Bulgaria îşi va intensifica eforturile pentru aderarea la zona euro

D.I
Internaţional / 11 ianuarie 2018

Bulgaria îşi va intensifica eforturile pentru aderarea la zona euro

Autorităţile de la Sofia au făcut astăzi apel la statele membre să permită Bulgariei accesul în "camera de aşteptare" a zonei euro, informează Novinite.

Într-o conferinţă susţinută la Bruxelles, ministrul de Finanţe, Vladislav Goranov, a declarat că echipa sa este pregătită să solicite în acest an includerea în Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM-2), chiar dacă nu există asigurări cu privire la răspunsul autorităţilor europene.

Premierul Boyko Borissov şi ministrul de Finanţe au menţionat că cel mai sărac stat membru UE a îndeplinit de mult criteriile de aderare la zona euro, existând un sentiment de frustrare cu privire la opoziţia manifestată de statele partenere în acest sens.

Borissov a ţinut să sublinieze că Bulgaria "şi-a făcut temele pentru zona euro", acesta oferind ca exemple: rata fixă de schimb a levei în raport cu euro, inexistenţa unui deficit bugetar şi una dintre cele mai reduse rate ale datoriei publice din UE. "Oricând ne-ar invita, noi putem adera", a adăugat permierul bulgar.

Bulgaria nu doreşte să repete experienţa respingerii cererilor de aderare la Spaţiul Schengen, aşteptând o confirmare neoficială din partea Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene înainte de a formula cererea oficială de aderare la ERM-2.

Cu toate acestea, răbdarea Sofiei este limitată, în condiţiile în care statele membre ale zonei euro nu şi-au făcut cunoscute poziţiile sau motivele pentru o eventuală respingere a cererii formulate de Sofia.

Oficiali din uniunea monetară afirmă că Germania este preocupată de diferenţa majoră dintre salariile din Bulgaria şi media europeană, alt motiv invocat fiind corupţia cu care se confruntă statul de la sud de Dunăre.

Goranov a menţionat în acest sens că se aşteaptă să formuleze o cerere până la mijlocul anului, după ce Comisia Europeană va publica raportul privind performanţa economică a statelor membre.

"Suntem gata să formulăm o cerere oficială, chiar dacă nu suntem convinşi că răspunsul va fi unul pozitiv", a mai declarat Goranov, adăugând că presiunea exercitată de afaceriştii bulgari în sensul aderării la zona euro "nu reprezintă o ameninţare". Ministrul de Finanţe a menţionat totodată că un răspuns negativ îi va oferi Sofiei indicii cu privire la ce mai trebuie rezolvat pentru atingerea obiectivului.

Goranov a oferit ca exemplu PIB-ul/capita al Bulgariei, situat în prezent la jumătate faţă de media europeană. Oficialul a precizat că dacă autorităţile din zona euro vor decide să majoreze ţinta la 70% din media statelor membre, el se va conforma. În prezent, criteriile de la Maastricht, în funcţie de care se decide adoptarea monedei euro, nu menţionează o astfel de ţintă.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, Vladislav Goranov a subliniat că Bulgaria nu se va grăbi să treacă de la statutul de membru al ERM-2 (observator în cadrul unor instituţii ale zonei euro) la cel de membru cu drepturi depline.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb