• Piaţa italiană este interesată de un parteneriat cu Bursa londoneză
Borsa Italiana SpA, operatorul Bursei de Valori din Milano, ia în calcul posibilitatea listării acţiunilor sale, urmînd astfel exemplul altor pieţe internaţionale. Potrivit intenţiilor reprezentanţilor săi, Borsa Italiana îşi va lista titlurile pe propria piaţă. Presa locală suţine că acţiunea de lis-tare va avea loc în luna iunie a acestui an, iar consultanţii Bursei italiene sînt, în acest sens, "Credit Suisse First Boston" şi "Mediobanca" SpA. Ziarele din Italia mai indică faptul că va fi lansat pe piaţă 30% din capitalul Bursei, iar prin emisiunea de noi acţiuni va fi obţinută suma de 240 milioane de euro. Pe de altă parte, piaţa italiană urmăreşte să realizeze un parteneriat cu o piaţă străină, fiind vizată în acest sens Bursa de Valori din Londra (London Stock Exchange - LSE).
Massimo Capuano, preşedintele Borsa Italiana, a afirmat, în mai multe rînduri, că LSE ar fi un partener "firesc" în orice acţiune de consolidare. Potrivit spuselor lui Capuano, Bursa din Londra este "cea mai interesantă piaţă financiară".
Deşi se situează doar pe locul al şaselea printre pieţele europene, după Bursa din Spania, Bursa din Elveţia, cea din Marea Britanie, Euronext şi Bursa din Frankfurt, Borsa Italiana este ameninţată să-şi piardă această poziţie în condiţiile în care alte Burse de Valori realizează parteneriate. Pînă la ora actuală, Borsa Italiana are o legătură doar cu Euronext. În iulie 2005, cele două pieţe au cumpărat MTS, platformă de tranzacţionare a obligaţiunilor de stat.
Borsa Italiana este deţinută, în prezent, de o serie de bănci şi alte instituţii financiare. La finele anului 2005, capitalizarea companiilor listate pe această piaţă atingea 681 miliarde de dolari, faţă de 581 miliarde de dolari la finele anului 2004. La Bursa din Milano erau listate, la sfîrşitul anului trecut, 282 de societăţi.
• Profituri în creştere semnificativă pentru LSE
London Stock Exchange Plc, cea mai mare Bursă de Valori din Europa, după valoarea companiilor listate, şi-a majorat cu 71% profitul pe trimestrul al treilea din exerciţiul fiscal 2005/2006, datorită numărului mare de oferte publice iniţiale, dar şi a creşterii volumului tranzacţiilor. Cîştigul net al LSE a fost, în perioada octombrie-decembrie 2005, de 28,2 milioane de lire sterline (49,8 milioane de dolari), faţă de 16,5 milioane de lire în aceeaşi perioadă din 2004. Vînzările LSE au sporit la 80,9 milioane de lire în intervalul analizat, de la 62,5 milioane în ultimele trei luni din 2004.
De precizat că piaţa pan-europeană Euronext, interesată de achiziţia London Stock Exchange, a renunţat la cursa pentru această Bursă, considerînd că preţul său a crescut prea mult. Interesul pentru preluarea Bursei din Londra a făcut ca acţiunile acesteia să crească de la aproximativ 450 pence/titlu în luna aprilie 2005 la 668,5 pence în ultima zi a săptămînii trecute. Pe de altă parte, LSE nu acceptă oferta pe care a primit-o de la banca aus-traliană "Macquarie", considerînd că această instituţie încearcă să o preia la un preţ mic.
În consecinţă, LSE a respins oferta ostilă de 1,5 miliarde de lire sterline înaintată de australieni. Conducerea LSE afirmă că o ofertă de 580 pence/acţiune este "derizorie", iar preţul propus "ignoră calitatea şi puterea" acestei pieţe.