Bursa din Istanbul aşteaptă un record de IPO-uri anul acesta

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 februarie 2021

Bursa din Istanbul aşteaptă un record de IPO-uri anul acesta

Consiliul pieţelor de capital din Turcia preconizează că 2021 va fi cel important an de după 2014 pentru Borsa Istanbul, în privinţa listărilor Opt IPO-uri în Turcia, în 2020, care au atras un total de 158 de milioane de dolari

Bursa de Valori din Turcia (Borsa Istanbul) se aşteaptă ca anul acesta să marcheze un record în privinţa ofertelor publice iniţiale (IPO), a volumului de tranzacţii şi numărului de investitori, potrivit conducerii sale, care menţionează că această piaţă a fost o oportunitate pentru investitori în 2020.

"Vedem 2021 ca pe un an în care vom atinge recorduri în privinţa ofertelor publice iniţiale", a declarat recent, conform Daily Sabah, Hakan Atilla, directorul general al Borsa Istanbul, adăugând: "Piaţa noastră de capital s-a dovedit, în cel mai provocator an din istoria sa recentă (n.r. 2020), o sursă importantă de oportunităţi atât pentru companii, cât şi pentru in­ves­titori care doresc să-şi majoreze câşti­gurile".

Trei companii au depus recent documentele la Borsa Istanbul pentru lansarea de IPO-uri în 2021, printre care Aldem Celik, divizia de construcţii aparţinând Verusa Holding, şi mina de cărbune Can Komur deţinută de Odaş Elektrik. Totodată, cel puţin încă şapte companii au informat că intenţionează să se listeze anul acesta în Turcia. Printre acestea figurează producătorul de software Golive Yazilim, compania de lactate Efeler Ciftligi şi subsidiara de energie Galata Wind Energy din cadrul Dogan Holding.

Potrivit Bloomberg, producătorul de foi de plastic Işik Plastik a lansat primul IPO din acest an, pe piaţa Turciei, la sfârşitul lunii trecute. De atunci, acţiunile companiei au crescut cu aproximativ 80%.

Consiliul pieţelor de capital din Turcia (SPK) preconizează că, în situaţia în care vor avea loc toate IPO-urile menţionate, 2021 ar putea fi cel important an de după 2014 pentru această piaţă, în privinţa listărilor.

Anul trecut, la Borsa Istanbul au avut loc opt listări, care au atras un total de 1,1 miliarde de lire turceşti (158 de milioane de dolari).

Luna aceasta, şefului Asociaţiei Pieţelor de Capital din Turcia (TSPB), Tevfik Eraslan, declara citat de Bloomberg că sunt în derulare procedurile de listare pentru zece companii, majoritatea din energie, imobiliare şi sectorul alimentar.

Potrivit acestuia, în condiţiile în care 700.000 de investitori interni şi-au deschis conturi la Borsa Istanbul în 2020, iar fluxurile de investitori străini au revenit de la începutul lunii noiembrie, peste 20 de oferte publice iniţiale pot avea loc pe piaţa din Turcia, anul acesta. Domnia sa a precizat: "În anii 2019 şi 2020, am văzut pe piaţa noastră IPO-uri ale companiilor relativ mici, cu rezultate foarte bune. Ne aşteptăm ca societăţile de mari dimensiuni să li se alăture în 2021".

De menţionat că directorul executiv al Fondului Suveran al Turciei, Zafer Sonmez, spunea, în decembrie anul trecut, că IPO-ul propriu al Borsa Istanbul va fi lansat în următorii doi ani. Listarea pieţei Turciei este pe agendă din 2015, dar a fost amânată în condiţiile în care bursa aştepta un moment favorabil ca să obţină o evaluare mai bună.

Conform analiştilor, IPO-ul Borsa Istanbul ar putea atrage circa 400 - 500 de milioane de dolari dacă va fi vândută o cotă de o treime din piaţă.

Amntim că, în noiembrie 2020, Fondul Suveran al Turciei a vândut 10% din Borsa Istanbul către Autoritatea de Investiţii din Qatar pentru 200 de milioane de dolari. În urma tranzacţiei, fondul a păstrat 80,6% din acţiunile Borsa Istanbul.

Criticii tranzacţiei, inclusiv liderul principalului partid de opoziţie din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, au condamnat această afacere, considerând-o "cea mai recentă greşeală a guvernului".

Profitul Borsa Istanbul a crescut cu 43% în 2020

Bursa din Turcia a înregistrat un profit net consolidat de peste 1,4 miliarde de lire turceşti (200 de milioane de dolari), anul trecut, în creştere cu 43% faţă de anul anterior, în baza performanţelor operaţionale solide. Veniturile operaţionale au atins 2,5 miliarde de lire turceşti (357 de milioane de dolari), conform anunţului făcut săptămâna trecută de Borsa Istanbul.

"Anul trecut am atins cele mai mari volume de tranzacţionare şi valori ale indicilor pe toate pieţele noastre", a spus Hakan Atilla, menţionând: "Am furnizat finanţare de aproape 200 de miliarde de lire prin emiterea a 1.254 de instrumente de datorii. Cu un început de an bun, aşteptăm creşterea profitabilităţii noastre în 2021".

Borsa Istanbul are patru pieţe principale: de acţiuni, de titluri de datorii, de produse derivate, respectiv de metale preţioase şi diamante. Numărul investitorilor la Bursa din Turcia a ajuns la două milioane în 2020, în creştere cu 64% faţă de anul precedent.

Conform afirmaţiilor lui Hakan Atilla, piaţa acţiunilor din Istanbul a atins un vârf de 64,1 miliarde de lire turceşti (8,4 miliarde de dolari) la data de 12 noiembrie 2020. În aceeaşi zi a fost atins recordul pe piaţa metalelor preţioase: volum de tranzacţii de 4,2 miliarde de lire. Recordul pe piaţa datoriilor a fost consemnat în 20 aprilie: 6,7 miliarde de lire, iar la 1 septembrie a fost înregistrat un record de tranzacţii repo - 165,3 miliarde de lire. Pe piaţa derivatelor, recordul a fost atins în 19 noiembrie: 25,7 miliarde de lire turceşti.

Apetit pentru IPO-urile companiilor mici şi medii

Creşterea numărului listărilor companiilor cu capitalizare mică este susţinută de cererea puternică din partea investitorilor de retail din Turcia. Conform Bloomberg, în ultimul an, aceştia au contribuit la creşterea cu 274% a indicelui Borsa Istanbul SME al acţiunilor companiilor mici, comparativ cu un plus de 30% pentru indicele major Borsa Istanbul 100, în aceeaşi perioadă.

Apetitlul pentru IPO-urile companiilor mici şi mijlocii va continua probabil, anul acesta, deşi cererea se va limita în principal la investitorii de retail, potrivit lui Burak Cetinceker, manager de fonduri la Strateji Portfoy. "Companiile nu vor să rateze oportunitatea de a beneficia de creşterea bursei şi de a profita de afluxul de investitori individuali interni", a spus acesta, citat de Bloomberg.

Sprijin pentru firmele de intermediere

Borsa Istanbul a anunţat recent un nou sprijin financiar pentru instituţiile de intermediere (case de brokeraj), măsură care urmăreşte să încurajeze lansarea a cât mai multe rapoarte de cercetare pentru companiile mai mici.

Sprijinul, în valoare de până la 9.900 de dolari, va ajuta Borsa Istanbul să crească încrederea în pieţele de capital, să sprijine formarea sănătoasă a preţurilor şi să consolideze educaţia financiară, potrivit comunicatului pieţei din Turcia.

Programul a fost lansat în cooperare cu Consiliul pentru pieţele de capital din Turcia.

Hakan Atilla, directorul general al Borsa Istanbul, spune că firmele de intermediere trebuie să le ofere investitorilor acces la informaţii exacte - un raport de cercetare bun este un proces dificil şi costisitor, rezultatul unei munci pe termen lung a unui analist cu experienţă. Conform afirmaţiilor sale, accentul este pus pe un număr relativ limitat de acţiuni.

"Pe măsură ce numărul investitorilor individuali creşte, publicarea rapoartelor de cercetare care acoperă mai multe companii este foarte importantă pentru deciziile corecte de investiţii şi stabilirea unor preţuri sănătoase", a subliniat oficialul Borsa Istanbul, menţionând că alternativele investitorilor corporativi şi individuali se extind odată ce creşte lichiditatea bursei. În opinia sa, în lumina acestor evoluţii, bursa le va oferi sprijin financiar caselor de brokeraj ca să lanseze mai multe rapoarte de cercetare pe piaţa principală.

Un document obţinut de Bloomberg arată că Borsa Istanbul va reduce taxele lunare plătite de societăţile de brokeraj membre cu 10.000 de lire (1.420 de dolari) pentru fiecare raport de cercetare care priveşte o companie ce nu intră în alcătuirea indicelui major Borsa Istanbul. Ajutorul va fi limitat la 70.000 de lire pentru fiecare firmă şi va fi aplicat pe tot restul anului.

Autoritatea de reglementare a pieţei şi Bursa din Istanbul au avertizat anterior investitorii de retail fără experienţă să fie atenţi atunci când aleg acţiuni.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce fac ei au facut Romania in 2004--2005 de au tus inflatia si devalorizarea la lei in tavan si simultan bula a continuat in pana in 2007!

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb