BT Maxim este un fond deschis de investiţii, ce alocă cel puţin 85% din active în acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), restul fiind reprezentat în principal de depozite bancare, ce asigură lichiditate pe termen scurt, conform BT Asset Management, societatea ce administrează fondul.
Lansat încă din vara anului 2005, BT Maxim este destinat investitorilor dinamici, cu profil de risc ridicat, ce vor să-şi valorifice activele prin intermediul pieţei acţiunilor cotate. Ţinând cont de plafonul minim pentru plasamentele în acţiuni, alocarea deţinerilor BT Maxim este optimizată pentru a beneficia de perioadele de creştere ale acţiunilor listate la BVB.
"Ne implicăm activ în selectarea acţiunilor incluse în portofoliul administrat, încercând să alegem companii cu cel mai ridicat potenţial de dezvoltare la preţuri subevaluate. O altă prioritate este ajustarea dinamică a expunerii pe acţiuni pentru a evita o parte din scăderi în perioadele dificile ale pieţei, dar şi pentru a beneficia cât mai mult de perioadele de creştere", se arată în documentele BT Maxim.
• Randament de 110%, pentru ultimii aproape şapte ani
Conform BT Asset Management, obiectivul fondului este creşterea capitalului investit în vederea obţinerii unei rentabilitati ridicate, superioare ratei inflaţiei. Ţinând cont de structura plasamentelor şi de obiectivul fondului, BT Maxim nu este recomandat celor ce doresc să-şi retragă banii în mai puţin de cinci ani de zile.
În ultimii aproape şapte ani (perioada 31 decembrie 2014 - 29 noiembrie 2021), fondul a avut un randament de 110%, conform calculelor noastre, cu doar un singur an de pierdere şi patru ani cu randamente de două cifre. De la începutul acestui an şi până la finele lunii noiembrie, randamentul BT Maxim s-a ridicat la 22,65%, potrivit datelor BT Asset Management.
• Banca Transilvania, BRD şi OMV Petrom - cele mai importante deţineri ale fondului, le finele lunii trecute
Luna trecută, 85,38% din portofoliul fondului era compus din acţiuni, cea mai mare podere, de 9,21%, fiind titluri Banca Transilvania. Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale aveau o pondere de 8,74%, cele OMV Petrom de 8,56%, în timp ce titlurile Erste Bank deţineau o pondere de 6,39%. Alte companii importante din portofoliul BT Maxim erau Nuclearelectrica, Romgaz şi Fondul Proprietatea.
"Principalele investiţii ale fondului sunt în companii mari, stabile şi cu rezilienţă la perioade de criză", ne-a spus Aurel Bernat, CEO-ul BT Asset Management.
Pe sectoare, domeniul financiar - bancar era cel mai bine reprezentat în portofoliul BT Maxim, cu o pondere de 28,8%, în timp ce sectorul energetic şi de utilităţi avea o pondere de 26,5%. Singura companie din primele zece deţineri ale BT Maxim ce nu face parte din cele două sectoare este TeraPlast, cu o pondere de 3,89% din portofoliul fondului.
La finele lunii noiembrie, activele administrate de BT Maxim se ridicau la suma de 209,13 milioane de lei (42,26 milioane de euro), în scădere cu 4,2% faţă de cele din octombrie. La jumătatea anului, fondul administra active de 197,59 milioane de lei, cu 19,8% peste cele de la finele lui 2020.
După primele unsprezece luni ale acestui an, numărul investitorilor fondului de acţiuni se ridica la 3.801, cu 1.541 mai mulţi investitori decât la începutul anului, echivalentul unei creşteri de 68,2%.
• Repere din istoria recentă a fondului - prin expunerea ridicată pe sectorul bancar, BT Maxim obţine un randament superior pieţei, în 2015
Anul 2015 a fost marcat de dinamici diferite ale pieţelor de acţiuni internaţionale. Cele europene au avut în mare parte creşteri, evoluţie stimulată parţial de programul de relaxare cantitativă al Băncii Central Europene, în timp ce în Statele Unite, bursele de acţiuni au marcat scăderi reduse. Petrolul şi unele materii prime s-au confruntat cu semnificative ale preţurilor, cu impact asupra economiilor emergente, dependente producţia şi exportul unor astfel de resurse, după cum se arată în raportul anual al fondului.
