Bundesbank: Băncile cu sediul în Marea Britanie trebuie să-şi mute unele operaţiuni în UE

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 februarie 2017

Bundesbank: Băncile cu sediul în Marea Britanie trebuie să-şi mute unele operaţiuni în UE

Băncile cu sediul în Marea Britanie vor trebui, probabil, să îşi mute unele operaţiuni în Uniunea Europeană (UE) ca să nu piardă accesul la piaţa unică după ieşirea din blocul european (Brexit), a afirmat, vineri, Andreas Dombret, membru al board-ului Bundesbank (banca centrală a Germaniei), transmite Reuters.

În prezent, băncile cu sediul în Marea Britanie pot oferi gratuit servicii în UE pe baza unui sistem de tip "paşaport", considerat drept cea mai importantă caracteristică a pieţei unice europene pentru societăţile financiare. Însă, după Brexit, păstrarea acestui sistem este puţin probabilă.

Băncile îşi vor pierde, probabil, dreptul de "paşaport" şi orice aranjamente prin care se va încerca crearea unui substitut vor fi riscante, iar accesul la piaţa europeană - extrem de incert, conform spuselor lui Dombret.

"Se pare că perspectivele privind accesul la piaţa UE prin Marea Britanie par mai degrabă obscure. Mă aştept ca Londra să rămână un centru financiar global remarcabil. Cu toate acestea, mă aştept ca firmele financiare cu sediul în Marea Britanie să-şi mute cel puţin unele operaţiuni astfel încât să se asigure contra riscurilor provocate de rezultatele negocierilor", a afirmat oficialul Bundesbank, adăugând: "Îndemn băncile să nu piardă timpul cu inventarea de strategii menite să eludeze cerinţele".

Amintim că pierderea drepturile de "paşaport" de către băncile din Londra ar fi o lovitură pentru industria serviciilor financiare, care generează 12% din PIB-ul Marii Britanii. Aproape 5.500 de firme înregistrate în Marea Britanie folosesc drepturile de paşaport ca să opereze în alte state.

Luna trecută, premierul de la Londra, Theresa May, a declarat că ţara sa nu mai poate să rămână pe piaţa unică europeană după ce va ieşi din UE. Domnia sa a menţionat că Londra trebuie să încheie cel mai bun acord posibil cu blocul european, subliniind: "Ceea ce propun nu poate însemna statutul de membru al pieţei unice. Acest statut ar însemna ca ţara să nu iasă din Uniunea Europeană. În schimb, vrem cel mai mare acces posibil, printr-un acord de comerţ liber cuprinzător, îndrăzneţ şi ambiţios".

Premierul May vrea ca acordul cu UE să fie realizat în cei doi ani de negocieri pentru ieşirea din blocul comunitar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb