Bursa de la Bucureşti vrea să urmeze exemplul polonez şi aşteaptă IPO-uri de stat

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 iunie 2010

"Am avut discuţii cu reprezentanţi ai Ministerelor, în care am fost întrebaţi dacă Bursa este capabilă să gestioneze din punct de vedere tehnic IPO-urile companiilor de stat", a declarat Stere Farmache.

"Am avut discuţii cu reprezentanţi ai Ministerelor, în care am fost întrebaţi dacă Bursa este capabilă să gestioneze din punct de vedere tehnic IPO-urile companiilor de stat", a declarat Stere Farmache.

Chiar dacă Guvernul ar decide azi să privatizeze prin Bursă companii de stat, tot ar mai dura cel puţin nouă luni până la listarea lor

Anunţul Guvernului că intenţionează să vândă prin bursă pachete de acţiuni la companii energetice unde statul român este acţionar dă speranţe Bursei de la Bucureşti că va reuşi să îşi crească afacerile şi capitalizarea, în condiţiile în care listările noi din ultimii doi ani pot fi numărate pe degetele de la o singură mână.

Conducerea BVB spune că vrea să urmeze modelul Bursei de la Varşovia, a cărei dezvoltare a fost susţinută de statul polonez prin listarea unora dintre cele mai importante companii poloneze şi printr-o legis-laţie care a obligat fondurile de pensii poloneze să investească masiv la bursa locală.

Anul trecut, statul polonez a reuşit să strângă circa 1,4 miliarde euro din vânzarea unei participaţii minoritare din Polska Grupa Energetyczna (PGE), oferta fiind suprasubscrisă de 7,5 ori. Recent, s-a încheiat perioada de subscriere pentru 51% dintr-o altă companie energetică poloneză, "Tauron Polska Energia", în urma căreia statul a strâns 1,04 miliarde euro.

Diferenţa esenţială dintre Varşovia şi Bucureşti, deseori trecută cu vederea când se compară performanţele celor două instituţii, vine din faptul că Bursa poloneză este controlată de statul polonez, în timp ce Bursa de la Bucureşti este deţinută de acţionari privaţi, majoritatea brokeri.

"Ce încercăm să facem în perioada de faţă este să urmăm modelul bursei din Polonia", a spus, ieri, Stere Farmache, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, cu ocazia unei conferinţe despre privatizarea companilor de stat prin Bursă. Acesta a adăugat: "În România, au mai fost încercări de privatizare a companiilor de stat folosind piaţa de capital, însă acestea au fost reuşite doar parţial pentru că până prin 2004 înclinaţia autorităţilor a fost înspre a privatiza companiile către investitori strategici".

Recent, Ministerul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat că statul intenţionează să scoată la vânzare maxim 15% din producătorul de gaze naturale "Romgaz"Mediaş, dar şi să vândă 11,84% din OMV Petrom, în condiţiile în care nu are banii necesari ca să participe la privatizare. Pe lista de privatizare parţială anunţată de Guvern, se mai află şi companii precum "Conpet", "Oil Terminal", "Transgaz" sau "Transelectrica". Înainte să ia o decizie definitivă, oficialii autohtoni au cerut părerea conducerii Bursei privind capacitatea pieţei de capital autohtone de a absorbi o ofertă substanţială de companii, precum cele pe care intenţionează să le pună pe Bursă.

"Am avut discuţii cu reprezentanţi ai Ministerelor, în care am fost întrebaţi dacă Bursa este capabilă să ges-tioneze din punct de vedere tehnic aceste IPO-uri", a spus Stere Farmache, adăugând: "Răspunsul nostru a fost unul afirmativ, BVB este o bursă electronică, putem să facem faţă la o astfel de ofertă. Consider că şi piaţa de capital autohtonă poată să absoarbă întreaga ofertă de companii a statului, având în vedere creşterea fondurilor mutuale şi de pensii din ultimii doi ani, dar şi depozitele populaţiei. Prin urmare, nu cred că, în momentul de faţă, este nevoie ca societăţile din portofoliul statului să fie listate şi pe alte pieţe".

Preşedintele Bursei este de părere că privatizarea companiilor de stat prin Bursă este o modalitate eficientă pentru ca statul să facă rost de bani repede şi să elimine orice suspiciune privind vânzarea companiei: "În trei zile de la încheierea perioadei de subscriere, statul are banii rezultaţi în conturi. În plus, listarea companiilor de stat ar putea avea efect de antrenare asupra societăţilor private".

Statul a reuşit să strângă circa 1,8 miliarde euro de pe Bursă, în 2008, în urma vânzării a circa 10% din transportatorul de gaze naturale "Transgaz", oferta fiind suprasubscrisă de 28 de ori.

Chetreanu: "Piaţa de capital nu prea mai are instrumente de oferit investitorilor"

"Piaţa de capital autohtonă a ajuns la un nivel la care nu prea mai are ce să ofere investitorilor", a spus, ieri, Bogdan Chetreanu, comisar CNVM, la o conferinţă despre privatizarea prin Bursă a companiilor de stat. Comisarul CNVM este de părere că toate IPO-urile pentru companiile în care statul este acţionar vor fi suprasubscrise dacă statul va duce la îndeplinire planurile de a le privatiza prin Bursă.

"Statul se află acum în situaţia unui privat care riscă să îi fie luat apartamentul din cauza datoriilor, dar care stă cu un depozit de câteva milioane de euro în bancă. Apare astfel întrebarea: Cât va mai rezista statul să ţină în portofoliu aceste companii şi să nu le vândă?", s-a întrebat retoric comisarul CNVM.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb