Bulgaria nu este de acord cu actualul cadru de negociere al UE pentru Macedonia de Nord

G.U.
Internaţional / 29 octombrie 2020

Bulgaria nu este de acord cu actualul cadru de negociere al UE pentru Macedonia de Nord

Bulgaria nu poate fi de acord cu cadrul de negociere al Uniunii Europene pentru Macedonia de Nord în actuala lui formă, a declarat miercuri ministrul de externe bulgar Ekaterina Zaharieva, informează Agerpres.

Aşa-numitul ''cadru pentru negocieri'' se află pe agenda Consiliului Afaceri Generale al UE prevăzut pentru 10 noiembrie.

La summitul din decembrie, liderii statelor UE vor lua o decizie privind lansarea negocierilor cu Macedonia de Nord şi Albania, dar Bulgaria a ameninţat cu veto în urma a ceea ce Sofia consideră a fi o campanie antibulgară în presa nord-macedoneană.

''Problema este că, în opinia noastră, Tratatul de prietenie, bună-vecinătate şi cooperare între Bulgaria şi Macedonia de Nord nu este implementat riguros'', a spus Zaharieva.

Acest tratat, semnat în august 2017, prevede crearea unei comisii alcătuite în principal din istorici pentru a soluţiona aceste diferende, dar activitatea comisiei a fost suspendată la cererea Macedoniei de Nord înaintea legislativelor din luna iulie.

Şefa diplomaţiei bulgare a adăugat că, în pofida numeroaselor speculaţii din media nord-macedoneană, Bulgaria nu doreşte modificări constituţionale şi nici nu are noi revendicări.

Dacă guvernul bulgar blochează negocierile cu Macedonia de Nord, atunci trebuie să facă acelaşi lucru în cazul Albaniei, întrucât poziţia Sofiei este că ambele ţări trebuie să adere în acelaşi timp la Uniunea Europeană.

La începutul lui octombrie, comisarul european pentru extindere Oliver Varhelyi şi-a exprimat speranţa că negocierile de aderare cu Macedonia de Nord vor începe până la finalul acestui an, în pofida diferendului dintre Skopje şi Sofia privind limba şi istoria.

UE a decis în luna martie să lanseze negocieri de aderare cu Macedonia de Nord, şi, cu anumite condiţii, cu Albania. Însă Bulgaria, care a aderat la blocul comunitar în 2007, a ameninţat cu blocarea discuţiilor dintre UE şi Skopje dacă disputa sa istorică cu Macedonia de Nord nu este soluţionată.

Bulgaria contestă în special existenţa unei limbi macedonene şi vorbeşte despre un dialect bulgar. Cele două ţări îşi dispută, de asemenea, personalităţi istorice care au luptat împotriva ocupaţiei otomane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb