Bursa de Valori din Tel Aviv a trecut, din 7 octombrie 2023 şi până acum, printr-o perioadă marcată de volatilitate, dar cu toate acestea investitorii au menţinut un optimism precaut, se arată într-un articol publicat ieri de site-ul www.calcalist.co.il. Sursa citată arată că, după izbucnirea războiului din 7 octombrie 2023, indicele Tel Aviv 35 a înregistrat o creştere de 14,1%, în timp ce indicele Tel Aviv 125 a crescut cu 12,2%. În pofida incertitudinilor, acţiunile din sectorul imobiliar şi bancar au încheiat anul în creştere.
Una dintre cauzele optimismului moderat al investitorilor este, potrivit experţilor financiari consultaţi de sursa citată, rezilienţa economiei israeliane în ciuda conflictului din Gaza. Activitatea economică nu a fost afectată drastic, aşa cum arată datele privind utilizarea cardurilor de credit şi vânzările din centrele comerciale, care au revenit la nivelurile anterioare războiului. De asemenea, un număr semnificativ de companii listate la bursă şi-au revenit, afişând profituri chiar mai mari decât înaintea conflictului. Cu toate acestea, economia israeliană a plătit un preţ ridicat. Deficitul bugetar a crescut la 8,3%, iar agenţiile de rating internaţionale au retrogradat calificativele Israelului. Inflaţia persistentă şi cheltuielile guvernamentale ridicate au menţinut presiunea asupra economiei. Chiar şi în aceste condiţii, sectorul bancar a înregistrat o creştere de 9,3%, în timp ce sectorul imobiliar a crescut cu 14,7%.
În plus, piaţa de obligaţiuni, care iniţial a fost afectată de evenimentele din 7 octombrie 2023, a înregistrat în ultimele 12 luni o activitate semnificativă. Astfel, emisiunile de obligaţiuni au crescut considerabil, cu zeci de procente, în încercarea de a acoperi parţial creşterea masivă a cheltuielilor guvernamentale, iar cifra de afaceri medie zilnică pe piaţa obligaţiunilor de stat a ajuns la aproape 3,5 miliarde şekeli, reprezentând o creştere de peste 30% faţă de 7 octombrie 2023. Evoluţia obligaţiunilor de stat a fost marcată de o scădere bruscă a valorii acestora, în special pentru emisiunile pe termen lung, ceea ce a dus la o creştere semnificativă a randamentelor. Aceasta reflectă nivelul ridicat de risc asociat cu economia israeliană, precum şi şansele minime de reducere a ratei dobânzii în lunile următoare. Nu doar politica bugetară a contribuit la excluderea reducerii dobânzilor din agenda guvernului, ci şi inflaţia persistentă. La închiderea ultimei zile de tranzacţionare înainte de masacrul din 7 octombrie 2023, randamentul obligaţiunilor israeliene pe 10 ani era de 4,26%.
• Companiile din industria de apărare, creşteri impresionante la bursa din Tel Aviv
În ceea ce priveşte companiile listate la bursa israeliană, vedetele au fost companiile din industria de apărare, deşi au fost înregistrate evoluţii diferite. De exemplu, în ultimele 12 luni valoarea acţiunilor Elbuit Systems a scăzut cu 2,8%, în pofida rezultatelor financiare mari înregistrate de compania respectivă, în timp ce valoarea acţiunilor companiei Next Vision a crescut cu 70%. Elbit Systems este cea mai mare companie de apărare listată la Bursa de Valori din Tel Aviv, având o valoare de piaţă de 34 de miliarde şekeli, compania fiind tranzacţionată şi pe bursa din SUA. Elbit Systems a raportat o creştere a veniturilor cu 12% în trimestrul al doilea din 2024, iar stocul său de comenzi a atins un record de 21 miliarde dolari. Scăderea acţiunilor Elbit Systems este pusă pe seama contextului politic şi economic global. Compania, care furnizează echipamente militare pentru Forţele de Apărare Israeliene (IDF) şi Ministerul israelian al Apărării, a devenit ţinta campaniilor anti-Israel şi a mişcării BDS (Boycott, Divestment, Sanctions). CEO-ul Bezalel Machlis a declarat că acţiuni precum vânzarea masivă de acţiuni de către Bank of Nova Scotia, un fost investitor important, au contribuit la această scădere.
Razor Labs, o companie de software şi inteligenţă artificială, a cunoscut o creştere impresionantă de 697% în timpul conflictului. Compania, care furnizează soluţii AI pentru controlul automat al calităţii muniţiei, are o valoare de piaţă de 167 milioane şekeli. De asemenea, Beit Shemesh Engines, care motoare de avioane şi este deţinută majoritar de Fondul Fimi, a înregistrat o creştere de 168% în ultimul an, atingând o valoare de 2,3 miliarde NIS. Alte companii de apărare au cunoscut şi ele creşteri: Orbit Systems (19%), Imco (174%) şi Arasal (26%).
Pe plan internaţional, pieţele externe, mai ales cea americană, au influenţat pozitiv bursa din Tel Aviv. Indicii S&P 500, Dow Jones şi Nasdaq au crescut cu 34%, 28%, respectiv 36% în ultimele 12 luni.