BUGET TOTAL DE 654 MILIOANE DE EURO Au fost lansate Ghidurile solicitanţilor pentru sectoarele deşeuri, biodiversitate, managementul riscului şi calitatea aerului

C.P.
Ziarul BURSA #Companii / 20 aprilie 2016

Ministerul Fondurilor Europene (MFE), în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 - 2020, a lansat, ieri, Ghidurile solicitanţilor pentru sectoarele: deşeuri, biodiversitate, managementul riscului şi calitatea aerului, cu un buget total de 654 milioane de euro, reprezentând 5,5% din alocarea totală aferentă programului, de 11,98 miliarde euro, potrivit unui comunicat al instituţiei.

MFE susţine că Ghidul pentru sectorul gestionării deşeurilor vizează reducerea numărului depozitelor neconforme şi creşterea gradului de pregătire pentru reciclare a deşeurilor în România (obiectiv specific 3.1), iar bugetul apelului este de aproximativ 352 milioane euro. Solicitanţii eligibili sunt Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară constituite la nivelul judeţelor (prin Consiliile Judeţene) şi Primăria Municipiului Bucureşti.

Prin intermediul acestui program se vor finanţa: proiecte fazate privind dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor la nivel judeţean (aprobate şi demarate în perioada 2007-2013 prin POS Mediu, dar nefinalizate până la finalul anului 2015), în valoare de circa 282 milioane euro; proiecte noi privind dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor la nivel judeţean pentru acele judeţe care nu au reuşit să obţină finanţarea în perioada 2007-2013, dar şi pentru construirea infrastructurii necesare pentru gestionarea deşeurilor la nivelul municipiului Bucureşti - valoare de aproximativ 70 milioane de euro.

Tipul apelului este pe bază de listă de proiecte prioritare sau preidentificate, acestea putând să fie depuse în perioada 25 aprilie 2016 - 31 decembrie 2018.

Potrivit MFE, Ghidul pentru sectorul Biodiversitate vizează creşterea gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii prin măsuri de management adecvate şi refacerea ecosistemelor degradate (obiectivul specific 4.1) şi promovează măsuri de conservare a biodiversităţii în conformitate cu documentele de politică europeană şi naţională în domeniu.

Tipurile de proiecte ce pot fi finanţate vizează elaborarea/revizuirea de planuri de management pentru ariile protejate, precum şi implementarea măsurilor de protecţie şi conservare a ariilor naturale protejate prevăzute în planurile de management aprobate. Bugetul apelului este de peste 240 de milioane de euro, solicitanţii eligibili fiind Custozi sau Administratori ai ariilor naturale protejate, respectiv institute de cercetare, universităţi, ONG-uri, autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi alte structuri în coordonarea sau subordonarea autorităţilor centrale sau locale.

Din alocarea totală, aproximativ 27% (respectiv 66 de milioane de euro) sunt disponibili pentru ITI Delta Dunării. Apelul va fi de tip competitiv cu depunere continuă, iar proiectele pentru acest sector se vor putea depune în perioada 20 iunie 2016 (ora 10,00) - 30 iunie 2018 (ora 10,00).

De asemenea, Ghidul pentru sectorul de Management al riscului vizează creşterea nivelului de pregătire pentru o reacţie rapidă şi eficientă la dezastre a echipajelor de intervenţie (obiectivul specific 5.2). Bugetul apelului este de peste 47 de milioane de euro, solicitanţii eligibili fiind: Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi instituţiile aflate în subordine, sau instituţii specializate care pot interveni pentru gestionarea unor situaţii de urgenţă specifice, numai în parteneriat cu IGSU.

Tipul apelului este pe bază de listă de proiecte prioritare sau preidentificate, fiind promovate investiţiile pentru consolidarea capacităţii de reacţie a instituţiilor cu rol în managementul situaţiilor de urgenţă, în caz de dezastre, pentru a diminua pierderile umane şi materiale.

Proiectele promovate urmăresc în special dotarea cu echipamente de intervenţie de tip multi-risc şi crearea unor baze de pregătire profesională. Depunerea acestora se va putea realiza în perioada 25 aprilie 2016 - 1 februarie 2017.

Nu în ultimul rând, Ghidul pentru sectorul de Calitatea aerului vizează creşterea nivelului de evaluare şi monitorizare a calităţii aerului la nivel naţional (obiectivul specific 4.2), bugetul apelului fiind de aproximativ 15 milioane de euro, iar solicitantul eligibil este Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Investiţiile în acest domeniu urmăresc îmbunătăţirea sistemului naţional de evaluare şi monitorizare a calităţii aerului, creşterea capacităţii de prognoză pe termen scurt şi mediu, respectiv crearea premiselor pentru comunicare şi protejarea populaţiei. Tipul apelului este pe bază de listă de proiecte prioritare sau preidentificate. Proiectele pentru acest sector se vor putea depune în perioada 25 aprilie 2016 - 31 decembrie 2018.

Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 este cel mai complex program operaţional pe această perioadă de programare, cu o alocare de aproximativ 12 miliarde euro pentru sectoarele de transport, mediu şi energie. Proiectele fazate care se vor finanţa din acest program însumează aproximativ 4 miliarde euro, valoare eligibilă.

La sfârşitul lunii martie, MFE a lansat Ghidul solicitantului aferent sectorului de apă şi apă uzată, prin care sunt finanţate investiţii pentru creşterea gradului de acoperire a reţelelor de apă potabilă şi a celor de canalizare, precum şi pentru a îndeplini angajamentele privind epurarea apelor uzate, cu o valoare a apelurilor de proiecte de aproximativ 2,8 miliarde euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb