BULGARIA Guvernatorul Băncii Centrale demisionează şi solicită numirea urgentă a unui succesor

V.R.
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 23 iunie 2015

Actualizare 16:08

Guvernatorul Băncii Centrale a Bulgariei (BNB), Ivan Iskrov, şi-a prezentat demisia din funcţie, începând cu 10 iulie, şi a solicitat Parlamentului de la Sofia să găsească urgent un succesor, transmit Reuters şi BTA.

Legea prevede ca în perioada 10 iulie - 10 august să fie ales un nou guvernator, care să-şi preia funcţia la 10 octombrie. Iskrov insistă ca succesorul său să preia funcţia la 10 iulie şi a cerut oficialilor să lase deoparte toate diferendele politice care ar putea afecta alegerea unui nou guvernator.

Noul guvernator va trebui să înăsprească supravegherea sistemului bancar, să pregătească băncile pentru testele de stres de anul viitor şi să lucreze la planurile Bulgariei pentru aderarea la zona euro.

Potrivit Reuters, candidatul cu cele mai mari şanse este Dimitar Radev, un economist care a lucrat la Fondul Monetar Internaţional şi a cărui candidatură este susţinută de partidul de la putere GERB şi de partenerul de coaliţie Blocul Reformist. În plus, Radev ar putea să beneficieze şi de sprijinul principalelor partide de opoziţie - socialiştii şi minoritatea turcă.

Ceilalţi candidaţi sunt Biser Manolov, un expert financiar din Consiliul de Administraţie al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, Grigorii Vazov, un fost adjunct al ministrului Economiei, şi Victor Yotzov, un economist care a ocupat şi funcţia de reprezentant al Bulgariei la FMI.

(A.C.)

---------

"Avem un angajament clar din partea guvernatorului Ivan Iskrov că îşi va da demisia în cursul acestei săptămâni. Dacă demisia va fi prezentată astăzi (luni - n.r.) sau marţi, este o decizie personală a guvernatorului BNB", a declarat Vladislav Goranov.

Însă, oficialii băncii au informat, conform Reuters: "Tot ceea ce putem spune este că Ivan Iskrov nu a demisionat şi nici nu şi-a declarat intenţia să facă acest lucru".

Bulgaria caută un nou guvernator după ce, anul trecut, colapsul "Corporate Commercial Bank" ("Corpbank") a declanşat cea mai mare criză bancară pe care a înregistrat-o ţara după anii 1990. Guvernatorul Ivan Iskrov a fost considerat vinovat pentru colapsul "Corpbank", a patra mare bancă din Bulgaria.

Mandatul de şase ani al lui Ivan Iskrov expiră, în mod normal, în luna octombrie, iar o comisie parlamentară ar trebui să desemneze un succesor la începutul lunii următoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb