Bursa din Hong Kong creşte cerinţa de profit pentru companiile care se listează

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 mai 2021

Bursa din Hong Kong creşte cerinţa de profit pentru companiile care se listează

Cerinţa a fost majorată cu 60% după ce brokerii, bancherii, contabilii şi avocaţii s-au opus propunerii iniţiale de dublare, chiar triplare a acesteia Majorarea este prima din ultimii 27 de ani HKEX are o nouă conducere începând de astăzi

Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. (HKEX), operatorul Bursei din Hong Kong, a decis, recent, să majoreze cu 60%, de anul viitor, cerinţa de profit pentru companiile care doresc să se listeze pe piaţa sa principală, anunţă Bloomberg, menţionând că oficialii bursei au renunţat, astfel, la propunerea iniţială de dublare sau chiar triplare a cerinţei, din cauza opoziţiei mai multor părţi care au avertizat că majorarea ar fi excesivă.

Din ianuarie anul viitor, pragul de profit va creşte, astfel, cu 60%, la un total de 80 de milioane de dolari HK (10,3 milioane de dolari SUA) pentru ultimii trei ani financiari de dinaintea listării, conform anunţului făcut săptămâna trecută de HKEX. Creşterea pragului este prima din ultimii 27 de ani.

Cerinţa de profit pentru cel mai recent an anterior listării va creşte, tot de la 1 ianuarie, de la 20 de milioane de dolari HK la 35 de milioane de dolari HK.

HKEX a estimat că cerinţa mai mare pentru profitul minim necesar pe care o avea în plan - 125 sau 150 de milioane de dolari HK - ar fi eliminat 62% din cele 745 de cereri de listare pe care le-a primit din 2016 până în 2019. Noul prag de 80 de milioane de dolari HK în privinţa profitului reduce proporţia companiilor neeligibile pentru listare la 30%, conform sursei.

"Ne-am angajat să menţinem şi să îmbunătăţim calitatea pieţei, dar şi să promovăm protecţia investitorilor", a declarat, citat de South China Morning Post, Bonnie Chan, şeful diviziei de listării din cadrul HKEX, adăugând: "Păstrarea la un nivel robust al nivelului de intrare pe piaţă, împreună cu reglementarea ţintită după listare, sunt esenţiale pentru realizarea acestui lucru, oferind mai multă claritate şi transparenţă pieţei cu privire la responsabilităţile noastre de reglementare şi executare. Credem că regulile revizuite vor aduce beneficii pieţelor de capital din Hong Kong în ansamblu, consolidând în continuare rolul oraşului de principal centru financiar internaţional al Asiei".

În schimb, firma de avocatură Charltons susţine: "Acest lucru (n.r. creşterea pragului de profit necesar pentru listare) nu numai că afectează negativ potenţialii emitenţi, ci şi consultanţii financiari locali, cabinetele juridice şi firmele de contabilitate care lucrează pentru societăţi, precum şi alte companii".

La rândul său, HKEX a subliniat: "Suntem conştienţi de faptul că această creştere a cerinţei de profit va afecta companiile aflate într-un stadiu incipient de dezvoltare sau IMM-urile care intenţionează să se lanseze pe piaţa principală. Avem, totuşi, un rol de jucat în menţinerea calităţii pieţei principale prin stabilirea unor criterii de listare iniţiale adecvate pentru a atrage companiile cu profilul dorit şi pentru a proteja interesul publicului investitor".

Pe parcursul unei perioade de consultare publică de două luni care s-a încheiat la începutul lunii februarie, operatorul bursier din Hong Kong s-a lovit de o opoziţie copleşitoare din partea brokerilor, a contabililor, a bancherilor de investiţii şi a legislatorilor faţă de planul său de creştere de două-trei ori a cerinţei menţionate. Aceştia s-au opus pragului mai mare considerând că multe companii locale nu vor mai avea şansa să se listeze.

"Noul prag este mai acceptabil decât propunerile iniţiale, dar este, totuşi, un nivel prea ridicat pentru unele companii, în special în contextul în care profitabilitatea multor firme locale a fost afectată de pandemia Covid-19", este de părere Tom Chan Pak-lam, preşedintele organismului industrial Hong Kong Institute of Securities Dealers.

Autorităţile din Hong Kong vor să combată activităţile suspecte legate de IPO-uri

Bursa şi Comisia pentru valori mobiliare şi futures (SFC) din Hong Kong au promis să combată activităţile suspecte legate de ofertele publice iniţiale (IPO), cum sunt umflarea capitalizării de piaţă, a preţurilor, respectiv a comisioanelor de subscriere.

Propunerea iniţială a HKEX, de dublare sau triplare a cerinţei de profit, intenţiona să răspundă îngrijorărilor că firmele mai mici îşi umflă câştigurile ca să obţină aprobarea pentru listare. Aceste firme erau văzute ca nişte surse de manipulare a preţurilor acţiunilor şi de tranzacţii privilegiate, fiind în centrul unor cazuri de fraudă, potrivit sursei.

HKEX şi SFC au menţionat că sunt mai multe domenii de activitate suspectă legată de IPO-uri, iar cererile de listare care ridică semne de întrebare vor fi acum "supuse unui control intens", riscând să fie respinse.

Autorităţile de reglementare susţin că, în unele cazuri, au observat o lipsă de transparenţă în plasarea acţiunilor şi procesul de dezvăluire a preţurilor. Unele cerinţe au fost, de asemenea, îndeplinite prin mijloace artificiale, precum alocarea acţiunilor la un preţ al IPO umflat care să satisfacă cerinţa actuală minimă de capitalizare pe piaţa principală de 500 milioane dolari HK, conform SFC. În alte cazuri, menţionează sursa, preţul acţiunilor a fost astfel stabilit încât să permită manipularea pieţei după listare.

În acest an, autorităţile de reglementare din Hong Kong au mai constatat "comisioane de subscriere neobişnuit de ridicate", ajungând la 20% din încasările din IPO, comparativ cu o medie de 12% în 2020.

Ashley Alder, directorul executiv al SFC, spune în noul context: "Companiile care solicită listarea şi firmele implicate în IPO au roluri importante în menţinerea calităţii şi integrităţii pieţei bursiere din Hong Kong. În perioada anterioară datei la care intră în vigore noile praguri de câştig, ne vom concentra în mod special pe solicitările de listare care se bazează pe prognoze «agresive» de profit, menite să justifice evaluările ţintite".

Listările la Bursa din Hong Kong, cea mai mare piaţă de IPO-uri din lume în şapte din ultimii 12 ani, au crescut de nouă ori, până la 136,6 miliarde de dolari HK, în primul trimestru din 2021, când 32 de companii, inclusiv giganţii Baidu şi Bilibili au strâns fonduri în listări secundare ca să-şi protejeze finanţele de legislaţia SUA.

Alejandro Nicolas Aguzin, de azi noul CEO al HKEX

HKEX l-a numit în februarie, în funcţia de director executiv, pe argentinianul Alejandro Nicolas Aguzin, în vârstă de 52 de ani, acesta devenind primul străin care va conduce operatorul Bursei din Hong Kong. Aguzin îşi preia funcţia astăzi, într-un mandat de trei ani, care se va încheia în 23 mai 2024.

În opinia analiştilor, numirea lui Aguzin ar trebui să aducă pe piaţa din Hong Kong experienţa internaţională a acestuia pentru consolidarea rolului oraşului ca centru financiar internaţional şi a conexiunii de investiţii cu China continentală. Argentinianul este aşteptat să se concentreze pe diversificarea produselor pieţei din Hong Kong şi a fluxurilor de venituri, respectiv să se îndepărteze de afacerile de amploare realizate sub mandatul predecesorului său, Charles Li, care a demisionat anul trecut.

Amintim că, la finele lunii trecute, HKEX a informat că a obţinut rezultate financiare record în primul trimestru din 2021, datorită boom-ului tranzacţiilor şi ofertelor publice iniţiale. Profitul net al bursei a crescut cu 70% în primele trei luni din acest an, la 3,84 miliarde de dolari HK (495 de milioane de dolari SUA), pe fondul sporirii cu 35% a veniturilor din operaţiunile de bază, la 5,49 miliarde de dolari HK.

Sectorul de investiţii a consemnat un profit de 418 milioane de dolari HK, după pierderile de 47 de milioane de dolari HK suferite anul trecut.

Tranzacţiile medii zilnice de pe piaţa din Hong Kong au sporit cu 86% în perioada ianuarie-martie 2021, la 224,4 miliarde de dolari HK, alimentate de un aflux de capital global, investitorii fiind în căutare de randamente mai bune.

Surse: JD Logistics din China vrea să obţină 3,2 miliarde de dolari din listarea la Hong Kong

Divizia de logistică a gigantului chinez de comerţ electronic JD.com va stabili preţul ofertei sale publice iniţiale din Hong Kong la 40,36 dolari HK, aproape de limita de jos a intervalului avut în vedere, conform unei surse citate de CNBC.

JD a refuzat să facă vreun comentariu cu privire la informaţia publicată de CNBC, însă anterior informase că IPO-ul său la Bursa de Valori din Hong Kong va avea un preţ cuprins între 39,36 şi 43,36 dolari HK.

Compania va emite 609,2 milioane de acţiuni. La un preţ de 40,36 dolari HK fiecare, compania va strânge, din vânzarea titlurilor, 24,6 miliarde dolari HK (3,2 miliarde dolari SUA).

JD.com, rivalul Alibaba în China, este listat în SUA şi a lansat o listare secundară de 3,87 miliarde de dolari la Hong Kong în iunie 2020. Compania şi-a listat apoi, în decembrie, tot la Hong Kong, divizia de îngrijire medicală.

Cu toate acestea, JD şi-a retras luna trecută planul de listare a diviziei sale de tehnologie financiară, JD Technology, de pe piaţa STAR din Shanghai.

JD a investit în activităţile de logistică, în condiţiile unei concurenţe majore pe piaţa comerţului electronic din China. Societatea s-a concentrat pe livrări în aceeaşi zi şi în ziua următoare şi a investit în depozite logistice automatizate.

În 2020, JD Logistics a realizat vânzări de 73,4 miliarde de yuani (11,4 miliarde de dolari), cu 47% mai mari decât în 2019. În schimb, compania a raportat pierderi de 4 miliarde de yuani în 2020, aproape duble faţe de cele de 2,2 miliarde de yuani din anul anterior. În 2020, mai bine de 50% din veniturile JD Logistics au venit de la JD Group şi alte companii afiliate.

Surse: Shanghai United Imaging Healthcare explorează o listare de un miliard de dolari la Hong Kong

Shanghai United Imaging Healthcare Co., producător de echipamente pentru imagistică medicală şi radioterapie, analizează lansarea unei oferte publice iniţiale la Bursa din Hong Kong, în cadrul căreia ar putea atrage cel puţin un miliard de dolari, spun surse citate de Bloomberg.

Potrivit acestora, compania lucrează cu consultanţii pentru potanţiala listare şi are în vedere să devină publică cât mai curând în acest an.

Societatea cu sediul în Shanghai a angajat Citic Securities Co. şi China International Capital Corp. la finele lui 2020 pentru pregătirea unei eventuale listări la Star Market din Shanghai.

Un purtător de cuvânt al United Imaging a declarat că societatea a început procedurile pentru o posibilă listare şi a semnat un acord de consultanţă. Mărimea şi calendarul IPO-ului vor fi disponibile în prospectul de listare, potrivit companiei, care nu a precizat dacă are în vedere listarea la Bursa din Hong Kong, însă acest lucru este posibil mai ales că, în aprilie, autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare din China a înăsprit regulile pentru IPO-urile lansate la Star Market (piaţă creată după modelul Nasdaq).

Fondată în 2011, United Imaging dezvoltă şi fabrică produse de imagistică medicală utilizând tehnologii, inclusiv tomografie computerizată şi radiografie cu raze X, precum şi echipamente avansate de radioterapie.

United Imaging a strâns aproximativ 500 de milioane de dolari în 2017 într-o rundă de finanţare condusă de China Life Healthcare Fund şi SDIC Fund Management Co. Strângerea de fonduri a evaluat compania la aproximativ cinci miliarde de dolari.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb