Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini, în condiţiile în care se va pune o presiune şi mai mare pe furnizori pentru reducerea preţurilor, a afirmat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o conferinţă de specialitate, relatează Agerpres.
"Săptămâna aceasta ne pregătim de o optimizare a acestei scheme prin care preţurile la factură ar putea să mai scadă. În niciun caz nu vor creşte, pentru că plafoanele nu se schimbă, dar ne străduim să punem o presiune şi mai mare pe furnizori pentru a scădea aceste preţuri, atât la energie electrică, cât şi la gaze. Sigur, şi prin scăderea plafonului la care producătorii vând energia electrică, respectiv gazele naturale", a menţionat Sebastian Burduja, la Energy Forum Ediţia a XI-a: "Tranziţia către o Românie verde, provocările momentului".
El a amintit că, potrivit datelor Eurostat din trimestrul al treilea din 2023, România are al cincilea cel mai ieftin curent electric şi al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană, cu actuala schemă de compensare/plafonare.
"Poate că experienţa fiecărui român cu domeniul energetic este în principal legată de facturile pe care le primeşte la finalul lunii. Suntem pe actuala schemă de compensare/plafonare cu al cincilea cel mai ieftin curent electric, energie electrică, din Uniunea Europeană - şi al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană. Sunt date Eurostat din trimestrul III. Sigur, ele nu au făcut ştiri. Ştiri fac facturile mari, lucrurile care par că nu merg în direcţia potrivită în România. Dar, actuala schemă de compensare/plafonare a reuşit să păstreze lucrurile într-o stabilitate şi la un nivel rezonabil pentru majoritatea clienţilor finali", a susţinut ministrul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.03.2024, 14:45)
Ministrul ZERO...în creștere fata de Popescu, ministrul minus
2. fără titlu
(mesaj trimis de Ionut în data de 26.03.2024, 14:51)
Daca preturile la gaz si curent se raporteaza la puterea de cumparare,atunci avem cele mai mari preturi din ue,stimate politruc.ati facut praf tot sistemul energetic.acum ii pregatiti dregatorie la bruxelles sinistrului virgil,fost ministru al energiei.insul merita recompensat pentru dezastrul lasat in urma sa.
3. minciuni
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2024, 01:58)
Preturile pe care le platim sunt uriase, dar mascate de compensarea din bugetul national care se indatoreaza masiv, adica peste 20 de miliarde de lei anual doar pentru energie. Doar ca vom plati in viitor pana vom intra in faliment.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2024, 08:58)
sa ia de la partide banii si sa dea la investitii. Ar avea castig inmiit!