Bursa din Arabia Saudită se va lista în decembrie

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 noiembrie 2021

Khalid Al-Hussan, directorul executiv al Bursei Tadawul.

Khalid Al-Hussan, directorul executiv al Bursei Tadawul.

Preţul final de vânzare al acţiunilor în oferta publică iniţială a Bursei Tadawul va fi stabilit după încheierea procesului de book-building Banca franceză Natixis se listează la Tadawul

Bursa de Valori din Arabia Saudită (Bursa Tadawul) urmează să îşi facă debutul la tranzacţionare luna viitoare, după ce a început procesul de vânzare a unui pachet de 30% din titlurile sale prin oferta publică iniţială (IPO) anunţată recent.

"Ne propunem să listăm operatorul bursier în prima săptămână a lunii decembrie", a declarat duminică, citat de Bloomberg, directorul executiv al Bursei Tadawul, Khalid Al-Hussan, adăugând: "Acest IPO este o continuare a transformării noastre. Oferta publică iniţială ar trebui să ne dea o mai bună expunere şi acces la investitori".

Domnia sa a mai spus că intervalul de preţ pentru subscriere va fi anunţat la data de 21 noiembrie, după încheierea procesului de book-building, respectiv în ziua în care va fi lansată perioada de subscriere pentru investitorii instituţionali. Subscrierile pentru persoanele fizice vor începe pe 30 noiembrie, iar 10% din acţiunile operatorului bursier vor fi oferite acestui segment de investitori. Restul acţiunilor sunt destinate investitorilor instituţionali.

Saudi Tadawul Group Holding, proprietarul şi operatorul Bursei de Valori din Arabia Saudită, intenţionează să vândă către public 36 de milioane de acţiuni comune sau 30% din capitalul său social emis de 120 de milioane de titluri. Oferta ar putea evalua operatorul bursier la 3-4 miliarde de dolari, conform unor surse citate de Bloomberg. Fondul suveran al regatului (Fondul de Investiţii Publice - PIF), care este unicul proprietar al Saudi Tadawul Group, îşi vinde acţiunile atât către investitorii de retail, cât şi către cei instituţionali.

Amintim că Saudi Tadawul Group a primit săptămâna trecută aprobarea pentru listare de la Autoritatea pentru Pieţele de Capital din Arabia Saudită.

Acţiunile operatorului bursier vor fi listate în cadrul indicelui principal al bursei saudite, care este cea mai mare din lumea arabă, după capitalizarea de piaţă (aproximativ 2,8 trilioane de dolari). Totodată, piaţa Tadawul se numără printre primele zece burse de valori din lume. După listare, piaţa Tadawul va fi a treia mare bursă cotată din Golf, după Dubai Financial Market şi Bursa din Kuweit. O listare de succes a Bursei Tadawul va marca una dintre cele mai mari oferte publice iniţiale din industrie, după cea din 2014 a pieţei paneuropene Euronext NV, care operează în ţări precum Belgia, Franţa, Olanda şi Portugalia. Listarea Euronext a atras 1,2 miliarde de dolari.

Bursa Tadawul aproape şi-a dublat veniturile în 2020, pe fondul creşterii volumului tranzacţiilor. Veniturile operaţionale ale Saudi Tadawul Group au crescut cu 91% anul trecut, la 1,1 miliarde de riali (293,3 milioane de dolari), ca urmare a sporirii cu 141% a comisioanelor din tranzacţii. Profitul brut al bursei a crescut cu 281%, la 584 de milioane de riali, iar cel net - cu 227%, la 500,5 milioane de riali. Costurile operaţionale ale Saudi Tadawul Group s-au majorat cu 9% în 2020, la 356 de milioane de riali.

Khalid Al-Hussan susţine că, în primele nouă luni ale anului 2021, piaţa Tadawul a obţinut un câştig net de 477 de milioane de riali şi îşi propune să distribuie 70% din profituri în dividende către acţionari, "cu excepţia cazului în care există proiecte excepţionale".

Preşedintele Bursei Tadawul, Sarah Al-Suhaimi: "Listarea ne va ajuta să realizăm cu succes Viziunea Regatului 2030"

Anunţul privind listarea Bursei Tadawul marchează o piatră de hotar în povestea de creştere a companiei noastre şi este următorul pas natural, în măsura în care apărem ca o putere în Arabia Saudită, cu o mentalitate globală care poate să valorifice capacitatea de intermediere, inovaţie şi execuţie astfel încât să genereze valoare pe termen lung pentru toate părţile interesate, spune preşedintele Bursei Tadawul, Sarah Al-Suhaimi, adăugând: "Listarea ne va ajuta să atingem obiectivul naţional de realizare cu succes a strategiei Viziunea Regatului 2030, care este aliniată strategiei PIF".

Indicele major TASI a urcat cu peste 35%, anul acesta

Indicele major al pieţei saudite, Tadawul All Share - TASI, a urcat cu 3,6% anul trecut, iar de la începutul anului curent a câştigat peste 35%, în baza noilor listări.

Compania de energie ACWA Power şi-a listat acţiunile la bursa saudită luna trecută, după ce a strâns 1,2 miliarde de dolari prin IPO. Aceasta a fost cea mai mare listare din Regat, după IPO-ul gigantului petrolier de stat Saudi Aramco, care a avut loc în 2019.

Printre alte companii, bursa saudită găzduieşte Sabic, cel mai mare producător de petrochimicale din Orientul Mijlociu, şi Saudi National Bank, cel mai mare creditor comercial din regat.

JPMorgan şi Citigroup, printre băncile care vor obţine comisioane totale de 21 milioane dolari din IPO-ul Tadawul

Băncile şi consultanţii în IPO-ul Bursei Tadawul, printre care se numără giganţii americani JPMorgan Chase & Co. şi Citigroup Inc., vor beneficia de comisioane totale de 21 de milioane de dolari din oferta publică iniţială a bursei saudite, conform Bloomberg.

Băncile din SUA, alături de SNB Capital Co., divizia de investment banking a Saudi National Bank, sunt coordonatorii şi subscriitorii globali ai IPO-ului Saudi Tadawul Group Holding. Cheltuielile generate de ofertă sunt estimate la aproximativ 80 de milioane de riali (21 de milioane de dolari), potrivit prospectului IPO-ului.

Valoarea comisioanelor este la jumătate faţă de cea de 42 de milioane de dolari pe care băncile şi consultanţii, inclusiv JPMorgan şi Citigroup, le-au obţinut din IPO-ul ACWA Power International, în luna septembrie.

Natixis are în plan o creştere substanţială a veniturilor din Arabia Saudită

Banca franceză Natixis SA, unul dintre consultanţii IPO-ului ACWA Power, se va lista pe piaţa din Arabia Saudită, care este dominată de rivalii "înrădăcinaţi" în Regat.

Potrivit Bloomberg, banca cu sediul în Paris, care îşi propune să-şi majoreze veniturile din investment banking cu 7% în fiecare an până în 2024, caută să obţină o "creştere substanţială" a volumului pe care îl generează în Arabia Saudită, potrivit declaraţiilor făcute recent de Barbara Riccardi, şeful regional al diviziei Natixis de corporate & investment banking din Orientul Mijlociu. Domnia sa menţionează: "Bursa din Arabia Saudită este un loc aglomerat, unde mulţi investitori au fost foarte activi. Evident, noi nu vom încerca să concurăm cu băncile americane, dar putem adăuga cu adevărat valoare în sectorul în care am fost prezenţi în mod constant ca bancă şi ca furnizor de consultanţă".

Barbara Riccardi mai afirmă: "Conform planului nostru strategic pentru această regiune, ne propunem să creştem substanţial proporţia veniturilor care provin din Arabia Saudită. Acest lucru nu înseamnă că nu acordăm atenţie şi altor ţări, în care continuăm să investim şi să creştem, ci reflectă amploarea a ceea ce se întâmplă în Arabia Saudită".

Natixis s-a clasat, anul acesta, printre primii zece consultanţi în IPO-urile saudite. Mai precis, banca ocupă locul al nouălea, alături de JPMorgan şi Citigroup, fiecare cu o cotă de 5,76% în domeniu, potrivit datelor Bloomberg. Primul loc este deţinut de HSBC, SNB Capital, şi Morgan Stanley, fiecare cu o cotă de 10,72%. Natixis, care şi-a deschis biroul la Riad anul trecut, a fost unul dintre consultanţii în IPO-ul ACWA Power, de 1,2 miliarde de dolari, care a atras comenzi de peste 300 de miliarde de dolari. Compania a debutat pe piaţă în octombrie. ACWA este de mult client al Natixis, banca franceză împrumutând adesea compania pentru finanţarea proiectelor sale energetice.

Compania-mamă a Natixis, BPCE SA, a delistat banca de investiţii în iulie, ca parte a unui plan de creare a celui mai mare grup de private banking din Europa. Acţiunile Natixis erau tranzacţionate la Bursa din Paris.

Deschiderea pieţei bursiere a Arabiei Saudite şi planurile de vânzare a participaţiilor la zeci de companii de stat din Regat au determinat multe dintre cele mai mari bănci din Occident să îşi deschidă birouri sau să-şi dezvolte prezenţa locală.

Nou-veniţii precum Natixis preferă să se concentreze pe domenii specifice decât să concureze pentru cele mai mari tranzacţii cu bănci americane precum JPMorgan, Citigroup şi Goldman Sachs Group Inc.

În urmă cu un an, banca franceză l-a numit pe Ammar Bukhamsin în funcţia de director executiv al Natixis Saudi Arabia Investment Co. şi director de ţară pentru divizia de corporate & investment banking. De asemenea, în aprilie, Natixis a angajat-o pe Jody Moore, fost director general al HSBC Holdings Plc, în fruntea diviziei sale de pieţe strategice de capital pentru Marea Britanie şi Orientul Mijlociu. La începutul acestui an, Natixis l-a mutat pe Kevin Begue de la Paris la Dubai, în calitate de vicepreşedinte pentru Orientul Mijlociu al diviziei de pieţe strategice de capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb