BRUNO RIBO, DIRECTORUL GENERAL AL ARCELORMITTAL GALAŢI: "Funcţionăm la limita supravieţuirii"

Ziarul BURSA #Companii / 12 iulie 2012

"Funcţionăm la limita supravieţuirii"

În timp ce siderurgiştii îşi scandau nemulţumirile în stradă, conducerea ArcelorMittal se plângea de situaţia neagră prin care trece combinatul de la Galaţi. Bruno Ribo, directorul general al ArcelorMittal Galaţi, a făcut ieri o prezentare generală a situaţiei actuale prin care trece combinatul siderurgic, principala concluzie fiind faptul că în prezent compania se află la limita supravieţuirii.

"Suntem într-un mod de funcţionare de tip supravieţuire şi trebuie să ne echilibrăm după patru ani de pierderi", a explicat Bruno Ribo. Domnia sa a precizat că piaţa oţelului s-a schimbat mult în ultimii ani fapt ce a determinat şi o scădere dramatică a producţiei atât la nivelul ArcelorMittal Galaţi cât şi la nivel european. "Ca şi ceilalţi producători, ne confruntăm cu supracapacitate. Cererea este mai mică decât capacitatea de producţie, iar clienţii au de unde alege, astfel încât, concurenţa este mai dură. Dacă înainte de declanşarea crizei economice producţia de la Galaţi se ridica la patru milioane de tone pe an, pentru 2012 avem prognozate doar 1,8 milioane de tone. Aceeaşi cantitate o avem prognozată şi pentru anul viitor", a mai adăugat directorul general al combinatului.

Cu toate acestea, conducerea companiei a continuat să investeas­că în capacităţile de producţie de la Galaţi, unul dintre obiective fiind creşterea calităţii produselor. "Am restaurat LTG1, am pregătit Furnalul 3 pentru repornire astfel încât în orice moment, în care piaţa ne va cere, îl putem pune în funcţiune. Am repornit Furnalul 5, iar performanţele obţinute au fost exact ceea ce ne aşteptam. Considerăm că rezultatele obţinute din punctul de vedere al calităţii produselor sunt cele mai bune din ultimii şase ani. În concluzie, principalul nostru obiectiv este să fim sustenabili până la sfârşitul anului 2012. Şi în 2013 aceasta va fi unica noastră strategie", a spus Bruno Ribo.

Precizăm că în 2009 a avut o pierdere de 1.418.175.845 lei, iar în 2010 o pierdere de 342.282.032 lei. Ultimul an cu profit a fost 2008 când rezultatul record înregistrat s-a ridicat la 604.871.529 lei. Situaţia proastă din combinat a fost confirmată şi de ultimele decizii luate de administraţia ArcelorMittal care a a comunicat în urmă cu două luni închiderea producţiei de piese de schimb mecanice noi, una dintre activităţile Departamentului de Mentananţă şi Piese de Schimb şi a decis cumpărarea pieselor respective de la furnizori externi. De asemenea, se aşteaptă ca până la sfârşitul anului câteva sute de siderurgişti să părăsească combinatul astfel încât numărul siderurgiştilor din combinatul de la Galaţi să scadă sub 8000 câţi sunt în prezent.

Investiţiile de mediu se ridică la zece milioane de euro

Un alt obiectiv în strategia de func­ţionare al combinatului de la Galaţi îl reprezintă şi investiţiile de mediu pentru care compania a alocat în acest an circa zece milioane de euro. O sumă comparabilă cu cea alocată mediului şi în anii de după declanşarea crizei economice. Cu toate acestea, suma este destul de mică în comparaţie cu banii investiţi în mediu în perioada 2006-2008 când combinatul de la Galaţi trebuia să îndeplinească toate cerinţele europene de mediu astfel încât să i se poată elibera autorizaţia integrată. Practic, este vorba despre circa 90 de milioane de euro investiţi în perioada 2006-2008. Sumele au scăzut imediat după declanşarea crizei economice astfel încât, din 2009-2011, compania a mai investit doar puţin peste 35 de milioane de euro. În general, banii au fost folosiţi pentru instalaţii de desprăfuire, modernizarea instalaţiilor de tratare a apei şi pentru reducerea emisiilor la maşinile de aglomerare. "Investim mai mult în aer pentru captarea prafului dar şi în apă mai ales că şi în acest domeniu legislaţia a început să se mişte şi trebuie să ne asigurăm că la sfârşitul perioadei de tranziţie combinatul de la Galaţi va fi conform legii", a precizat Vespasian Popescu, directorul pe probleme de mediu din cadrul ArcelorMittal Galaţi.

Ribo: Vom demonstra că nu am beneficiat de ajutor de stat"

Conducerea combinatului siderurgic de la Galaţi a precizat ieri că ArcelorMittal nu a beneficiat de nici un ajutor de stat aşa cum de altfel arată concluziile preliminare oferite de Comisia Europenă care anchetează contractele bilaterale între compania menţionată şi Hidroelectrica. "Investigaţia îşi continuă cursul şi vom demonstra că nu este cazul unui ajutor de stat. Noi suntem un consumator mare de energie, fiind vorba despre un consum de 200 de megawaţi pe zi. Avem nevoie de stabilitate pentru afacerea noastră", a declarat Bruno Ribo, directorul general al combinatului siderurgic de la Galaţi.

Precizăm că, după expirarea contractului pe care l-a avut încheiat cu Hidroelectrica prin care compania achiziţiona energie la preţul de 130 de lei MWh, ArcelorMittal Galaţi este nevoită să plătească chiar şi 300-350 de lei MWh, energia fiind cumpărată cu preţul de a doua zi. Mai mult, în martie 2012, ArcelorMittal Galaţi a lansat o ofertă pe OPCOM prin care solicita livrarea, timp de doi ani, o cantitate de 3.149.460MWh la preţul de 200 de lei MWh. "Cu toate că preţul a fost destul de bun în condiţiile în care compania ArcelorMittal consumă 5% din totalul consumului de energie al României, oferta noastră nu a primit nici un răspuns, fiind chiar anulată", ne-au explicat surse din cadrul ArcelorMittal Galaţi. (Ana Felea)

SIDERURGIŞTII AU SCANDAT ÎN STRADĂ:

"Guvern, AVAS, Parlament, implicaţi-vă până nu e prea târziu!"

Sindicatul "Solidaritatea" a încheiat ieri seria protestelor declanşate luni cu un miting susţinut în centrul Galaţiului la care deşi erau aşteptaţi 500 - 1000 de angajaţi ai combinatului nu au luat parte decât circa 200 de siderurgişti. Aceştia şi-au început protestul cu imnul naţional iar apoi au protestat împotriva administraţiei combinatului siderurgic, afirmând că nu au încredere nici în clasa politică. Oamenii au continuat să huiduie şi să scandeze fiind speriaţi că îşi vor pierde locurile de muncă. La fel ca şi în zilele precedente când, timp de două ore, au pichetat Prefectura, siderurgiştii au afişat pancarte pe care au adresat diferite mesaje atât actualei conduceri a combinatului dar şi reprezentanţilor autorităţilor centrale, respectiv "S.O.S metalurgia României, S.O.S combinatul gălăţean", "Sidex, bunul poporului nu al tagmei jefuitorilor" , "Stop închiderii Sidex Galaţi", "Guvernanţi de ocazie nu există viitor fără siderurgie","Guvern, AVAS, Parlament implicaţi-vă până nu e prea târziu". De asemenea, ca semn al "morţii" combinatului, aşa cum au precizat organizatorii protestului, oamenii au adus la miting o cruce şi un coşciug. Protestul început la ora 15.00 a durat peste două ore, siderurgiştii nefiind intimidaţi nici măcar de ploaia abundentă care a început imediat după startul mitingului.

"Dacă până acum spuneam dansând în ploaie acum putem spune protestând în ploaie. Aşteptam mai mulţi siderurgişti însă când au văzut că plouă s-au întors din drum. Cu toate acestea suntem mulţumiţi de ecourile primite după cele trei zile de protest. În primul rând punctul nostru de vedere a fost transmis, prin intermediul Prefectului, la Guvern, Ministerul Economiei şi AVAS. În ceea ce priveşte ecoul venit din partea administraţiei ArcelorMittal Galaţi, ni s-a comunicat faptul că a fost amânată decizia finală privind modalitatea de disponibilizare a siderurgiştilor. Trebuia ca zilele acestea să fie luată o decizie finală, însă se pare că se vor întâlni pentru a discuta pe această temă tocmai pe 18 iulie. Însă nu ne vom opri aici. Vom discuta cu oamenii în combinat şi dacă vor fi dorinţe vom continua cu o a doua etapă de proteste", a declarat Gheorghe Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea. Domnia sa a concluzionat spunând că de acum doar dacă se va implica Guvernul se mai poate face ceva pentru salvarea siderurgiei gălăţene, închiderea combinatului ar putea însemna şi moartea economică a oraşului. (Ana Felea)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb