BUGETUL DE STAT Perspective mai bune pentru rating

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 ianuarie 2010

Perspective mai bune pentru rating

Perspectiva de rating a ţării noastre s-ar putea îmbunătăţi în urma votării bugetului pe anul 2010, ce va debloca împrumutul internaţional, susţine agenţia de evaluare financiară Standard & Poor"s (S&P).

"Ratingurile României s-ar putea stabiliza la nivelul actual", a declarat Marko Mrsnik, analist S&P. Perspectiva se va ameliora dacă "finanţele publice vor începe un proces de consolidare, dacă accesul sectorului privat la finanţare internaţională se va îmbunătăţi şi dacă presiunile asupra sectorului bancar se vor diminua", a mai adăugat domnia sa.

Agenţia Moody"s Investors Service, singura care acordă "investment grade" ţării noas-tre, sus-ţine că va păstra ratingul în condiţiile continuării programului de finanţare internaţional.

Kenneth Orchard, analist în cadrul agenţiei de rating, ne-a declarat: "Actualul rating oferit României este Baa3, în condiţiile în care presupunem că bugetul va trece de Parlament şi programul de finanţare extern va continua, iar banii vor fi primiţi până in martie".

Domnia sa spune că acesta este scenariul de bază al ţării noastre, iar dacă guvernul nu va adopta bugetul sau va întârzia din alte motive, va pune presiune pe lichiditate. În acest caz, domnul Orchard precizează că agenţia va schimba perspectiva ratingului într-una negativă.

Analistul financiar consideră totuşi că, în cele din urmă, bugetul va fi adoptat şi că programul de finanţare extern se va normaliza, acest lucru fiind în interesul ambelor părţi, al României şi al FMI.

Domnul Orchard ne-a mai precizat că agenţia Moody"s va publica săptămâna viitoare o nouă opinie asupra situaţiei financiare a României.

Parlamentarii români se grăbesc să aprobe, până la data de 16 ianuarie, bugetul pe 2010 cu un deficit de maxim 5,9% din Produsul Intern Brut, o condiţie impusă de Fondul Monetar Internaţional pentru deblocarea de noi tranşe din acordul de împrumut. Acordul cu Fondul a fost îngheţat în luna octombrie 2009 în contextul căderii guvernului şi al disputelor politice de dinaintea alegerilor prezidenţiale.

În prezent, agenţia de rating Standard & Poor"s acordă României un calificativ BB+, cel mai înalt calificativ din categoria junk, cu perspectivă negativă. Tot în categoria junk se află şi ratingul acordat României de agenţia Fitch Ratings.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb