Bursa din Istanbul a scăzut cu peste 8% în mai

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 iunie 2016

Cele mai mari pierderi - acţiunile "Garanti Bankasi" şi "Halk Bankasi"

Borsa Istanbul, interesată de 40% din piaţa acţiunilor din Pakistan

Bursa din Istanbul (Borsa Istanbul) a scăzut cu peste 8% în luna mai, declinul - cel mai mare din ultimii doi ani, fiind cauzat de turbulenţele politice care l-au determinat pe premier să demisioneze. În aceste condiţii, investitorii au renunţat în mare măsură la activele turceşti, conform Bloomberg.

Indicele Borsa Istanbul 100 a pierdut 8,1% luna trecuă, declinul fiind cel mai important din ianuarie 2014 până acum. Peste 24 de miliarde de dolari au fost şterse din valoarea acţiunilor listate la Istanbul, după ce măsurile luate de preşedintele Recep Tayyip Erdogan pentru consolidarea puterii sale au dus titlurile turceşti la cel mai redus nivel din rândul pieţelor emergente. Din acelaşi motiv, lira s-a depreciat cu 5,3% faţă de dolar, luna trecută.

Investitorii cred că măsurile politice luate de Erdogan l-au făcut pe Ahmet Davutoglu, fostul premier turc, să demisioneze. Noul premier, Binali Yildirim, şi-a făcut deja publică susţinerea pentru Erdogan şi încercarea acestuia de a centraliza puterea în mâna preşedinţiei.

Bursa din Turcia a fost influenţată în mod negativ şi de vânzarea la nivel mondial a activelor riscante, în luna mai, în aşteptarea unei eventuale majorări a dobânzii băncii centrale a SUA (Fed), luna aceasta.

De menţionat că, în cadrul indicelui Borsa Istanbul 100, acţiunile "Turkiye Garanti Bankasi" AS şi cele ale "Turkiye Halk Bankasi" AS au consemnat cele mai mari pierderi luna trecută: -11%, respectiv -17%.

Investitorii străini au vândut acţiuni turceşti de 645 milioane de dolari până la data de 20 mai.

Menţionăm că Bursa din Istanbul şi-a exprimat recent intenţia de a cumpăra cota de 40% pe care o scoate la vânzare Bursa din Pakistan.

Conform afirmaţiilor făcute de Nadeem Naqvi, directorul general al Bursei din Pakistan, vânzarea participaţiei va avea loc la finele acestui an sau la începutul lui 2017. Naqvi a adăugat că bursa va lansa procesul de ofertă pentru deţinerea menţionată în următoarele două săptămâni, după care potenţialii investitori sunt aşteptaţi să-şi exprime interesul. Conform oficialului Bursei din Pakistan, doar Borsa Istanbul şi-a făcut publică intenţia de cumpărare până în prezent.

Vânzarea cotei de 40% va fi urmată de listarea unei participaţii adiţionale de 20% din Bursa din Pakistan, pe piaţa internă.

Randamentul titlurilor de stat turceşti cu maturitatea la zece ani au urcat cu 75 de puncte de bază în mai, depăşind 9,98%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb