Bulgaria alege, în câteva zile, compania care va construi o nouă centrală nucleară

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 august 2008

Bulgaria alege, în câteva zile, compania care va construi o nouă centrală nucleară

Bulgaria urmează să aleagă, cel mai probabil în zilele următoare, un câştigător al licitaţiei pentru 49% din acţiunile viitoa-rei centrale nucleare, a declarat, ieri, ministrul bulgar al energiei, citat de Reuters. Cele două companii rămase în cursă sunt RWE (Germania) şi Electrabel (Belgia).

Oficialii bulgari speră ca energia nucleară să îi redea ţării vecine poziţia de lider al exportului de electricitate pe piaţa din Europa de sud-est, poziţie pierdută după închiderea a două reactoare Sovietera, condiţie principală de aderare la UE.

Potrivit NewsIn, ministrul bulgar al economiei şi energiei, Petar Dimitrov, a declarat pentru Reuters că speră ca inves-titorul strategic în uzina Belene, cu o capacitate de 2.000 de MW, să fie anunţat până pe 2 septembrie, când Sofia urmează să demareze oficial programul. "Cel mai probabil, în zilele ce urmează, decizia va fi anunţată oficial", a declarat Dimitrov.

În luna iunie, RWE şi Electrabel, deţinută de compania franceză Suez, a licitat pentru pachetul minoritar de acţiuni al uzinei, ale cărei costuri de construcţie se vor ridica la 4 miliarde euro, conform oficialilor de la Sofia. Dimitrov este de părere că o cooperare între cei doi ofertanţi este posibilă, după anunţarea câştigătorului. "Nu există posibilitatea ca guvernul să aleagă ambele companii.Se poate, însă, ca eforturile celor doi investitori să fie unite (după anunţarea unui câştigător)", a spus Dimitrov.

Belene, ale cărui costuri de construcţie sunt estimate de analişti că se vor ridica la 6 miliarde euro, din cauza creşterii costurilor energiei şi ale cons-trucţiilor, va fi deţinută în proporţie de 51% de către compania de stat NEK şi va intra în producţie, cel mai probabil, în 2013-2014.

Noile state membre UE, precum Slovacia, România, Ungaria, Cehia şi Lituania, plănuiesc să construiască noi reactoare sau să crească durata de viaţă a celor deja existente, în parte pe fondul creşterii preţului energiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb