţia în care va indica un cont. Dacă nimeni nu va face asta, atunci banii vor rămâne la SIF2 Moldova, până la calendele greceşti, fiind înregistraţi în contul de datorii. Datorii, care evident nu se vor plăti niciodată.

Dividendele neridicate timp de 20 ani de către aceşti neştiutori ar fi putut fi folosite drept aport de capital la întregirea valorii nominale a acţiunii.

Dar acest lucru nu mai este posibil, dividendele neridicate timp de trei ani au fost cu regularitate înregistrate ca venituri fără cheltuială, contribuind la realizarea unui profit suplimentar an de an.

Măsura propusă este imorală şi ilegală în acelaşi timp. Este imorală pentru faptul că acţiunile anulate se decontează la valoarea nominală, de 0,1 lei, în timp ce valoarea de piaţă este acum peste 0,8 lei, numai cu puţin peste jumătate din valoarea de activ net, care este de 1,4763 lei, la SIF 2 Moldova. În acelaşi timp este ilegală, deoarece ea echivalează cu o retragere a acţionarului din calitatea de acţionar, cu aprobarea AGEA, situaţie în care acţionarul are dreptul, conform legii 31 /1990 modificată şi republicată, la o despăgubire egală cu valoarea de piaţă a acţiunii, în cazul în care societatea este tranzacţionată pe piaţă (cazul SIF 2 Moldova) sau la valoarea de activ net contabil, certificată în urma unei expertize, dacă este vorba de o societate comercială închisă (nu este cazul).

În atare situaţie, autoritatea de reglementare ASF nu ar trebui să aprobe o astfel de operaţiune, decât dacă se face cu respectarea legii. Dacă ASF tace, se poate pronunţa justiţia, la cererea unui acţionar sau a unei asociaţii, protecţia investitorilor, aşa cum ANPI a reprezentat interesele investitorilor la SAFI, la fosta Bancă Ion Ţiriac sau la FNI şi FNA, administrate de Gelsor şi unde a obţinut câştig de cauză".

Din punct de vedere al oportunităţii, eliminarea acestor acţionari va anula, pentru viitor, posibilitatea înregistrării de profit din dividendele neridicate de aceştia, apreciază sursa citată, adăugând: "Creşterea valorii nominale a acţiunilor de 25 ori nu va duce la o majorare a preţului de piaţă, care ar trebui să fie peste 20 lei, investitorii fiind de regulă mult mai reticenţi în cazul acţiunilor scumpe. Este drept că eliminarea unui procent de 8-10% din acţiuni, plătite la valoarea nominală şi anularea lor, va crea un plus însemnat la valoarea net contabilă a acţiunilor rămase. Creşterea va avea loc, în proporţie diferită, fie că se va plăti 0,1 lei , fie 0,8 lei pe acţiune".

AIPC a sesizat ASF

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) dezaprobă operaţiunea de "consolidare" a acţiunilor (prin majorarea valorii nominale a acestora), recent anunţată de SIF2 Moldova, potrivit unui comunicat.

În opinia AIPC, SIF2 întreprinde măsuri care încalcă în mod flagrant un principiu de bază al guvernanţei corporative, şi anume protecţia proprietăţii asupra acţiunilor.

Asociaţia apreciază că măsura de "consolidare" a acţiunilor propusă de SIF2 Moldova este echivalentă cu o expropriere, "având drept efect o veritabilă lipsire a micilor acţionari de dreptul lor de proprietate asupra acţiunilor".

AIPC consideră că procedura propusă de SIF2 Moldova încalcă legislaţia din multiple perspective: "În primul rând, cu excepţia procedurii de squeeze-out (retragere obligatorie a acţionarilor), nu există în legislaţia din România (fie a pieţei de capital, fie privind societăţile comerciale în general) un alt mecanism prin care acţionarilor să le fie extrase din proprietate, fără voinţa lor, acţiunile deţinute la o societate listată. Propunerea SIF2 Moldova ca acţionarilor care nu îşi rotunjesc acţiunile să le fie returnate aporturile presupune, de fapt, o dobândire a acţiunilor acestora de către SIF2 Moldova. Practic, acţionarii respectivi îşi pierd automat acţiunile în favoarea SIF2 Moldova, fără să consimtă la aceasta, şi primesc în locul lor o sumă infimă de bani.

În al doilea rând, în orice societate cu pretenţii de civilizaţie, o expropriere se realizează contra unei despăgubiri «juste şi prealabile», ceea ce în termeni economici ar însemna «valoarea de piaţă, plătită în avans». (...)

În al treilea rând, AIPC doreşte să arate că legislaţia societăţilor nu permite returnarea de aporturi către acţionari decât în urma unei operaţiuni de reducere a capitalului social. Orice altă returnare de aporturi către acţionari nu are un temei legal şi nu poate fi efectuată". Potrivit AIPC, procedura propusă de SIF 2 Moldova nu pare să respecte cerinţele unei minime transparenţe: "Dacă tot se intenţionează ca unii acţionari mici să fie «expropriaţi», ar fi de aşteptat ca aceştia să fie informaţi în mod direct că li se pregăteşte aşa ceva. Aceasta ar însemna notificări personale adresate fiecăruia dintre aceştia, astfel încât ei să opteze în cunoştinţă de cauză.

Documentele publicate de SIF 2 Moldova par să susţină ideea că acţionarii minoritari vor fi înştiinţaţi nu personal, ci prin mijloacele normale de publicitate privind o hotărâre a adunării generale a acţionarilor. Reamintim că aceste mijloace includ publicarea în Monitorul Oficial partea a IV-a, care, în viaţa reală, nu este urmărit de persoanele normale. Nici cerinţele de raportare curentă din legislaţia pieţei de capital nu sunt suficiente în acest caz, fiind vorba, aşa cum arătam, de o operaţiune ce lipseşte pur şi simplu de proprietate pe acţionarii mici".

AIPC precizează că a sesizat în mod formal ASF cu privire la aceste aspecte şi speră că această autoritate va întreprinde măsurile necesare.

SIF Moldova spune că s-a consultat cu acţionarii

SIF Moldova a răspuns, vineri, indirect comentariilor dure ale AIPC, printr-un comunicat postat pe site-ul propriu: "Premergator acestui demers strict tehnic (convocarea AGEA din 13/14.01.2016) şi în acord cu principiile de Guvernanţă Corporativă au fost iniţiate consultări cu investitori, specialişti şi consultanţi din piaţă, pentru fundamentarea oportunităţii propunerii spre dezbatere în mediul public a unor subiecte de interes, identificate de înşişi acţionarii, nu doar ai SIF Moldova, ci ai tuturor SIF-urilor. Aceasta şi în contextul în care sunt în dezbatere sau implementare o serie de prevederi legislative privind procesul de transformare AOPC în FIA/AFIA".

SIF Moldova precizează că rămâne deschisă primirii tuturor opiniilor, recomandarilor venite din piaţă, din partea Reglementatorului, propunandu-şi ca, în limita termenelor legale prevăzute în Covocator, în intervalul perioadei de dezbateri, să clarifice toate aspectele interpretative, asigurand astfel posibilitatea supunerii temelor spre dezbaterea acţionarilor, indiferent de numărul de acţiuni deţinute. Reprezentanţii companiei arată: "Aceasta permite exprimarea opiniilor şi opţiunilor pentru propunerea şi adoptarea unor decizii care să clarifice posibilele aspecte şi limitări ale exercitării drepturilor, atât în calitate de acţionar, cât şi de contribuabil (vezi exemplul acţionarilor cu deţineri foarte mici). În acelaşi cadru, pe tema consolidării valorii nominale în raport cu calitatea de «mici acţionari» într-un SIF, unele entităţi îşi exercită poziţia de vectori de opinie şi/sau conformitate. Importanţa problematicii privind subiectul exercitării opţiunilor acţionarilor NU poate fi validată doar în cadrul dezbaterilor fie chiar de stricta specialitate sau autoritate, ci doar in cadrul AGEA, aşa cum legislaţia o impune".

Recent, Costel Ceocea, preşedintele SIF2 Moldova, ne-a spus că propunerea pentru Adunarea Generală este un demers tehnic, care a mai fost discutat.

"Ceea ce ne-a determinat să facem această operaţiune au fost schimbările din structura acţionariatului şi menţinerea unui număr mare de acţionari cu deţineri minoritare", ne-a spus domnul Ceocea, adăugând: "Va fi o creştere a valorii nominale concomitent cu o scădere a numărului de acţiuni".

Domnia sa le-a răspus criticilor că, în acest caz, nu este vorba despre o răscumpărare de acţiuni, ci de o plată a aportului în numerar.

"Acţionarii pot să îşi exercite opţiunea", a mai precizat domnul Ceocea. Potrivit domniei sale, în structura acţionarilor SIF2, acţionari care deţin cumulat în jur de 5% din capital au pachete de câte 5-10 acţiuni, toate primite indirect prin procesul de privatizare în masă.

"Propunem o soluţie pentru gestionarea unei situaţii, fundamentată din punct de vedere tehnic şi juridic", a menţionat preşedintele SIF Moldova, care adaugă că mulţi acţionari nu îşi exercită drepturile, în ciuda demersurilor făcute pentru clarificarea aspectelor legate de obligaţiile fiscale ale acestora.

Opinia Cititorului ( 36 )

  1. bogatii fac ce vor iar saracii nici nu stiu ce se intampla sau mai clar nimeni nu poate cere socoteala celor din conducere ... ce drepturi ale omului, ce drepturi de proprietate ... ce proprietate a intregului popor ... numai minciuni aruncate in ochii plebei ...

    Inteleg ca legea cu CAS este o lege buna si nu trebuie modificata ! Cheltuieli mari cu actionarii astia "reziduali"!

    CEOCEA srl nu mai vrea actionari mici si gata e mentionat ib L31 si a facut-o si raifeisn ! Dl. Ghergus la felicitat pe domnul Ceocea, Dl. Capcanaru a invocat Biblia, Actionarii astia mici sunt o bariera pentru piata de capital, pentru conducerile sifurilor, pentru brokeri, pentru asf, etc si trebuiesc eliminati de acolo - eventual sa nu mai primesca nimic .Dar de ce sa ne oprim aici ? Daca Ceocea, Balteanu si atii au 5% din actiuni de ce sa nu facem valoarea nominala la 5 sau zece milioane de euro si sa aplicam smecheria asta(FURT CALIFICAT) ! 

    De ce nu se face o lege si in fiecare provincie cu banii astia de la minoritari(ca tot rascumpara ceocea actiuni) Statul sa faca cate un spital iar minoritarii astia sa fie mentionati la intrare pe o placa de temelie ? Cat face peste 5% dintrun sif ? Cat ar fi trebuit sa faca daca nu erau hotii din conducere si mascaricii de langa ei ?

    1. Corect, este furt in toata regula si a fost proiectat de la bun inceput ca si asa ceva. Dividendele trecute pe cheltuili si apoi prescrise. ale actiunilor detinute de reziduali tot furt a fost.

      Ce nu ne spun este ce vor face cu aceste actiuni? Tot la angajayii merituosi ai SIF2 le vor distribui?

      furt a fost cand i-a bagat pe aia in actionariat...divide et impera a fost la putere...imi vine sa vomit cand vad ce bine arata bilantul unui sif din dividende prescrise....legea trebuia sa prevada ca acei bani se vireaza total in bugetul statului...pt ce sa ia prime fercala, ceocea ciurezu din banii aia?vedeti un pic cate dividende au prescris sif5 anul asta!

      Atat ar fi trebuit sa faca (excluzand regiile de stat) fiecare sif daca doar ar fi conservat ce au primit gratuit.Insa, gratie unor administratori f galonati , in cei 25 ani de administrare profesionista ritmul de crestere a plusvalorii trebuia sa fie net superior economiei nationale si ea furata din greu de politicieni si servantii lor (guvernantii perindati). In ceea ce priveste utilitatea acestui demers, el este util si binevenit daca nu se vrea corectarea legii care-i taxeza aiurea si aberant pe acesti insignifianti beneficiari de dividend. este un prilej pe care sif-urile ar trebui sa nu-l piarda aplicand principiul machiavelic.Revolta trebuie facutaimpotriva legiuitorului si abia apoi impotriva celui care protejeaza micul actioner expropriindu-l si facacandu-i pe toti fericiti (legiuitorul se va simti maiputin vinovat, actionarii ramasi se vor simti mai bogati si-l vor felicita pe Ciocea iar cateva milioane de actioneri nu vor mai trebui sa plateasca CAS-ul de 597 lei sau cat o fi si nici macar nu vor sti ca trebuie sa-i multumeasca si ei tot binefacatorului Ciocea).Oricum, aceasta hotie este minora in comparative cu exproprierea detinatorilor de carnete cu certificate si transferul averii continute de acestea pe cupoanele de privatizare in masa.Este adevarat, atunci nu exista AIPC.DOAR ZIARUL BURSA A AVUT O REACTIE RELATIV TIMIDA.

      Actionarii aia reziduali care in 1997 erau 11 milioane de oameni si 55 milioane de actiuni, contravaloarea a 24 millioane de dolari, au tinut timp de 20 de ani tot felul de administratori care au devalizat SIF2, au lasat circa 30 de milioane de USD in SIF2, in urma dividendelor prescrise si care acum cedeaza din nou 55 milioane actiuni, ca sa faaca Ciorcila, Ratu Octavian, Ceocea si Doros de un pachet care sa fie impartit intre ei. In 20 de ani 55 de milioane dolari invartati de atatea ori pana ce tot in buzunarele lor aterizeaza.

    deci un actionar de la tara care are 10 actiuni face oafacere.se duce cu microbuzul in primul oras plateste dus intors minim 6lei.deschide cont la obanca 2lei.trimite recomandata la sif2 ptr indicare cont.4lei.deci plateste 12 lei plus timpul pierdut si primeste 1leu.ofi corect?

    1. Nu. actionarul de la tara sau oras dupa caz nu stie ca are actiuni sau e mort. Citeva milioane sunt in aceasta situatie.

      pai astia despoaie si morti.dar vine vremea.

      Normal. Ce banii mortilor nu circula:)))

    Toate aceste presupuse pozitii sunt o perdea de fum care ascunde interese foarte precise.

    ASF se face ca ploua si nu are curajul sa-si asume nicio decizie desi stie sau ar trebui sa stie ca ce se intampla acum este un mare furt. 

    Actionarii denumiti peiorativ "reziduali" sunt actionarii care au primit respectivele actiuni prin lege de la Statul Roman. Acesti actionari sunt proprietari pe actiunile care le-au primit si au dreptul de a decide singuri ce fac cu aceste actiuni. Pierderea dreptului de proprietate asupra acestor actiuni nu poate fi hotarata de AGA de la niciun SIF iar ASF ar trebui sa se preocupe de legalitatea acestor operatiuni si in special de drepturile micilor investitori. Insa nici ASF si nici actualii actionari de la SIF-uri nu sunt interesati de micii investitori, fiindca ei nu pot sustine mese la restaurante de lux sau deplasari ...pentru cumparatoru de craciun...in tot felul de locuri exotice....etc.etc. 

    Sunt unul din actionarii minoritari care asteapta protectia ASF pentru a nu fi afectati de decizia SIF2 care nu poate sa-mi ia ce mi-a dat Statul Roman prin lege. Daca insa se intampla si pierd chiar si o singura actiune SIF2, in ziua in care se adopta aceasta hotarare, vor pleaca plangeri plangere penala impotriva actionarilori care au votat aceasta hotarare pentru complicitate la furt, impotriva administratorilor pentru furt, impotriva directorilor de la SIF pentru complicitate, impotriva celor de la Registrul Actionarilor pentru complicitate la furt si impotriva ASF pentru complicitate si favorizarea acestuiu furt.

    Este o noua operatiune de tipul SAFI/FNI derulata la o scara mai mare. 

    1. daca esti hotarit vezi sa nu uiti asf.tare as vrea sa vad toti sobolani la un loc.

    ASF trebuia sa taxeze SIF2 din momentul cand a aflat de convocator. Nu poti sa spui vreau consolidarea actiunii pentru ca ma incurca micii actionari, adica chiar actionarii fondatori. E o decizie luata pe sub mana de "marii actionari" si asta e furt, nu operatiune "tehnico juridica". Situatia de la SIF2 ar trebui sa ingrijoreze, nu sa entuziasmeze. Daca micii actinari au deja in contul societatii dividende neincasate de milioane de euro cum sa-i rejectezi ca asa vor 5 persoane sau 6 sau 7, indiferent de detinerile pe care le reprezinta??

    era atit de simplu.ca sa scape de reziduali sif2 incepea un program de rascumparare care se adresa exclusiv acestora.le platea pretul pietei si gata. dar de ce sa platesc 50 mil lei cind pot sa o fac cu 5 mil lei.astia cred ca sintem o turma de prosti .o simpla plingere penala va suspenda aplicarea hotariri ageoa.

    1. Pe ciordila si ceocea nu ii saturi cu bun simt.

    Rezidualii nu incurca pe nimeni. Dvd le sunt luate sistematic de ani de zile. Urmeaza ridicarea pragului la sife vin alti jupani. Baieti e de hepcarit acum ca se termina cascavalul.

    Si totusi trebuie facut ceva deoarece: cca 70% dintre cuponari fie au decedat fara a transmite legal dreptul de proprietate fie au piedut certificatele cu consecintele de rigoare.Este cert faptul ca actiunile reziduale valide produc mai multa paguba decat castig,iar adunarile generale ale actionarilor pentru hotarari importante nu se pot tine din lipsa de cvorum.Parerea mea ca orice initiativa pentru solutionarea acestei probleme va gasi numerosi adversari interesati asa ca trebuie rupta pisica,sunt de acord cu aceasta initiativa,sanatate la toti

    1. Pentru actionarii care au decedat si nu au mostenitori actiunile respective revin de drept statului; cei care au pierdut certificatele pot obtine oricand altele de la registrul actionarilor; actionarii rezituali care au mai putin de 10% nu influenteaza in niciun fel cvorumul la AGA; daca respectivele actiuni produc mai multa paguba este strict problema actionarilor respectivi care pot sa le vanda in orice moment daca doresc si sa obtina un pret corect pe ele - pretul pietei!!!! ruperea-pisicii nu trebuie sa se faca prin luarea a cca100 milioane de euro de la cei 9 milioane de actionari SIF si redistribuirea acestora catre ceilalti actionari. De ce nu au facut o rascumparare a actiunilor reziduale asa cum prevede legea inca din 2004!!!!

      acesti actionari reziduali nu au primit niciodata CERTIFICAT DE ACTIONAR, (doar extras de cont de la depozitarul central cand /daca eventual ar fi vrut sa vanda-desi majoritatea nu au stiut si nu stiu ca sunt actionari la sif).Nu sunt nici actionari fondatori (au primit actiunile in contul unor dividende f mici, neridicate, ce nu puteau fi trimise prin posta, abia dupa vreo 10 ani de la infiintarea FONDURILOR PROPRIETATII PRIVATE ,rebotezate in sif)Nu au primit actiunile de la statul roman ci de la sif in baza unei ordonante guvernamentale sau lege data de parlament. care a decis transformarea dividendelor maruntele in actiuni maruntele si majorarea corespunzatoare a capitalului social cu acele actiuni nou emise.

    "SIF Moldova spune că s-a consultat cu acţionarii" - ar trebui sa spuna cu care actionari s-a consultat si de ce se consulta cu unii actionari si cu altii nu?!?!?

    Alo, ASF-ul !!!!se aude...sau mai bine zis se citeste si la voi acest ziar??? Cand si unde s-au purtat aceste consultari, cine au participat, cine le-a convocat, care a fost obiectul discutiilor....ca de minciunile si vorbele goale si fara sens ale lui ciocea suntem satui! 

    1. S-au intalnit ceocea, ciocirla, miclaus, ... la hotel I restaurantul F. Au comandat laba de urs si creasta de cocos.

      O sa spuna ceocea totul daca il intreaba cineva dar nu la intrebat nimeni. 

      Pe mine nu m-a consultat nimeni de la sif 2,sunt unul din actionarii marunti.Oare de ce?

      Cum adica nu te-a consultat nimeni?? Aaa, cred ca stiu de ce, pentru ca n-ai mancat laba de urs ...

      Interesant este ca vehiculezi informatii aparent proaspete pe care le-ai completat cu amanunte stiute doar de participanti. Fie esti unul dintre ei ...fie vrei sa pari unul dintre ei sau foarte apropiat lor....eu cred ca ai doar unele informatii vagi pe care le-ai completat cu amanunte pentru a da credibilitate.

      hahaha....da-te dreaq...te-ai prins...sunt eu ceocea :))) ia o bulina rosie

      nu esti ceocea (pentru el scriu altii) dar poti fi "maimuta urlatoare"!!! care sapa!, sapa!!, sapa!!! :))) si cerseste o bulina rosie.

    Hai sa vedem cateva afirmatii de pe aici:

    1. Micii actionari sunt furati sistematic de dividende: fals. Ei nu si le ridica si, dupa trei ani, cand trece termenul de "prescriptie extinctiva", societatea le trece la venituri. Dupa expirarea acestui termen, actionarii nu mai pot da societatea in judecata, de aceea se asteapta ca el sa treaca. E adevarat, societatea poate sa tina banii (si sa nu-i treaca pe venituri), dar daca unul nu isi ia banii de 10 ani, e clar ca nu va veni niciodata dupa ei. 

    2. De ce nu s-a facut o rascumparare reziduala din 2004? Cred ca se incurca notiunile, poate se refera la squeeze-out, dar acolo e o alta procedura. 

    3. SIF 2 trebuia sa faca un program de rascumparare adresat doar minoritarilor si le lua actiunile. Fals, e aceeasi chestie ca si aici. Nu exista rascumparare fortata, puteai sa faci program, dar daca aia nu vindeau ei pe piata, nu puteai sa le iei actiunile doar ca ai facut program.

    4. Actionarii minoritari incurca cvorumul, etc. Fals. Pana acum le-a convenit ca au avut minoritari, ca nu se facea cvorumul si se alegeau tot ei. Practic, ce se intampla acum este un smen, care se poate face dupa ce conditiile de cvorum pentru AGEA au fost relaxate prin OUG 90/2014. E clar ca actionarii mari vor smen. 

    1. 1. E valabil numai pentru dividende.

      2. Tu vrei sa incurci notiunile fiindca sqeeze-out se face in anumite conditii iar rascumpararea actiunilor reziduale este prevazuta distinct pentru SIF-uri de art. 286 din L297/2004. 

      3. Rascumpararea nu este fortata ci se face in cadrul unui program. Rascumpararea fortata = sqeeze-out de care vorbeai mai sus. Nu e nicio problema daca raman actionari cu detineri mici de actiuni. Societatea nu are niciun impediment din existenta acestor actionari. SIF2 are deja un program de rascumparare de actiuni in derulare pentru recompensarea administratorilor.

      4. Da...e un smen foarte banos pentru actionarii care raman in societate si in special pentru cei care detin foarte mult si care incaseaza astfel o halca mare din ce se ia de la actionarii reziduali. 

      Esti exact genul de parerist care se baga in seama:

      1. Pai doar dividendele neincasate sunt trecute pe venituri si numai la ele m-am referit. 

      2. Vorbesti prostii, textul ala nu reglementeaza in nici un caz posibilitatea SIF-urilor sa ia actiunile de la actionari cum vor ei. Crezi ca nu l-ar fi folosit sefii SIF-urilor pana acum daca spunea asta? Textul ala zice doar ca pot rascumpara mai mult de 10% din capitalul social (cat e limita de rascumparare din Legea 31/1990) daca rascumpara de la actionari initiali si pentru reducere capital/regularizare curs actiuni. Dar nu inseamna ca le pot lua actiunile actionarilor minoritari fara ca ei sa vrea sa le vanda. 

      3. Si, inteligentule, de la cine rascumperi (si de la cine rascumpara in programul asta actual)? De la actionarii minoritari si pasivi? Iti spun eu: rascumpararea se poate face doar de la aia care iti vand (care vor ei sa iti vanda). Ca daca ei nu vor sa vanda (sau nu stiu ca pot sa vanda, fiind actionari mici si pasivi), nu poti tu sa le rascumperi actiunile, oricate programe de rascumparare aprobate ai avea. 

      4. Aici ai dreptate. 

      Practic, scapi de un 16% impozit dublu pe profit. Adica, cand ai dat prima data dividendele, inseamna ca ai avut un profit (la care ai platit 16%). Dupa ce ai trecut aceste dividende la venituri, mai platesti odata 16%. 

      Si apoi, fiind mai putini actionari, se imparte suma asta (mai mare cu 16%) la mai putini.

      Si mai e o smecherie si la control: baietii vor ajunge sa detina acelasi numar de actiuni, dar dintr-un total mai mic - in consecinta, le creste procentajul, si asta pe banii societatii, nu ai lor 

      Datorita acestui accident legislativ(cum il numiti) exista astazi SIF Moldova si celelalte sifuri ,cu tot cu conducerile lor si salariile pe care putini din tara le au.

      1. Micii auctionari au fost furati, pentru ca asa cum au fost capitalizat o parte din profitul realizat de SIF2, puteau fi capitalizate si dividendele neincasate daca nu erau trecute pe venituri;

      2. De ce nu s-au dat bani in 1997? Pentru ca era vorba de o suma de 25 de ori mai mare...sic 

      3. Interesant, rascumparare fortata nu exista dar deposedare din cauza ignorantei si uitarii exista, si este exact ce au gandit Ursul si Cocosul si Iepurasul in alegoria SIF2.

      4. Actionarii reziduali nu au incurcat pe nimeni, doar au sustinut prin non-combat, permanent, o padure intreaga de animale care au profitat enorm pe urma lor.  

      2. Nu este niciun text care sa reglementeze luatul cu japca al actiunilor de catre SIF. De aceea trebuia sa se aplice respectivul articol fiind prevazut pentru actionarii minoritari si ...citeste cu atentie... cu posibilitatea depasirii limitei de 10% prevazuta de Legea 31. Deci cel care se baga-n seama si canta dupa ureche esti tu!!!

      3. Un superinteligent ca tine care da calificative si certificate de dastept!!! ...stie ca nu poti sa cumperi decat de la cei care vor sa vanda si...toti actionarii vand cand vor si daca pretul este corect. Daca pretul este la jumatate sau la valori derizorii, niciun actionar nu este interesat sa vanda...dar, de ce isi face SIF-ul acum probleme cu actiunile actionarilor reziduali!!! Cand actionarii respectivi vor dori sa vanda...si atunci cand au dorit au vandut la greu!!!...or sa vanda fara sa fie siliti de altii.

      daca tot esti asa de pregatit in domeniul SIF si sti ce poate face SIF-ul sa scape de actionarii respectivi de ce nu le faci o propunere de colaborare!!!...ocazie cu care sa le spui cum impart catre actionarii reziduali si rezervele constituite in baza art. 4 din Legea nr. 133/1996. 

    Atunci când se punea problema dacă sa ii vândă forțat lu keloo deținerile ASF ul zicea ca nu poate încalcă dreptul de proprietate și cred ca zicea bine. Niciodată în nicio împrejurare și indiferent de scop nimeni nu trebuie sa se atingă de dreptul altuia dacă a fost dobândit legal. Culmea, sa afirme președintele unui Șif ca îl încurcă micii acționari și sa ii scoată afara e de domeniul penalului și demonstrează cata rea-credință îl bântuie. Și sa mai primească și aplauze demonstrează ca nu am ajuns s la maturitate, ca suntem niște complici la furt toți dacă acceptam o nelegiuire pe principiul ca nu ma afectează direct. Dreptul de proprietate e sfânt, ca e fărâmițat ca e o halca mare nu are nicio importanta, principiul contează. Și pe ce bani a cumpărat ceocea consultanta pentru o măgărie ca asta, nu cumva și din dividendele neplătite? Adică dacă era de buna credință trebuia sa ii întrebe pe consultanți cum sa facă sa ii mulțumească și pe cei mici, nicidecum sa îl învețe cum sa ii fraiereasca, asta e culmea cinismului.

    Eu cred ca este si un bine in tot raul ,pentru ca anul acesta dividendele au fost bagate automat in conturi pentru cei care aveau cont la un ssif,dar restul banilor pentru cei care nu au un cont deschis la o societate de intermediere financiara unde sunt???????????

    1. Cum unde?????????

      Sunt in conturi la cele 5 sif-uri.Ha Ha Ha. 

    La toata aceasta nebuneala de vina e STATUL care prin guvern si institutiile create special in acest scop si-a batut joc de cetateni, de proprietatile lor! ASF nu ii protejeaza pe actionari, Depozitarul cere comisioane ca inecatul, BV importa conducatori si minoritarii sunt calcati in picioare! Cine castiga? Cine e pus la butoane pentru clientela politica! Anghelache, Patriciu, Tariceanu, Rosca Stanescu, Tanasoiu au fost sunt si vor fi un grup organizat de infractori in detrimentul populatiei! Era mai bine pe vremea raposatului! Munceam si eram si proprietari! Acu platesti Depozitarul sa-ti spuna ca ai actiuni de 5 lei!!! Ce hotie ....

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb