Comisiile parlamentare au avut, ieri, dezbateri intense pe bugetele ministerelor. Comisiile parlamentare de politică economică şi industrii ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au avizat, ieri, proiectul de buget pentru anul 2011 al Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Potrivit Agerpres, secretarul de stat Gheorghe Gherghina a spus că pentru 2011 bugetul MFP din toate sursele, inclusiv de la bugetul de stat, se cifrează la 2,8 miliarde lei, în scădere cu 19,5% faţă de 2010, când se situează la 3,5 miliarde lei.
• Transporturile mai aveau nevoie de 15 miliarde de euro
Bugetul Ministerului Transporturilor pentru anul 2011, care se cifrează la 11,5 miliarde lei, a fost, de asemenea, avizat de comisiile parlamentare. Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, a declarat: "Pentru proiectele majore aveam nevoie de încă 15 miliarde euro. Am prioritizat activităţile, iar proiectele din cadrul Programului Operaţional Sectorial - Transporturi sunt parte a strategiei ministerului pentru perioada următoare". Domnia sa a adăugat că 72% din totalul bugetului alocat pentru 2011 este direcţionat către investiţii: "Din bugetul pentru 2011, cea mai mare parte este alocată investiţiilor. Discutăm despre circa 8,3 miliarde de lei, care reprezintă circa 72% din fondurile alocate ministerului. În acest moment, bugetul pe care noi îl avem este de 11,5 miliarde de lei".
Ministerul Transporturilor va lansa, în intervalul 2010 - 2011, proiecte cu finanţare prin Programul Operaţional Sectorial -Transporturi (POS-T) în valoare de 5,573 miliarde de euro, program cuprins în bugetul pentru anul 2011.
Ministerul Transporturilor a demarat un proiect finanţat de Banca Europeană pentru Investiţii, care vizează realizarea şi modernizarea a 943,26 kilometri de drumuri naţionale, valoa-rea totală a acestuia ridicându-se la 848,5 milioane de euro.
• Proiectul de buget al Agriculturii, aprobat cu şase amendamente
Proiectul de buget pe 2011 al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a fost aprobat cu şase amendamente de comisiile de specialitate reunite din Senat şi Camera Deputaţilor. Amendamentele au vizat realizarea unor obiective de investiţii pentru lucrări de îmbunătăţiri funciare, sursele de finanţare fiind obţinute prin redistribuire în cadrul capitolului de investiţii. Proiectul bugetului MADR pe anul 2011 este de 11,677 miliarde de lei (2,78 miliarde de euro), în creştere cu 13,13% faţă de 2010 şi reprezintă 2,12% din Produsul Intern Brut.
Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) are, în prezent, 280 de milioane de euro alocaţi pentru asigurarea cofinanţării proiectelor pentru atragerea fondurilor europene, a anunţat, ieri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără. Proiectul bugetului Ministerului Agriculturii este, pentru anul viitor, de 11,677 miliarde de lei (2,78 miliarde de euro), în creştere cu 13,13% faţă de 2010 şi reprezintă 2,12% din Produsul Intern Brut.
Circa 3,08 miliarde de lei vor fi alocate în 2011 pentru efectuarea plăţilor restante prin Schema de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS), a mai spus ministrul Tabără. În prezent, ministerul este pe punctul de a-şi achita toate datoriile şi toate obligaţiile pe care le-a avut pe 2010. "Şi chiar cu o deschidere pentru ceea ce înseamnă primele luni ale anului 2011, dacă mă refer la sursele financiare puse la dispoziţie pentru achitarea plăţilor prin SAPS - acele plăţi care au rămas restante şi care trebuie să se desfăşoare de pe data de 2 decembrie în continuare şi trebuie finalizate la 30 iunie 2011. Nivelul banilor pe care îi am asiguraţi în 2011 este undeva la 3,08 miliarde lei", a subliniat Tabără.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit, până în data de 7 decembrie 2010, un avans de aproximativ 205,7 milioane euro pentru 63% din fermierii care au depus cererea de sprijin în cadrul SAPS 2010.
• COMISIILE PARLAMENTARE MAJOREAZĂ BUGETUL SĂNĂTĂŢII
Comisiile parlamentare pentru sănătate au adoptat, ieri, un amendament la proiectul Legii bugetului de stat pe 2011, prin care bugetul Ministerului Sănătăţii este majorat de la 3,9% la 5% din PIB. Amendamentul a fost propus de deputatul PNL Horia Cristian şi a fost însuşit de parlamentarii PSD din comisie.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, le-a mulţumit membrilor comisiei pentru intenţiile bune, dar s-a declarat rezervat în legătură cu această modificare a proiectului de buget.
"Mulţumesc pentru intenţiile bune. Pe stadiul actual, pe situaţia actuală, cu angajamentul pe care mi l-am luat în faţa comisiei că trebuie să îmbunătăţim bugetul casei (CNAS - n.r.), pe acest buget, din aceleaşi considerente de solidaritate guvernamentală, am un punct de vedere rezervat. Aceasta nu înseamnă că nu am să mă lupt pentru un buget mai mare care, la Casă, trebuie să existe anul viitor", a spus Cseke.
De asemenea, membrii comisiei au adoptat, la propunerea preşedintelui Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor, Rodica Nassar, în unanimitate, 128 de amendamente care prevăd alocări de sume din bugetul de stat pentru modernizarea, reabilitarea sau finalizarea construcţiei unor spitale, precum şi pentru dotarea acestora cu echipamente. Amendamentele aparţin tuturor grupurilor parlamentare.
• IGAŞ: SE VA RESTRUCTURA POLIŢIA
Ministrul de Interne, Traian Igaş, a declarat, ieri, că, în perioada următoare, va trece la o restructurare a Poliţiei, fiind posibile disponibilizări din rândul poliţiştilor şi jandarmilor şi a arătat că vrea ca poliţistul să fie în stradă şi să nu se mai ascundă în birou. "În perioada următoare voi trece la o reorganizare a Poliţiei, chiar la o restructurare", a afirmat Igaş, la dezbaterea bugetului Internelor în comisiile parlamentare de administraţie. Potrivit Mediafax, Traian Igaş a fost întrebat de un deputat PSD despre faptul că preşedintele Traian Băsescu a vorbit de reducerea personalului din sectorul bugetar, menţionând ajustări în Ministerul Finanţelor şi la MAI. Igaş a arătat că în fiecare an sunt 6.000 de absolvenţi pentru a intra în Poliţie, iar necesarul este de 2.000, fiind un excedent de 4.000 de persoane anual. El a spus că MAI are poliţişti peste norma europeană şi că nu sunt bine organizaţi.
• PSD A DEPUS PESTE 6.000 DE AMENDAMENTE LA PROIECTUL BUGETULUI PE 2011
Senatorii şi deputaţii PSD au depus aproximativ 6.000 de amendamente la proiectul bugetului de stat pe 2011, vizând atât investiţii în colegii, cât şi redistribuirea unor sume între ministere. Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Mircea Duşa, a declarat, citat de Mediafax, că o parte din acestea vizează finanţarea unor investiţii, lucrări de reparaţii sau modernizare în colegiile uninominale în care au fost aleşi parlamentarii PSD. Potrivit lui Duşa, amendamentele principale ale PSD sunt pe diverse formule de redistribuire a bugetelor principalilor ordonatori de credite.
El afirmă: "Urmărim în primul rând redistribuirea unor sume alocate discreţionar unor ministere şi alocarea cu prioritate a banilor autorităţilor locale. Vrem, de asemenea, alocarea pe criterii obiective şi transparente, nu subiective şi politice, a sumelor către autorităţile locale, pentru ca banii să nu ajungă la primarii şi la şefii de Consilii Judeţene doar de o anumită culoare. Românii trebuie să beneficieze echitabil de banii de la buget, indiferent ce primar au".
• UDREA: BUGETUL DEZVOLTĂRII, MAI MIC CU 1,93% DECÂT ÎN 2010
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat, ieri, la comisiile parlamentare de administraţie publică, că nu are mari aşteptări pentru un buget mai mare decât cel prevăzut în proiectul de buget pe 2011, care este mai mic cu 1,93% faţă de cel din 2010: "Bugetul pe care îl avem ne mulţumeşte în egală măsură şi pe noi, aşa cum vă mulţumeşte şi pe dumneavoastră (n.r. parlamentari). Şi noi am fi vrut mai mult, din păcate, în 2011, bugetul atât este".
Potrivit Mediafax, Ministerul Dezvoltării va continua să finanţeze programele pe care le-a realizat în acest an, respectiv construcţia de locuinţe ANL, drumuri, apă, canal, săli de sport şi programul de locuinţe sociale.
Parlamentari din comisiile de administraţie de la putere şi opoziţie au arătat că apreciază activitatea ministrului Dezvoltării şi au avizat, în unanimitate, bugetul ministerului, urmând să-i trimită Elenei Udrea amendamentele depuse pentru a le studia până la dezbaterile de fond ale proiectului bugetului de stat pe 2011 de la comisiile de buget, finanţe.
Comisiile de administraţie au avizat favorabil şi bugetul Ministerului Mediului, în prezenţa ministrului Laszlo Borbely. Raportul asupra proiectului legii bugetului de stat pe 2011 urmează să fie întocmit de comisiile de buget-finanţe, după care va fi supus aprobării plenului.