În aceste condiţii, la Bucureşti, indicii au încheiat anul aproximativ la acelaşi nivel cu cel din 2014, în condiţiile în care creşterile din sectorul bancar au fost anulate de declinul companiilor energetice. Cu tot cu dividende, indicele BET a avut un avans de numai 3,1%, în acel an. În schimb, BT Maxim a reuşit un randament peste cel al pieţei, de 8,45%, în contextul expunerii ridicate pe sectorul bancar, două din primele trei companii ca pondere în portofoliu fiind Banca Transilvania şi BRD - Groupe Societe Generale.
În 2016, randamentul BT Maxim a fost de 10,8%, din nou peste cel al pieţei, de circa 8,4% pentru indicele BET-XT-TR, ce include şi dividendele plătite de companiile din coşul de acţiuni. Fondul a urmărit poziţionarea portofoliului pe companii cu perspective pozitive, odată cu revenirea pe creştere a economiei locale, potrivit raportului din acel an al BT Maxim. Astfel, în top zece deţineri la finele anului apar emitenţi noi, respectiv Compa Sibiu şi OMV Petrom.
• Ordonanţa 114 aduce pierdere pentru BT Maxim, în 2018
Anul 2018 a fost dificil pentru toate clasele de active la nivel internaţional, în special pentru acţiuni. Dar, la Bursa de Valori Bucureşti, pe fondul rezultatelor bune ale companiilor şi a dividendelor cu randamente ridicate, indicii s-au situat în teritoriul pozitiv până la finele lunii decembrie, când Guvernul a lansat celebra Ordonanţă 114. Măsura prevedea, între altele, aplicarea unei taxe pe activele băncilor, plafonarea preţului gazelor naturale din producţia internă, o taxă pe cifra de afaceri a companiilor din domeniul energetic, precum şi o reformă în sistemul de pensii, ce presupunea majorarea capitalului administratorilor fondurilor Pilon II, elemente ce au avut impact sever asupra acţiunilor de la BVB.
Pe fondul acestor factori, fondul BT Maxim, cu expunere puternică pe sectoarele bancar şi energetic, a încheiat anul cu o pierdere de 5,54%, în timp ce BET-XT a avut o scădere de 7,62%, iar pentru BET-XT.TR, randamentul a fost de 0,5%.
Anul următor a fost prielnic activelor de risc în plan internaţional, iar la Bursa de Valori Bucureşti acţiunile au avut o evoluţie spectaculoasă, pe fondul îndulcirii prevederilor din OUG 114, a dividendelor mari acordate de companii şi a creşterii economiei ţării, peste media Uniunii Europene. În acest context, la finele anului 2019, BT Maxim a marcat un randament de circa 30%. Pentru aceeaşi perioadă, indicele BET-XT a crescut cu 37,3%, iar cu tot cu dividende randamentul coşului de acţiuni s-a ridicat la 45,6%.
• Impactul Covid şi recuperarea ulterioară
Începând cu luna februarie a anului trecut, economiile şi pieţele de capital din întreaga lume s-au aflat sub spectrul Covid-19, ce iniţial a provocat o prăbuşire puternică a indicilor bursieri. Ulterior, pe fondul măsurilor monetare şi fiscale fără precedent în primul rând din Statele Unite şi Uniunea Europeană, bursele s-au înscris pe o tendinţă de revenire, depăşind umitor de repede şocul iniţial adus de pandemie. La Bucureşti, dinamica a fost destul de corelată cu cea a pieţelor europene, astfel încât, la începutul lui 2021, indicii depăşeau nivelul pre-pandemic.
Printre cele mai importante ajustări ale portofoliului făcute de administratorul fondului începând cu a doua jumătate a anului trecut a fost creşterea expunerii pe sectorul bancar, astfel încât în prezent, pe lângă cele două mari instituţii de credit listate de la noi din ţară, în primele cinci deţineri ale BT Maxim se află şi acţiuni Erste Bank. De asemenea, a crescut ponderea titlurilor TeraPlast, acţiunile cu cel mai mare randament din principalul coş de acţiuni al bursei noastre, în ultimii aproape doi ani.
În ton cu dinamica generală a pieţei, anul trecut fondul BT Maxim a recuperat pierderile cauzate de şocul Covid, în timp ce în primele unsprezece luni din acest an are un randament de 22,65%. Pentru aceeaşi perioadă, indicele BET-XT a avut o creştere de 23,6%, în timp ce cu tot cu dividende, randamentul total al coşului de acţiuni se ridică la 29,2%.
În ultimii aproape şapte ani, valoarea activelor administrate de BT Maxim a avut o creştere mai mult decât dublă, de la 65,8 milioane de lei la finele lui 2014, până la 209,13 milioane de lei în noiembrie anul curent, atât pe seama creşterii preţurilor acţiunilor, cât şi a intrărilor de bani în fond.
La finele lunii trecute, BT Maxim avea în circulaţie 12,02 milioane de unităţi de fond, cu circa 50% peste cele 7,95 milioane de unităţi, de la finele lui 2014.
Note: Performanţele indicate în materialul de mai sus se referă la randamente brute, înainte de impozitare, ceea ce înseamnă că au inclus comisionul de administrare al fondului, după cum reiese din materialele BT Asset Management. Administratorul nu percepe comision de cumpărare pentru unităţile de fond BT Maxim, în timp ce comisionul de răscumpărare este de 4% pentru deţineri între una şi 180 de zile, 2% pentru perioade cuprinse între 180 şi 360 de zile, şi zero pentru perioaderi de deţinere de peste 360 de zile.
Participarea iniţială se poate face cu cel puţin o unitate de fond, ulterior investitorul având libertatea să subscrie cu orice sumă, înregistrarea făcându-se şi pe fracţiuni de unităţi de fond.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2021, 03:21)
Lasand deoparte faptul ca notiunea de "randament" include si inflatia, trebuie sa remarcam relatia Statului cu toate cele zece companii din topul detinerilor: bancile il crediteaza in nestire in defavoarea economiei, cele din energie plus detinerile FP sunt ale sale, OMV este intr-o "relatie speciala" cu acelasi Stat, iar Teraplast primeste ajutoare de stat pe banda rulanta.
Nu este nimic in neregula aici cu nici una dintre pozitii, atata doar ca, in ansamblul lor, ele demonstreaza unde am ajuns dupa 32 de ani de la schimbarea de regim: suntem in continuare profund "atasati" de Stat ...
Si cand ma gandesc ca unii dintre mandrii reprezentanti ai capitalismului romanesc (de-ai nostri ori de pripas) se plang ca cetatenii de rand asteapta in continuare sa li se dea (!), altii se duc si isi iau din exact acelasi buzunar de Stat :))
Hai ca ne-am lamurit!
Sarbatori Fericite si Mos Craciun sa va aduca bucurii din sacul natiunii!
1.1. Titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Protaru în data de 13.12.2021, 10:22)
Discursul bancilor e ca multe societati mici sunt "nebancabile" pt.ca nu au situatiile financiare in regula, buzunarul patronului confundandu-se prea mult cu conturile societatii comerciale.
Liberalismul primitiv cu stat minimal e o poveste din cartile academicienilor lipsiti de simtul realitatii.
In toate economiile puternice ale lumii statul este foarte bine dezvoltat si are roluri foarte importante: de suport, de reglementare, de concurent etc.
Problema fundamentala este ca statul roman nu poate fi mai bun ca populatia din structura sa. Si aici se inchide discutia definitiv.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2021, 11:27)
Aberatia zilei: "Liberalismul primitiv cu stat minimal e o poveste din cartile academicienilor lipsiti de simtul realitatii". Omu' probabil a frecventat singurele lui ore de economie (planificata) inainte de '89, cand capitalismul occidental era in putrefactie, iar noi aveam adevarati academicieni ca Lenuta, nu ca cei din occident, lipsiti de simtul realitatii.
1.3. Titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Protaru în data de 13.12.2021, 15:20)
Ce placa uzata rulezi in gol...