BURSA DE VALORI BUCUREŞTI A ÎMPLINIT 15 ANI Iubito, eşti ca-n prima zi!

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 noiembrie 2010

Fotografie de la 23 iunie 1995, în Banca Naţională, unde a avut loc inaugurarea BVB.

Fotografie de la 23 iunie 1995, în Banca Naţională, unde a avut loc inaugurarea BVB.

S-au împlinit cincisprezece ani de la data de 20 noiembrie 1995, când s-a săvârşit prima tranzacţie postbelică în Bursa de Valori Bucureşti, eveniment care va fi celebrat săptămâna aceasta şi care se cuvine remarcat în "BURSA", ziarul care a fost premiat de brokeri ani în şir (inclusiv anul acesta) şi preţuit de public, pentru sprijinirea Bursei bucureştene.

Desigur, urăm Bursei de Valori Bucureşti "La mulţi ani!"

O anume timiditate ne împiedică să-i facem bilanţul acestui deceniu şi jumătate.

Este o timiditate care nu are nimic în comun cu vreo laşitate în faţa adevărului.

Ştim cu toţii că nu avem cum să ne lăudăm cu aceşti cincisprezece ani, altfel decât ca performanţă de longevitate.

Timiditatea noastră ţine de buna creştere - nu te apuci să-i arunci sărbătoritului, verde-n faţă, cine ştie ce adevăruri, tocmai la aniversarea sa.

Îi urezi acum "La mulţi ani" şi i le spui în altă ocazie - nu s-au sfârşit zilele...

Dar timiditatea vine şi din altceva: observaţiile critice valide astăzi sunt aceleaşi cu cele de acum cinci ani, aceleaşi cu cele de acum zece ani, aceleaşi cu cele de acum cincisprezece ani.

Cu adevărat, Bursa de Valori Bucureşti a rămas "tânără", doar anii au trecut peste ea.

Ce-am putea face?

Să ne rescriem criticile?!

Vom reproduce un articol publicat de "BURSA" în anul 2004.

Vă rog să-i judecaţi actualitatea.

Articol din"BURSA", 30 ianuarie 2004

"La aproape un deceniu de la inau-gurarea Bursei de Valori Bucureşti, nu mai există dubii că implementarea pieţei de capital la noi reprezintă < zeama lungă a unei supe din fantoma unui porumbel mort de inaniţie > (parafrazându-l pe Mark Twain), - adică un eşec lamentabil.

Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor la Bursă şi Rasdaq s-a echilibrat pe un nivel modest, însumând echivalentul aproximativ al unui milion de euro, departe să poată purta vreo semnificaţie în raport cu cuantumul Produsului Intern Brut. Ca idee, bursa pragheză tranzacţionează, în medie, vreo 32 de milioane de euro zilnic, iar cea din Budapesta se ridică la 37 de milioane (ceea ce, oricum, este nesatisfăcător în raport cu economiile lor naţionale). Mai evident, însă, este că piaţa de capital nu ne-a influenţat viaţa, ca naţiune.

Ea nu a stârnit pasiunea populaţiei, nu a ajutat nicidecum fabricile şi uzinele, nu a fost băgată în seamă la elaborarea strategiilor economice. Nici măcar procesul de privatizare nu a folosit sistematic piaţa de capital. Cel mult, ea a înlesnit concentrarea proprietăţii, dar fenomenul ar fi avut loc oricum. Preocuparea pentru relansarea pieţei noastre de capital nu este una comună; pe specialiştii noştri nu îi frământă problema, ei se mulţumesc cu firimiturile pe care se ceartă ca vrăbiile. Din 1990 (când a fost menţionată Bursa de Valori pentru prima dată într-o ordonanţă guvernamentală) şi până astăzi, strategia pieţei de capital nu a fost dezbătută decât o singură dată, relativ recent. Anul trecut, echipele reunite ale Bursei de Valori Bucureşti şi Rasdaq au elaborat un document care fixa drept obiectiv principal multiplicarea valorii zilnice a tranzacţiilor, de cincisprezece - douăzeci de ori. Strategia trecea în revistă alte treisprezece obiective (transparenţă, supraveghere, guvernanţă corporativă etc), subsumate obiectivului principal, declarând că acesta ar fi un prim pas pentru "construirea celei mai performante pieţe de capital din regiune". Strategia a fost prezentată în vara trecută, la Balvanyos, dar, îndeajuns de uimitor, nu a fost primită de specialiştii pieţei cu foarte mult entuziasm, iar lipsa de rezultate în jumătatea de an care s-a scurs de atunci ilustrează acea stare de spirit.

La acea dată, ziarul "BURSA" a salutat elaborarea strategiei, considerând că, indiferent de calitatea ei, răspunde unei nevoi naţionale, chiar dacă este perfectibilă. Din păcate, iniţiativa este unică în anii postrevoluţionari şi nici o dezbatere nu i-a urmat. Fuziunea pieţei Rasadaq cu Bursa de Valori, în care specialiştii îşi puseseră speranţele de revigorare a pieţei, s-a izbit de dificultăţi legis-lative (Bursa nu este societate pe acţiuni - prin lege - şi de aceea, nu poate fuziona cu Rasdaq), astfel că acest proces a devenit mai lent decât fusese estimat. Şi întrucât întârzie aceasă modificare spectaculoasă a "design" - ului pieţei de capital, dinamismul iniţial al oficialilor s-a diminuat, resemnându-se la precaritatea moştenită.

Dintr-o anume perspectivă, tărăgănarea fuziunii este extrem de toxică. Ea lasă impresia că relansarea pieţei de capital ar depinde de bunăvoinţa Parlamentului pentru o formalitate legislativă. Marea surpriză (neplăcută) va veni după ce fuziunea celor două pieţe va fi fost săvârşită, atunci când vom constata că ea nu ne-a servit la cine ştie cât. Desigur, este util să eliminăm sechelele rămase pe Rasdaq, provocate de listarea forţată, a miilor de întreprinderi privatizate în masă, ceea ce regimul de la Bursă nu a acceptat niciodată, iar prin fuziune s-ar rezolva. Bineînţeles, creşterea transparenţei este benefică, aşa cum asimilarea guvernanţei corporative la emitenţii listaţi nu poate să aducă decât lucruri bune.

Problema este că niciuna dintre aceste măsuri nu va relansa piaţa, ci doar o va îmbunătăţi pe nivelul la care se află, iar tărăgănarea fuziunii este toxică pentru că amână momentul acestui adevăr. De-a lungul acestor ani, specialiştii pieţei şi-au pus mereu speranţele în ţinte iluzorii. Mai întâi s-au zbătut să aducă băncile la cotă, apoi SIF-urile, apoi Petrom-ul, apoi obligaţiunile...

Acum, avem câte ceva din toate.

Şi la ce ne-or folosit?

Fuziunea, transparenţa, guvernanţa, spuravegherea şi celelalte obiective formulate strategic sunt, bineînţeles, necesare şi utile, dar sunt ţinte false atunci când discutăm de relansarea pieţei de capital. Pentru că ele nu sunt decât condiţii, iar nu cauza principală a slăbiciunii pieţei.

În realitate, piaţa este slabă pentru că a fost prost concepută. Piaţa de capital românească poate intra în manuale ca exemplu tipic de des-tin dezastruos al implementării unei pieţe suprareglementate. Concepţia "saltului peste etape", credinţa în aplicarea "tale-quale" a unui rezultat istoric al economiilor dezvoltate la o economie subdezvoltată şi în plină dezorganizare precum este a noastră, este o stupiditate, de fapt, banală. Suntem prizonierii acestei prostii, de mai bine de opt ani, iar prostia noastră este chiar dublă, pentru că suntem atât de fuduli încât nici nu ne-o recunoaştem.

Când este atât de limpede că principalul client şi susţinător al pieţei de capital nu poate fi decât populaţia deţinând milioanele de acţiuni şi miliardele de dolari economisite, noi am făcut tot ce era posibil să ne-o îndepărtăm. I-am dematerializat acţiunile (ceea ce mai înseamnă şi lipsire de posesie), i-am impus intermediari (uneori necalificaţi, imorali sau chiar hoţi), i-am impus comisioane necorelate cu câştigurile actuale ori potenţiale, i-am impus o birocraţie ininteligibilă; o disproporţie copleşitoare între numărul posesorilor de acţiuni şi numărul punctelor de lucru ale caselor de brokeraj; un program fix de lucru - de luni, pâna vineri, între orele cutare şi cutare; nesiguranţa moştenirii şi taxe de succesiune exagerate.

Hai să recitim lista asta, scrisă în grabă, din care lipsesc, cu siguranţă, numeroase alte dificultăţi de participare impuse populaţiei... La ce să ne aşteptăm?! La o masivă participare a populaţiei la piaţă?! Evident, nu. La lehamite? Evident, da. Nepăsare, lehamite, ignorare. Aceasta este atitudinea pe care piaţa de capital a indus-o populaţiei. Când, cu răutate şi încăpăţânare, îţi îndepărtezi cel mai mare client, cel mai important susţinător... nu este ridicol şi prostesc să te plângi că o duci rău?!"

Există, oare, ceva menţionat acum şase ani, care să nu fie valid şi astăzi?

Da, între timp a avut loc fuziunea şi nu s-a ales nimic, ba chiar Ras-daq-ul n-a putut fi curăţat.

Dar s-au mai adăugat şi alte probleme, care pe atunci nu se prefiguraseră nici măcar ca germeni...

Cu toate astea, îi declar sincer Bursei de Valori Bucureşti: "Te iubesc ca-n prima zi!"

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. Iata ca Bursa va sarbatorii 15 ani de stat pe loc. Foarte multele pasiuni stirnite intre timp, ne arata fara putintza de tagada ca poate fi "furtuna si intr-un pahar cu apa"...Vorba aia ce-i trebuie Chelu-lui Bursa, cind poate rezolva totul dind Tzepe(she). Cit de gros trebuie sa fie obrazul presedintelui BVB, ca dupa 15 ani sa cheltuie bani ca sa sarbatoreasca...statul degeaba, pe banii tuturor ? Incredibil...dar penibil! Adica el o sa bea un spritz doua si pe urma le va dansa colaboratorilor...Zorba...Ca sa fie clar...Pac!Pac1 Si pe urma totzi vor merge acasa.Pe unii o sa ii doara putzin capul...de la bautura...Si vorba cintecului, investitorii latra...machidonul trece...

    1. Cuponiarismul dimbovitean, va avea ocazia sa se plinga ca guvernul nu ii da, ca nu le-o listeaza, ca saracii brokeri trebuie sa alerge de la Craiova la Focsani prin padure dupa cuponari.Dar ei uita ca al lor conducator iubit le-a asigurat in 15 ani stabilitatea. Adica au stat si au asteptat. Eu cred ca BVB are nevoie de un muezin. (Poate s-ar potrivi Dl Ulea).Care la ore fixe sa stirge, din minaretul BVB, la megafon: E ora 13 si la Bursa de Valori nu s-a intimplat nimic. Brokerii stau.Investitorii pleache..Slavit fie Farmache!

      Am citit, ca Ionescu Valentin si Zah Ciprian, au facut trotuar-show la Londra. Mi se pare foarte potrivit ca pentru dezvoltarea turismului romanesc, brokerii stresatzi de la Morgan Stanley, Goldamn Sachs, PNB Paribas, precum si oficiali ai London Stock Exchange sa vina si sa faca "holboterapie", zgiindu-se ore in sir la terminalul BVB. Astfel mintea li se va goli de orice initiativa si dorintza de tranzactionare. Vor pleca acasa linistitzi ca la ora 16.30 la Bursa dei Valori nu s-a intimplat nimic. Brokerii stau. Invetitorii pleache. Slavit fie Farmache!

      buba sparge la Chelu. Incepe lichidarea teparilor (Farmache- Sanevit, Baltazar- BRD, Rompetrol_Farmache, Patriciu, Oprescu..) santajistilor (V Cojocaru, Oros, Dutescu, grupul ilinca din pitesti, grupul preda din Craiova..grupul Iles cluj.... Sa te tii.

      Aferim1 governanta lui Siminel si Dutesu... eu cu cine votez?

      Ii stii si pe aia de la BCR ? 

    Brokerii stau. Invetitorii pleache. Slavit fie Farmache!

    1. Bine ca au plecat investitorii . ce teapa lear fi trtras Farmache cum a facut cu terenu , Sanevit, Safi, Azomures, medicamentele, rompetrol. e bun baiatu!

    La 5 ani Bursa se mai scapa pe ea, la 8 e un copil la scoala,la 15 ani Bursa e doar un putzache.....

    Bun asa!

    Bun articol! 

    Dupa mult timp un articol bun, care reflecta in totalitate realitatea cruda.O singura intrebare se pune doar " Cat va mai dura? "

    1. Daca este dupa Botta Mircea.....un ciripitor de informatii confidentiale, atunci e grav. Omul are probleme grave, alcoolul i-a afectat creierul. Sa nu mai spunem cum a intrat in CA la Bursa......fara sa merite....avea doar 20% din voturi.

    Make strengarule .... "Te iubesc ca-n prima zi".

    Cat mai suparat de luni bune; uite , te iert cu o conditie: canalizeaza-ti talentul si cunostintele in astfel de analize, nu mai intra in c...... din zona politica (nu mai certa anapoda) ca pute. 

    1. ca de obicei esti in afara subiectului articolului...

      Ca de obicei, unii stau rau cu priceperea talcului; pot sa te cert ca te-ai ratacit printre ei ? 

    Asa e Make, ai dreptate. Titlul este al dracului de dureros si de ironic si nu lasa loc la comentarii.....Dar suntem un nucleu de nebuni increzatori care, ca si conducerea ziarului Bursa, inteleg ca o tara fara piata de capital nu poate sa existe. Comparatia cu ziarul Bursa am facut-o pentru ca si noi il iubim ca in prima zi, desi ma indoiesc ca tirajul este mult diferit....asta asa, ca sa fim si noi un pic rautaciosi...:p

    1. Nu,stimate Nickname, tirajul a mai scazut fata de prima zi (ati uitat ca ziarul "BURSA" a aparut in 1990?; tirajele de atunci se numarau in sute de mii).

      Dar, va contrazic: o tara poate sa existe fara bursa, dar nu asa o vrem noi. De aceea ne zbatem la ziar... 

      VA ZBATETI LA ZIAR ?

      SAU VA ZBATETI IN ZADAR ??. 

      Asta cu zbaterea de mai sus e din echipa de tzepari. Uita-ti si voi ce profund e....

      Brokerii stau.Investitorii pleache..15 Ani de Tzeapa lu' Farmache!

      Make nu e dus la biserica si e un om (daca se poate spune asa) fara caracter. Pentru el numai interesele lui personale vorbesc.....mai esti si informator SRI, sa-ti fie rusine! Lupul mormoralist!

    make e securist,are semnat un acord cu securitatea din 1995...sa-i fie rusine,.....si cu e cu ingrengatura de companii din jurul ziarului...ptr evitarea taxelor catre stat!! ziar de doi lei!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb