Bugetul de stat pentru 2020 încinge spiritele

I.Ghe
Ziarul BURSA #Politică / 20 decembrie 2019

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, va sesiza Curtea Constituţională referitor la existenţa unui conflict juridic între Parlament şi Guvern cu privire la legea bugetului de stat pentru anul 2020.

Ciolacu va face acţiunea la CCR, în calitatea sa de preşedinte al Camerei Deputaţilor, urmând ca la şedinţa de luni Comitetul Executiv Naţional al PSD să ia decizia politică privitoare la depunerea unei a doua sesizări la CCR, pe aceeaşi lege, din partea parlamentarilor social-democraţi. În cadrul aceleiaşi şedinţe, membrii CEx vor decide dacă, la începutul anului viitor, va fi sau nu iniţiată o moţiune de cenzură împotriva guvernului Orban.

În sesizarea sa, Marcel Ciolacu va cere judecătorilor constituţionali să spună dacă Guvernul, în calitate de putere executivă, interferează sau nu în atribuţiile Parlamentului, puterea legislativă, în ceea ce priveşte modalitatea de adoptare a bugetului.

Sesizarea lui Ciolacu nu va împiedica intrarea în vigoare a bugetului pe 2020.

Acţiunea preşedintelui Camerei Deputaţilor se va întemeia pe articolul 138 din Constituţie şi pe prevederile referitoare la buget din Regulamentul şedinţelor comune al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Referitor la eventualul demers al social-democraţilor, premierul Ludovic Orban susţine că acesta ar fi un "act ires-ponsabil". Şeful Guvernului susţine că, deşi va fi adoptată prin asumarea răspunderii, legea bugetului de stat va putea avea amendamente depuse inclusiv de parlamentarii PSD. Orban spune însă că nu va accepta acele amendamente "populiste" care nu îşi vor găsi acoperire financiară.

Ludovic Orban a declarat, ieri, la Radio România Actualităţi: "Răspunderea pentru neintrarea în vigoare a legii bugetul de stat va aparţine PSD. Le atrag atenţia că atacarea legii bugetului de stat la Curtea Constituţională este un act iresponsabil care va provoca consecinţe negative pentru fiecare român. Am ales procedura angajării răspunderii pentru că obiectivul nostru este ca până la data de 31 decembrie România să aibă bugetul pentru 2020, să dăm un semnal de stabilitate şi de bune intenţii prin acest buget".

Premierul a arătat că există îngrijorare la nivelul Comisiei Europene, al jucătorilor din piaţa financiară, al unor ins-tituţii cu privire la bugetul pentru anul viitor. El a reiterat faptul că Guvernul îşi asumă răspunderea pe legea bugetului de stat, pe legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi pe modificarea OUG 114/2018, deoarece există "o anumită lipsă de omogenitate şi o fragilitate a majorităţii parlamentare care a susţinut învestirea Guvernului".

Ludovic Orban a spus: "Riscul unor derapaje în legea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale, derapaje necontrolabile, erau foarte mari şi practic o dezbatere în Parlament a proiectului de buget ar fi putut duce la un buget inaplicabil în realitate".

Premierul a arătat că în proiectul de buget pentru anul viitor sunt alocaţi 50 de miliarde de lei pentru investiţii, suma incluzând banii necesari unor proiecte de infrastructură precum autostrada Sibiu - Piteşti, autostrada de centură a Bucureştiului şi drumul expres Craiova - Piteşti. Conform domniei sale, Guvernul este dispus să aloce mai mulţi bani pentru infrastructură, dacă instituţiile implicate vor avea capacitatea de absorbţie mai mare decât alocările care vor fi făcute.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Alo, in sua cum este sica ? Nu a fost blocat bugetul ? In fine zi drept ca vrei sa faci faza asta doar sa arati ca esti smecher. Hai sictir cu statul tau de drept sica

    Păzea la tomberoane!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb