BT atrage 500 de milioane de euro de la investitori

S.B.
Piaţa de Capital / 24 aprilie 2023

BT atrage 500 de milioane de euro de la investitori

Banca Transilvania a vândut vineri, 21 aprilie a.c., obligaţiuni de 500 de milioane de euro, în cadrul unei emisiuni suprasubscrise în doar câteva ore, investitorii plasând ordine de peste 850 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al băncii, remis astăzi redacţiei.

Peste 80% din totalul emisiunii a fost subscrisă de investitori internaţionali din aproape 20 de ţări. Au subscris oferta 80 de investitori - fonduri de investiţii, instituţii financiare, fonduri de pensii, bănci comerciale şi centrale, precum şi companii de asigurare, BERD fiind investitorul ancoră, cu 90 de milioane de euro.

Emisiunea de obligaţiuni marchează debutul Băncii Transilvania pe piaţa internaţională şi este prima, ca anvergură, din Europa, după turbulenţele care au marcat domeniul bancar internaţional în luna martie a.c.

"Succesul emisiunii - într-un timp record şi suprasubscrisă consistent - într-o perioadă în care pieţele îşi revin după o lună martie grea, ne arată încrederea investitorilor externi în BT, în strategia şi perspectivele ei, precum şi în România. Este un pas mare, deschizând drumul pentru tranzacţii similare în sistemul bancar din ţara noastră. Sumele atrase vor fi asimilate fondurilor proprii. Emisiunea face parte din planul de creştere BT prin menţinerea ritmului accelerat de finanţare a economiei şi a României"- declară Ӧmer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

Emisiunea constă în obligaţiuni senior non-preferenţiale cu maturitatea de 4 ani, la un randament de 9%/an şi este listată la Euronext Dublin (ISIN XS2616733981).

Coordonatorul emisiunii (Global Coordinator a fost Morgan Stanley, iar dealerii (Co-Managers), BT Capital Partners şi ING Bank, selectaţi de Banca Transilvania în funcţie de reputaţie, experienţă şi istoric relevant în ceea ce priveşte obligaţiunile.

Standardele europene MREL prevăd ca băncile să asigure permanent un nivel optim de fonduri eligibile MREL, distincte de depozitele clienţilor, care sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.

Grupul Financiar Banca Transilvania a încheiat anul trecut cu un profit net de 2,49 miliarde de lei, în creştere cu 23% faţă de 2021.

Opinia Cititorului ( 30 )

  1. Cam mare dobanda, Fidelis a fost 5.8% la 4 ani, ok TLV nu este statul roman dar se putea incerca un 6.5-7.5%.

    De ce 9%?? 

    1. cam atata platesc si la depozitele populatiei, nu?

      ...aia strainii sunt expusi la riscul de tara - noi deja suntem patiti un fiecare zi (nu mai e niciun risc)

      S-ar parea ca la TLV e foame mare de ofera asemenea dobanzi. La depozite in leei pe 3 ani dau 8%!

      saptamana trecuta am incercat bancomatele de la doua agentii sa scot bani! ambele erau

      fara bani, iar aplicatia BT era semifunctionala 

      Te uiti si la cat se imprumuta statul pe pietele externe in valuta?Si ce sume sunt acolo fata de fidelis?

      TLV trebuia sa faca IPO pentru astea la intern,nu mergea cu plasament ca intrau maxim 150 persoane si erau 500 mil E,nu 2 milioane.

      Statul a luat cu 5,8 bani destul de putini si are alt rating,mai ales in randul investitorilor autohtoni pentru care statul are 4 de A,nu doar AAA 

      9% in E?!?!Pai e mana cereasca!In lei e mare da pai in E!

      e mana cereasca, dar nu pentru tine :)))))))

    Nu sint obligatiuni obisnuite, care sa finanteze operatiunile bancare.

    Cititi despre mecanismul MREL. Uitati-va cine sint investitorii.

    Hint: " Sumele atrase vor fi asimilate fondurilor proprii." 

    1. Transilvania's fully loaded resolution requirements under minimum requirement for eligible liabilities (MREL), binding fr om 1 January 2024, are set at 24.71% of its RWAs (excluding the combined buffer requirement (CBR), currently at 5% of RWA), with a subordination requirement set at 21.21% of RWAs.

    Ce nu inteleg este, daca nu dau dividend anul acesta, la ce se mai imprumuta?

    1. Sa vedem cine stie sa raspunda corect la intrebarea ta....

      ca sa nu-ti ceara bani la majorarea de capital ca nu ar avea de unde sa subscrie alde ciorcila

      bancile trebuie sa-si creasca fondurile propriii cnform unor orme UE,sta inseamna ori MCS cash ori obligatiuni din astea

      nu merge cu=gratuite )) 

      atat timp cat profitul nedistribuit nu este repartizat catre cresterea de capital social, nu este considerat CET1 capital, deci nu contribuie la cerintele MREL. obligatiunile astea (gen AT1) sunt asimilate capitalurilor proprii si contribuie pentru ca, in caz de bail in, investitorii pierd banii (vezi cazul Swiss Bank). o banca (ca orice firma de altfel) trebuie sa tina cont de costul capitalului propriu, de aceea trebuie sa acorde dividende catre actionari (nu vorbim de cele tip growth), iar TLV nu a facut decat sa amane distribuirea acestora in 2022, profitul ramas dupa gratuite, ramanand nedistribuit. se imprumuta pentru a indeplini cerintele MREL la 31.12.2023 si, in acelasi timp, a-si mentine capacitatea de a acorda dividende. obligatiunile pentru MREL nu sunt obligatiuni nesubordonate, au un rang inferior, deci un risc mai mare. de aici randamentele mai mari care se cer pentru genul acesta de obligatiuni

      Warren dar sa vina la noi, actionarii, mai intai, cei asta cu 9%?

      a existat recomandarea BNR de a nu distribui dividende. in plus, cerintele MREL pentru TLV sunt undeva la 24% din RWA si mai este pana acolo. eu cred ca profitul asta nedistribuit pentru 2022 nu va fi distribuit nici in 2024, va fi pastrat ca buffer de siguranta cativa ani (se vor distribui doar din profiturile pe 2023). a mai venit si controlul ANAF cu diferenta impusa de ~385 milioane lei, probabil se va reflecta in rezultatele la T1 2023. desi si mie imi trebuie dividendele de la TLV, consider ca ar fi fost cel putin imprudent sa distribuie

      Ma refeream sa vina la noi sa stranga bani necesari, nu sa imprumute cu 9%.

      Vreo majorare ma gandeam. 

      Stiu ca doreau sa imprumute 1 mld de euro initial, si au ramas cu 500 de milioane decat? 

      e scump capitalul obtinut (9%) intrucit are o prima de "default risk". detinatorii de astfel de obligatiuni isi pierd banii inaintea detinatorilor de actiuni in caz de default

      era o varianta, dar nu stiu daca era in avantajul actionarilor existenti. costul capitalului propriu este mai mare decat cel al capitalului imprumutat si asta s-ar fi reflectat in scaderea pretului actiunilor. cu siguranta au luat-o in calcul, dar probabil nu era avantajos. gandeste-te ca ei in fiecare an retin capital de la actionari prin MCS cu actiunile gratuite

      1 miliard EUR pe o perioada de 10 ani, asta a aprobat AGA. au luat acum 500 mn si restul o sa il ridice in functie de nevoi

      stiu eu Warren daca era in avantajul actionarilor mici ai BT. in calitate de actionar aveam optiunea de a vinde actiuni si cumpara obligatiuni cu randament garantat de 9% pe patru ani. daca consideram ca randamentul la actiuni va depasi aces 9% pe an, nu le vindeam sa cumpar obligatiuni. daca insa consideram ca 9% pe an pe urmatorii 4 ani e un randament bun in raport cu randamentul pe actiune, le vindeam. Institutionalii nu aveau nevoie sa vinda actiuni pentru a cumpara obligatiuni, ei au capital. de unde si suprasubscrierea.

      astora mici insa, ca de obicei, nu li se ofera optiuni. asta e. 

      hai mai, TLV nu este actiune de retail. la suma asta trebuia ca cel putin 50% din actionarii de retail sa fie interesati si institutionalii sa fie diluati. In plus, daca toti cei 10% si-ar fi vandut actiunile ca sa cumpere obligatiuni, unde s-ar fi dus pretul? In interesul cui ar fi fost? Castigau cativa care se trezeau repede si vindeau la inceput si restul pierdeau, inclusiv institutionalii care detin 80% din actiuni. daca retailul doreste sa impuna regulile, sa cumpere 50%+1 dintre actiuni si in AGA sa voteze in propriul interes. cred ca prea adesea se uita faptul ca majoritatea este cea care impune, minoritatea se conformeaza sau sta pe bara.

      am gresit la calcul. nu 50% dintre retail trebuia sa fie interesat, ci 100%. cam atat inseamna detinerea retailului in TLV in prezent

      "actionarii de retail sa fie interesati si institutionalii sa fie diluati" cum asa? institutionali diluati de retail ar fi un fel de efect WOKE pe piata de capital. e contranaturii. nu se poate asa ceva.

      Retailul e sub 30% la TLV. Obligatiunile au fost vindute fara a se oferi dreptul de participare actionarilor persoane fizice. Dreptul de preempţiune nu a fost prezent in prospectul ofertei de obligatiuni.  

      BERD, actionar institutional BT, a cumparat 18% din obligatiunile oferite.

    Sa vedem cu cat se poate imprumuta IMP ca vrea Iaciu obligatiuni.Dupa cum arata cotatia se pare ca sunt probleme mari acolo,posibil sa fi ramas de tot fara bani.Prea se prabuseste IMP de mult timp.Nu mai cumpara nici un fond,nici din alea minuscule.

    1. datorii mari, imobiliarele au inghetat, chiar arata spre faliment Impactu mai rau ca alea pe aero

      ar trebui s o scoata de pe principala ca se tranzactioneaza ca petardele 

      sa cumpere Adrian Andrici cu SAI SWISS CAPITAL SA si Apostol Sorin sau Bogdan Juravle.

      Asa-i ca e fain? 

      Andrici a primit o amenda derizorie de la ASF pentru nerespectare raportare detineri.

      Data scaderii sub, a atingerii sau depasirii pragului (procentului de vot) 27/07/2022 

      Iar el raporteaza: 

      Intocmit la Bucuresti la data 28.12.2022.

      pai ei vand si nu raporteaza cu trimestrele,ei stiu primii ca se scufunda corabia de aia vand la greu cand prind cui si cand nu mai e cerere se duce IMP ca la default

      atat de groasa e situatia ca nu mai dau dvd nu mai fac rascumprarai doar SOP merge inainte 

      au distrus si firma asta ca doar ce ating se topeste 

      ei la combinatii cu dragoi sunt buni,sa vedem daca le intoarce serviciul si i salveaza din picaj ca nimeni nu se mai baga pe IMP

      ca cum merge cotatia la obligatiuni o sa le ceara 20% in euro investitorii ca doar vad cu ochiul liber ca se scufunda 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb