Dobânzile la depozitele bancare au scăzut în luna mai, în timp ce dobânzile la credite au crescut, în condiţiile în care, în acest an, dobânda de politică monetară a atins minimul istoric de 3,5%. Potrivit Buletinului lunar din luna mai al BNR, randamentul mediu al depozitelor noi la termen în luna mai a fost inferior celui din luna precedentă atât în cazul populaţiei (-0,09 puncte procentuale, până la 3,25 la sută), cât şi în cel al societăţilor nefinanciare (-0,29 puncte procentuale, până la 2,09 la sută). În schimb, ratele medii ale dobânzilor aferente creditelor noi au consemnat ajustări ascendente: +0,04 puncte procentuale, până la 8,72 la sută, pe segmentul populaţiei, respectiv +0,29 puncte procentuale, până la 7,18 la sută, pe cel al companiilor. Consiliul de administraţie al BNR a menţinut în şedinţa din 6 mai 2014 rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,5%.
La finalul lunii aprilie, potrivit Barometrului Bancar ARB & EY, peste 80% din băncile active pe piaţa din România se aşteptau la o intensificare a activităţii de creditare, iar un procent semnificativ dintre acestea anticipau creşterea cererii de credite atât pentru persoane fizice cât şi pentru persoane juridice.
Radu Graţian Gheţea, preşedintele Consiliului Director al ARB, declara cu ocazia lansării acestui Barometru: "Instituţiile de credit sunt interesate să susţină economia cu credite. Băncile se aşteaptă la o creştere uşoară a cererii de credite în mai multe sectoare şi segmente de clientelă şi, în acelaşi timp, preconizează relaxarea parţială a politicilor de creditare în sectoare precum Industria, Tehnologia Informaţiei, Agricultura, Telecomunicaţii, Sănătate şi pe segmentul IMM-urilor".
1. fără titlu
(mesaj trimis de MIHAELA TUDOR în data de 28.07.2014, 09:32)
AM INPRESIA CA CINEVA FACE PROFITURI PE BANII ALTORA,DOBANZI NETE LA DEPOZITE SUB INFLATIE