Bull vs. Bear sau mai bine spus raţiune vs. emoţie

Adrian Danciu Analist: SSIF Broker Cluj
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 ianuarie 2008

Indicele BET-FI reprezintă pentru mulţi dintre investitorii care activează pe piaţa de capital un adevărat reper al stării pieţei, el fiind în multe împrejurări mai frecvent amintit comparativ cu ceilalţi indicatori financiari specifici domeniului. Structura acestui indice este constituită din cele cinci fonduri închise de investiţii financiare cotate la BVB, ponderiile în coşul acestuia fiind de o mărime apropiată pentru fiecare SIF (între 16.6% SIF Moldova şi 24.24% SIF Transilvania). În anul 2007, indicele BET-FI a fost cel care a dat semnalul pe piaţă în ansamblul ei, atât valurile de creştere cât şi cele de scădere a principalelor titluri incluse şi în indicele BET, au fost precedate de aprecieri, respectiv scăderi ale cotaţiilor titlurilor SIF.

Analiza graficului arată punctul critic (de incertitudine) în care a ajuns indicele BET-FI, în urma a şase şedinţe consecutive de deprecieri semnificative. Explicaţia o găsim cu siguranţă şi în conjuctura economică externă, precum şi în unele dezechilibre interne. Ele au avut ca efect crearea unei stări emoţionale negative privind evoluţia viitoare a cotaţiilor titlurilor pe piaţa de capital.

Tot studiul acestui grafic, arată că în decursul ultimilor doi ani au mai existat valuri importante de scăderi ale indicelui BET-FI, cum a fost cel din perioada mai şi iunie 2006, precum şi la începutul lunii martie 2007. În ambele cazuri valorea indicelui a reuşit să revină ulterior, fapt ce a adus randamente bune celor care au ştiut să profite de starea emoţională negativă a unor investitori în acea perioadă, şi au achiziţionat acţiuni în timpul valului de scădere.

Dintre elementele raţionale care ar trebui să stea la baza investiţiei în acţiunile SIF am putea aminti:

l Cotaţiile titlurilor SIF au atins an de an noi maxime istorice. Daca luăm în calcul că maximele atinse în 2007 se situează la niveluri cuprinse între 33.96% în cazul SIF5 şi 59.79% în cazul SIF3, faţă de cotaţiile actuale. Aşa că, investitorii din acest moment se pot aştepta la randamente viitoare foarte bune;

l Raportul preţ/activ net raportat conform reglementărilor CNVM este în apropierea minimelor atinse din ultimii doi ani, iar dacă am lua în calcul şi valoarea de piaţă a Băncii Comerciale Române, acest raport ar fi cu cel puţin 20% şi mai redus. Este deci mult subunitar, fapt ce oferă un discount considerabil investitorului în aceste acţiuni raportat la valoarea intrinsecă a lor.

l Nivelul profitului realizat în primele 9 luni aproape s-a dublat în cazul SIF3, a crescut cu 40% în cazul SIF2 şi cu 15% în cazul SIF5 comparativ cu perioada similiară din 2006.

l Probabilitatea întocmirii unui bilanţ consolidat din partea SIF-urilor, conform unei propuneri CNVM, ceea ce ar duce la o îmbunătăţire considerabilă a indicatorilor de profitabiliate a acestor companii.

Concluzia care se desprinde din această succintă analiză este evidentă: cei care îşi conduc operaţiunile la BVB după raţiune, după analiza fundamentală ştiinţifică pot câştiga, ceilalţi care acţionează emoţional pierd, în cazul în care nu vizează operaţiuni pe termen foarte scurt.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. d-le nalist de la brk,

    sa fii d-ta sanatos insa sifele mai au mult pana la minime,mai bine te-ai apuca sa scrii basme pt cei mici decat articole neinspirate.

    o sa iei sife cu 1 ron in cateva saptamani 

    1. Maine sifoanele o vor lua usor in sus.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb