Bulgaria îşi reconfirmă sprijinul pentru gazoductul Nabucco

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 28 ianuarie 2008

Bulgaria îşi reconfirmă sprijinul pentru gazoductul Nabucco

Vecinii noştri de la sud de Dunăre susţin că Nabucco şi South Stream sunt proiecte complementare

Ţara vecină Bulgaria şi-a reconfirmat, la finele săptămânii trecute, sprijinul politic puternic pentru proiectul european de transport al gazelor Nabucco. Oficialii bulgari au vrut, astfel să risipească temerile că, semnând pentru participarea la proiectul rus South Stream, subminează eforturile Uniunii Europene (UE) de a-şi reduce independenţa faţă de energia rusă, transmite Reuters.

Bulgaria a semnat recent un acord cu Federaţia Rusă pentru a se alătura proiectului South Stream, considerat la Bruxelles ca un concurent pentru Nabucco, al cărui principal obiectiv ar fi fost diversificarea aprovizionării cu gaz şi reducerea dependenţei faţă de Moscova.

Unii analişti au apreciat că participarea la South Stream, care intenţionează să asigure, începând din 2013, necesarul de gaz al tuturor ţărilor din Europa Centrală şi de Sud printr-o conductă pe sub Marea Neagră, ar putea slăbi sprijinul politic al Bulgariei pentru proiectul Nabucco şi zădărnici planurile UE.

"Au existat comentarii că Bulgaria a înfipt un pumnal în spatele UE şi a ajutat la păs­trarea intereselor ruse", a declarat premierul bulgar Serghei Stanişev în Parlament. "Au fost şi declaraţii potrivit cărora acest proiect este o alternativă pentru Nabucco. Este o absurditate", a spus domnia sa.

Potrivit NewsIn, Bulgaria este puternic interesată de realizarea proiectului Nabucco pentru că, exact ca şi South Stream, face parte din planurile de diversificare a resurselor de energie ale Europei. Şeful guvernului bulgar a spus că South Stream şi Nabucco vor fi complementare, având în vedere previziunile că necesarul de gaz al Uniunii va creşte la 450 miliarde de metri cubi până în 2015, faţă de 360 miliarde de metri cubi în 2005.

Bulgaria, care îşi primeşte aproape tot gazul şi petrolul din Rusia, a oscilat între oferta atrăgătoare a Rusiei şi loialitatea faţă de UE, care se teme de dependenţa sa energetică de Moscova după criza gazului ruso-ucraineană din 2006, când s-a întrerupt aprovizionarea în miezul iernii. Îndelung amânatul proiect Nabucco, în valoare de cinci miliarde de euro, ar trebui să transporte gaz de la Caspica şi din Orientul Mijlociu prin Turcia şi Balcani, spre Austria.

Diplomaţii occidentali de la Sofia au spus că şi Statele Unite sunt nemulţumite să vadă că Rusia îşi consolidează prezenţa în Balcani, temându-se că Moscova şi-ar putea folosi resursele energetice pentru a face presiuni politice. Stanişev a respins aceste acuzaţii şi a spus că extinderea relaţiilor cu Rusia nu schimbă orientarea geopolitică prooccidentală a Bulgariei. "Dezvoltarea relaţiilor economice şi spirituale cu Rusia şi dezvoltarea dialogului politic nu pot pune, sub nicio formă, sub semnul întrebării priorităţile şi angajamentele Bulgariei ca membru UE şi NATO", a subliniat domnia sa.

Ministrul bulgar al economiei şi energiei, Petar Dimitrov, a declarat, vineri, că în niciun alt contract încheiat de Gazprom după schimbările de regim din fostul bloc comunist condiţiile nu au fost atât de favorabile pentru ţara parteneră, relatează AFP. Domnia sa a salutat împărţirea proprietăţii asupra părţii de gazoduct din Bulgaria între compania de stat bulgară Bulgargaz şi Gazprom. Contractul de 1,4 miliarde de euro pentru partea bulgară a gazoductului, cu o capacitate prevăzută de 31 miliarde metri cubi de gaze, urmează să fie ratificat în curând de Parlament.

Şi Serbia a semnat vineri un contract pentru partea de gazoduct ce-i va traversa teritoriul. Acordurile încheiate de Rusia cu Bulgaria şi Serbia privind conducta South Stream ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru cei care promovează proiectul Nabucco, în special UE şi SUA, susţine expertul american Steve LeVine. Domnia sa apreciază că acordurile sunt cu siguranţă o lovitură serioasă pentru proiectul Nabucco. LeVine a adăugat: "Sincer, nu ştiu cum îşi va reveni Occidentul. Ar fi nevoie de eforturi extrem de abile din partea Occidentului pentru a recupera cuceririle lui Putin. Şi nu văd la orizont niciun semn privind astfel de eforturi. Este absolut uimitor cât de ineficient a fost Occidentul în privinţa acestei chestiuni energetice esenţiale. Putin a fost mai rapid şi mai inteligent decât SUA şi UE. N-aş spune că Nabucco e mort, dar este branşat la aparate".

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Nicholas Taubman, apreciază că proiectul Nabucco "trăieşte" şi se află într-un stadiu foarte bun. "Niciun monopol nu durează mult, iar proiectul Nabucco trăieşte şi se află într-un stadiu bun", a subliniat domnia sa. Potrivit NewsIn, ambasadorul american crede în competiţia pe piaţa energetică şi vede un mare potenţial în proiectul Nabucco: "Proiecte ca acestea vor putea întotdeauna să desfiinţeze monopolurile. Când există preţuri mari şi profituri mari, se va dezvolta întotdeauna o competiţie şi o concurenţă. Odată ce începe competiţia, monopolul nu mai există". Prin Nabucco, România se poate afirma pe piaţa energetică europeană, devenind furnizor de energie. Proiectul Nabucco, promovat de UE şi SUA, vizează să ofere o alternativă la reţeaua de transport rusă şi să permită Azerbaidjanului să exporte direct gaz pe piaţa europeană via Georgia şi Turcia. Din consorţiul Nabucco fac parte Austria (OMV), Ungaria, (MOL), România (Transgaz), Bulgaria (Bulgargaz) şi Turcia (Botaş).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb