BULGARIA: Guvernul Borisov, acuzat că a cheltuit fără licitaţii 4,3 miliarde de euro în ultimii doi ani

D.Ţ.
Internaţional / 2 iulie 2021

Guvernul Borisov, acuzat că a cheltuit fără licitaţii 4,3 miliarde de euro în ultimii doi ani

În doi ani, fostul guvern bulgar condus de Boiko Borisov (partidul GERB) a cheltuit 8,6 miliarde de leva (circa 4,3 miliarde de euro) din bugetul proiectelor de construcţii fără licitaţii, potrivit acuzaţiilor aduse de trei miniştri din actualul guvern interimar. Publicaţia Duma, preluată de Rador, detaliază cheltuielile "urgente" făcute fără licitaţie de fostul guvern, conform G4media.

E vorba despre consolidarea alunecărilor de teren, repararea barajelor, construcţia de segmente de drum pe autostrada Hemus, pentru complexul guvernamental din SofiaTechPark, spital naţional pentru copii pe clădirea începută la Academia de Medicină. Pentru acestea s-a aplicat schema "de urgenţă" "in-house" - fără licitaţie şi concurs, cu angajarea aceloraşi companii "ale noastre", cărora li s-a plătit întreaga sumă. Majoritatea acestor lucrări nici măcar nu au început, deşi contractele lor expiră.

Afacerile oneroase ale cabinetului "Borisov 3" au fost dezvăluite de ministrul interimar al dezvoltării regionale, Violeta Komitova, de cel al economiei, Kiril Petkov, precum şi de Asen Vasilev, ministru al finanţelor.

De la 1 ianuarie 2019 până la 30 aprilie 2021 au fost încheiate contracte în valoare de peste 20 miliarde de leva, din care 11,7 miliarde de leva cu achiziţii publice. 8,6 miliarde de leva sau peste 42% din fonduri au fost plătite în avans conform schemei "in-house", care în întreaga lume se aplică în situaţii de urgenţă, iar în Bulgaria - pentru a evita achiziţiile şi atribuirea executanţilor fără concurs şi licitaţie.

Vasilev a comentat: ''Aceşti bani ajung pentru pensii o perioadă de 9 luni. Nu avem bani pentru actualizarea pensiilor, dar avem 8 miliarde de leva pentru alocarea acestor bani către firme fără licitaţie publică".

Compania Naţională pentru Autostrăzi a alocat în avans aproape jumătate de miliard de leva, fără ca autostrăzile să fie finalizate. Restul de jumătate de miliard este încă în contul Ministerului Finanţelor şi va fi returnat la buget şi cheltuit pentru achiziţii publice. Ministerul va investiga de ce a existat un singur candidat în multe dintre achiziţiile publice anunţate.

Potrivit lui Vasilev, este îngrijorător faptul că aceste contracte "in-house" au fost avansate fără garanţii bancare.

Komitova a declarat: "In house se aplică pentru construirea de drumuri, alunecări de teren şi clădiri, pentru a se umfla preţurile şi a scrie facturi''. Ea a descris fenomenul drept "sclavie corporativă", în care companii de stat precum Compania Naţională pentru Autostrăzi şi Compania Naţională de Consolidare (DKK) angajează firme care execută fără a putea să se plângă. Lucrările de construcţie sunt încredinţate aceleiaşi companii de proiect pe hârtie, pentru a le realiza şi a angaja o companie de supraveghere, compania de construcţii fiind dominantă, ea dictează condiţiile şi banii.

90 milioane de leva din cele 100 milioane de leva alocate de guvernul "Borisov 3" au fost plătite în avans companiei care a câştigat în 2019 achiziţia publică la Ministerul Sănătăţii pentru construirea unui spital pentru copii în clădirea nefinalizată de la Academia de Medicină. S-a făcut în ciuda opiniei oficiale privind construcţia din 2004, că nu poate fi utilizată pentru nevoile din sănătate şi planul actual din 2011, conform căruia clădirea trebuie demolată şi un nou spital trebuie construit pe amplasament.

Sub umbrela DKK, s-a încheiat în secret şi fără licitaţie publică un contract de lucrări în valoare de 182 milioane de leva pentru construcţia unui nou centru guvernamental în SofiaTechPark, există de asemenea şi o plată în avans, a spus Petkov, fără a dezvălui numele firmei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si guvernul Citu cate miliarde? Afara din UE, Citu, un corupt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb