Bugetul lui Nicolaescu, "depistat pozitiv" de cadrele medicale

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 7 noiembrie 2007

Bugetul lui Nicolaescu, "depistat pozitiv" de cadrele medicale

Medicii susţin că aproximativ 1,8 miliarde de lei nu se regăsesc în circuitul venituri - cheltuieli

Bugetul Fondului de Asigurări Sociale de Sănătate (FASS) defalcat pe capitole de asistenţă medicală, reprezintă o construcţie extrem de dezechilibrată şi neconformă cu realitatea, a declarat Dan Pereţianu, preşedintele Camerei Federative a Medicilor din România (CFMR).

Deşi, bugetul total propus (veniturile) de Ministerul Sănătăţii este mai mare decât cel din anul curent cu 30,86% şi se cifrează la 16,9 miliarde lei (circa 5 miliarde de euro), cheltuielile cu finanţarea sistemului - materiale şi prestări de servicii cu caracter funcţional, sunt de numai 15,1 miliarde lei, atrag atenţia reprezentanţii CFRM. "Comparativ cu anii anteriori, creşterea de 30% este acceptabilă dar banii nu ajung în realitate la sistemul de sănătate, sau odată ajunşi la nivelul instituţiilor, aceştia se fură sau sunt cheltuiţi anapoda", se arată într-un comunicat al CFRM.

Potrivit reprezentanţilor cadrelor medicale, Ministerul Sănătăţii, iniţiatorul legislativ al proiectului de buget a repartizat banii "în mod bizar", deoarece pentru asistenţa medicală primară (n.r medicii de familie), s-a propus o creştere cu 116%, în timp ce, pentru policlinici majorarea nu depăşeşte 2,6%.

"Consultările pe tema bugetului cu cadrele medicale s-au produs cu trei zile întârziere. Medicii au fost puşi în situaţia faptului împlinit", susţine Liviu Victor Radu, prim vicepreşedinte CFRM, precizând că instituţia pe care o reprezintă, afiliată la CNS Cartel ALFA, va solicita Legislativului să rectifice de urgenţă aceste alocări şi să majoreze corelativ şi fondurile destinate celorlalte subdiviziuni. Pentru anul viitor, propunerea Ministerului Sănătăţii pentru medicii de familie se cifrează la 1,55 miliarde lei, în timp ce, pentru policlinici aceasta nu depăşeşte 395 milioane lei. Spitalele vor fi finanţate cu 6,5 miliarde lei, laboratoarele cu 728 milioane lei, iar pentru proteze şi alte dispozitive auxiliare, ministerul a pregătit suma de 160 milioane lei. Fondurile destinate medicamentelor gratuite şi compensate, potrivit CFRM, au crescut cu 21,8% şi vor atinge pragul de 3 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb