În prioritate absolută, cotidianul "BURSA" a dezvăluit, în ediţia din 31 iulie anul acesta, că omul de afaceri liberal Dinu Patriciu a sponsorizat PSD, în campania electorală din 2004.
Ziarele, televiziunile şi radiourile continuă să se ocupe de subiectul sponsorizării PSD de către liberalul Dinu Patriciu, chiar şi acum, la o săptămână după ce ziarul "BURSA" a dezvăluit-o, în exclusivitate. Ca o piatră aruncată în apă, ştirea lansată de "BURSA" face valuri, ajungând să-i stârnească lui Dinu Patriciu o "declaraţie-bombă" în favoarea unei alianţe PSD-PNL şi declaraţii ale unor liberali care cer excluderea lui Patriciu din partid.
În cele ce urmează, prezentăm un "sumar al presei" din ultima săptămână, pe acest subiect lansat de "BURSA".
• Evenimentul Zilei, 2 august:
Liberali de frunte îl "iau în braţe" pe Dinu Patriciu
Vestea că miliardarul a fost unul dintre sponsorii mari ai PSD în 2004 nu sparge zidul "patricienilor".
Cu toate că două dintre firmele pe care le controlează au donat aproape două miliarde de lei fostului partid de guvernământ, o cotizaţie de patru ori mai mare decât în cazul PNL, Patriciu găseşte înţelegere printre colegii de partid apropiaţi lui. "Afacerile sunt afaceri, opţiunea politică e opţiune politică. Eu cred că, până la urmă, vocaţia principală a dumnealui este în zona afacerilor", i-a găsit scuze Crin Antonescu, liderul deputaţilor PNL şi un vechi susţinător.
(...) Nici Ludovic Orban nu-l condamnă pe Dinu Patriciu pentru jocul dublu. "Eu îl cunosc pe domnul Patriciu de prea multă vreme ca să mă mai surprindă ceva", spune viceprimarul Capitalei.
Decizia afaceristului de a-şi asigura spatele nu este o surpriză pentru fostul preşedinte liberal Theodor Stolojan: "După alegerile locale ne propunea (Patriciu - n.r.) chiar să facem alianţă cu PSD, aşa că nu mă miră".
• Adevărul, 3 august:
Patriciu recunoaşte că a sponsorizat PSD
Preşedintele "Rompetrol", Dinu Patriciu, a admis, ieri (miercuri - n.n.), că două firme la care este acţionar au sponsorizat PSD în campania electorală. "Este perfect adevărat, nu este nimic ilegal şi cred că au făcut foarte bine administratorii firmelor respective în momentul în care au aprobat aceste sponsorizări care au echilibrat într-un fel donaţiile făcute către mediul politic", a subliniat Patriciu. El a precizat că sponsorizările respective nu au fost făcute cu intenţia de a obţine un contract important la vremea respectivă şi şi-a exprimat îndoiala că sumele "alocate" pentru PSD le-ar fi depăşit pe cele reprezentând sponsorizări către PNL.
• România Liberă, 3 august:
Liberalul Patriciu a plătit PSD
(...) Deţinută în proporţie de 80% de "Rompetrol Holding" SA din Geneva, "Odyssey" este o agenţie de publicitate înfiinţată la începutul anului 2004, fiind condusă de Diana Flutur. Sus-ţinută de Patriciu, agenţia a lucrat încă de la început pentru "Rompetrol", dar şi pentru Tăriceanu. Premierul, în calitate de reprezentant "Citroen", a apelat la serviciile "Odyseey" pentru anumite proiecte de creaţie. Deşi este greu de crezut că administratorul firmei, Diana Flutur, a sponsorizat PSD fără ca acest lucru să-i fi fost cerut de Patriciu, liderul PNL a încercat să sugereze că nu ar fi ştiut de această operaţiune.
• Evenimentul Zilei, 3 august: Dinu Patriciu lua bani de la Tăriceanu şi îi dădea la PSD
"Odyssey Communication" SRL, una dintre firmele omului de afaceri care a cotizat masiv la PSD, făcea bani din promovarea automobilelor "Citroen", importate de premier. (...) "Odyssey Communication" SRL a produs bani din promovarea automobilelor Citroen Xsara, importate în România de una dintre societăţile premierului Tăriceanu. (...) Omul de afaceri a dat de înţeles că vărsase suficient în conturile Alianţei PNL-PD şi că formaţiunea beneficia, la vremea respectivă, de un suport financiar mult mai consistent decât partidul de guvernamânt.
(...) În aceasta din urmă (n.n. - "Global Security Sistem" SA), Dinu Patriciu figurează la Registrul Comerţului ca administrator din martie 2004, iar grupul "Rompetrol", pe care-l controlează, are 51% din acţiuni. Firma a aparţinut fostului şef al Secţiei SRI Prahova, Corneliu Păltănea, şi adjunctului său, Daniel Bucur, arestaţi în prezent pentru luare de mită, instigare şi complicitate la şantaj şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni în formă continuată.
(...) Într-un comunicat din martie 2004, reprezentanţii "Odyssey Communication" se lăudau cu două mari campanii de presă pe care le derulaseră de la începutul anului. Una promova un produs "Rompetrol", dovedind că firma nou-formată era divizia de publicitate a grupului petrolier. O altă campanie importantă de presă şi panotaj exterior (outdoor) includea reclamele pentru modelul de automobile Citroen Xsara.
• Ziua, 3 august: Sponsorizări pentru PSD şi PNL
Întrebat dacă sponsorizarea către PSD a fost mai mare decât cea către PNL, aşa cum a relatat presa, Patriciu şi-a exprimat îndoiala că raportul financiar între aceste sponsorizări ar fi favorabil social-democraţilor. Totodată, el a arătat că nu poate exista o suspiciune că în urma acestor sponsorizări ar fi obţinut un contract important. "Nu am obţinut niciun contract important în acea perioadă. Cred că atâta vreme cât sunt făcute în cadrul legii (n.r. - sponsorizările) nu pot exista astfel de speculaţii în ceea ce priveşte legătura între mediul de afaceri şi cel politic", a mai spus Dinu Patriciu.
Liberalii dezinteresaţi de banii lui Patriciu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat, ieri (miercuri - n.r.), pentru NewsIn, că nu-l interesează modul în care Dinu Patriciu şi-a cheltuit banii în timpul campaniei electorale. Bogdan Olteanu a spus că Patriciu este liber să facă ce vrea cu banii săi, în condiţiile în care el nu mai reprezintă partidul liberal. "Nu comentez pentru că nu mă interesează ce face Dinu Patriciu cu banii lui. El nu reprezintă PNL şi nu are nicio funcţie în partid", a declarat Bogdan Olteanu.
• Curentul, 3 august: "E ruşinos"
"Mie mi se pare ruşinos şi cred că majoritatea liberalilor gândesc ca mine", a afirmat senatorul Nicolae Vlad Popa. Acesta s-a declarat şocat la aflarea veştii, mai ales în condiţiile în care, a completat liberalul, era "o luptă pe viaţă şi pe moarte anticorupţie şi împotriva acestei măşinării suprafinanţate, extrem de parşivă", iar acum, Patriciu vorbeşte de "echilibrarea forţelor".
(...)Vicepreşedintele PNL, senatorul Puiu Haşotti, a fost mult mai dur, dar nu la adresa colegului de partid, ci la adresa ziariştilor. "Ce vă face să credeţi că Dinu Patriciu ştia?", a izbucnit Haşotti, amintind că nu omul de afaceri a dat banii, ci două firme la care acesta era acţionar. În plus, parlamentarul liberal a lăsat să se înţeleagă că acest caz, în care două firme sponsorizează mai multe partide, nu ar fi nici pe departe singular.
(...)
Pesediştii ridică din umeri
Fostul preşedintele al PSD, Adrian Năstase, spune că nu a ştiut de donaţia făcută de Dinu Patriciu, dar nici nu infirmă informaţiile. "Poate că era firesc să fi ştiut, dar nu am ştiut", a declarat Năstase. La rândul lor, reprezentanţii PSD au respins existenţa unei înţelegeri politice cu liberalii, privind crearea unui guvern comun după alegerile generale din 2004, deşi chiar Dinu Patriciu şi-a recunoscut afinitatea faţă de social-democraţi, în defavoarea PD. Năstase a infirmat şi speculaţiile cum că banii pe care i-a donat Patriciu către PSD ar fi semnul gratitudinii omului de afaceri liberal pentru o ordonanţă care l-ar fi favorizat, emisă de guvernul Năstase şi care aducea avantaje băneşti rafinăriei "Petromidia".
Fostul secretar general al PSD, Dan Matei Agathon, a arătat că, în forurile de conducere ale formaţiunii, nu se discuta decât de sumele obţinute, şi nu de numele sponsorilor. "În şedinţele Delegaţiei Permanente ale partidului nu se vorbea de finanţatori, ci de sumele adunate. Trezorierul Aristide Roibu ne prezenta, o dată pe săptămână, sumele colectate. Eu nu am vorbit niciodată cu Dinu Patriciu şi nici nu am auzit ca unul din colegii mei, Adrian Năstase, Miron Mitrea, Octav Cozmâncă şi alţii, să fi discutat în şedinţe despre sponsori", a afirmat Agathon.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat că nu există niciun indiciu că sponsorizarea acordată către PSD de firmele controlate de Dinu Patriciu ar fi ilegală, iar dubla sponsorizare a partidelor - nefiind suficient reglementată legal - e o practică des întâlnită.
• Cotidianul, 3 august: Patriciu admite c-a pompat "energie vie" în Năstase
(...)Banii au fost daţi între cele două tururi ale alegerilor locale, când Alianţa D.A. candida pentru prima dată în această formulă şi-l susţinea pe Traian Băsescu la Primăria Capitalei şi pe Emil Boc la Cluj. Dinu Patriciu era, în iunie 2004, preşedinte al filialei Prahova şi membru al Delegaţiei Permanente a PNL.
(...) Orban: E imoral
"Este un gest incorect", a declarat liderul organizaţiei Bucureşti, Ludovic Orban, un apropiat al lui Dinu Patriciu. "De 16 ani, de când fac politică, am considerat ca FSN, FDSN, PSD şi cum s-o mai fi numind este adversarul politic nu numai al PNL, ci şi al democraţiei. Ca atare, nu ar trebui să sprijine nimeni aceste clanuri de pradă", a afirmat Ludovic Orban.
(...) Deconturi Năstase-Patriciu
În primăvara acestui an, Adrian Năstase deplângea situaţia lui Dinu Patriciu şi susţinea că "el nu este de acord cu arestarea oamenilor politici". "Ce sens are, după trei ani, să-l trimiţi 20 de zile la puşcărie... Altfel, dacă dosarul a fost făcut şi sunt chestiuni economice, îl trimiţi în instanţă", afirmă fostul premier. Pe vremea guvernării PSD, Adrian Năstase a semnat ordonanţa prin care datoriile rafinăriei "Petromidia" erau transformate în obligaţiuni cu scadenţa în maximum 20 de ani, după ce iniţial se încercase trecerea unui proiect prin care "Rompetrol" îşi putea răscumpăra datoriile de peste 600 de milioane de dolari, cu doar 70 de milioane. Câteva luni mai târziu, el a mai cochetat cu ideea de colaborare politică cu PSD, înainte de ultimul tur al alegerilor prezidenţiale, când Traian Băsescu era creditat cu şansa a doua. Atunci, Patriciu a cerut să nu se excludă o alianţă postelectorală cu partidul lui Năstase. De asemenea, sigur pe victoria mai-marelui PSD, omul de afaceri liberal declara, ameninţător, într-un interviu, că îi mai acordă lui Băsescu vreo două săptămâni de libertate.
• Realitatea Românească, 3 august:Năstase n-a ştiut de unde vin banii
Liderii PSD declară că nu au avut cunoştinţă de faptul că liberalul Dinu Patriciu a sponsorizat cu două miliarde de lei campania electorală a partidului lor, dar acceptă această situaţie ca pe ceva firesc şi invită sponsorii să finanţeze, în continuare, formaţiunea.
Adrian Nastase, fostul preşedinte al PSD din perioada în care Patriciu sponsoriza partidul, a respins orice asociere între finanţarea substanţială oferită de liderul PNL în 2004 şi bunăvoinţa Cabinetului condus de el, care, în octombrie 2003, a emis OUG eşalonând datoria de 600 de milioane de euro a "Petromidia", patronată de Dinu Patriciu, pe 20 de ani. "Nu există nicio legătură între aceste evenimente. Eu nu am ştiut de acea sponsorizare. Poate că era firesc să fi ştiut, dar nu am ştiut", a declarat, pentru NewsIn, Adrian Năstase. Fostul liderul PSD a respins, de asemenea, şi existenţa unei înţelegeri politice dintre PSD şi PNL privind crearea unui Guvern comun după alegerile generale din 2004, deşi chiar Dinu Patriciu a recunoscut public, în toamna lui 2004, că ar fi preferat o colaborare cu PSD, contra alianţei cu PD. "Declaraţia lui a fost făcută târziu, spre sfârşitul anului 2004, nu are legătură cu evenimentele actuale".
Curierul Naţional, 3 august: Patriciu recunoaşte că a dat bani PSD-ului
Industriaşul Dinu Patriciu a confirmat că două dintre firmele sale au donat bani atât pentru PSD, cât şi pentru PNL în timpul campaniei electorale din anul 2004.
(...) În interiorul PNL, acest caz nu a făcut vâlvă, liderii partidului preferând să disocieze afacerile lui Patriciu de activitatea politică a acestuia.
• Realitatea Românească, 4 august:"Coloana a cincea" a PSD în PNL
Valeriu Stoica, fostul lider liberal, consideră că Gruparea Patriciu-Tăriceanu-Olteanu este o adevărată "Coloană a cincea" a PSD şi PRM, care a acţionat şi acţionează pentru discreditarea PNL. "Dezvăluirile făcute în ultimul timp în presă îndreptăţesc din ce în ce mai mult concluzia potrivit căreia gruparea Patriciu-Tăriceanu-Olteanu este o adevărată < Coloană a cincea > (n.r. - denumire generică pentru spioni şi sabotori în spatele frontului, în timp de război) a PSD şi PRM, care a acţionat şi acţionează pentru discreditarea PNL", a declarat Stoica.
• Curentul, 4 august:Patriciu vrea cu PSD
Principalul vizat de atacurile lui Stoica, Dinu Patriciu, a răspuns cu ironie acuzelor. După ce a râs cu poftă, acesta a infirmat faptul că ar exista vreun fel de conspiraţie politică sau de "Coloană a cincea" în PNL. "Valerică fără frică îşi imaginează acum că are duşmani. O face pentru a fi prezent în dezbaterea publică de unde lipseşte cu desăvârşire şi unde oricum nu mai contează", a spus Patriciu. În ciuda declaraţiilor sale ironice şi a încercărilor de infirmare, omul de afaceri a ţinut să precizeze că în acest moment cea mai bună soluţie politică pentru PNL este o alianţă cu PSD.
• 7 Plus, 4 august:Patriciu cere guvernare PNL-PSD
Dinu Patriciu a aruncat ieri (joi -n.n.), pe neaşteptate, o bombă de proporţii, în direct la Antena 3, el afirmând că România are nevoie în acest moment de o guvernare PNL-PSD, care să asigure o majoritate suficient de confortabilă în Parlament pentru susţinerea unui cabinet. De asemenea, fruntaşul liberal, care prin spusele sale îi bagă rău mortul în casă lui Tăriceanu, a mai recunoscut că, în 2004, a sponsorizat campania pentru Primăria Capitalei a lui Mircea Geoană împotriva candidatului ADA, Traian Băsescu.
(...) "Atunci când am aflat de sponsorizări, post-factum, am fost total de acord cu ele, pentru că fuseseră făcute şi în alte părţi ale spectrului politic", a mai declarat Patriciu.
• 7 Plus, 5 august:PNL dă de pământ cu Dinu Patriciu
Conducerea PNL susţine că declaraţiile lui Dinu Patriciu referitoare la o posibilă guvernare PNL-PSD reprezintă o poziţie personală şi inacceptabilă, se arată într-un comunicat al Biroului de presă al formaţiunii remis, ieri, NewsIn. "Declaraţiile dlui Dinu Patriciu referitoare la o posibilă guvernare PNL-PSD reprezintă o poziţie personală, regretabilă şi inacceptabilă, care se situează în afara liniei politice şi acţiunilor partidului", se arată în comunicat. Liberalii mai spun că au respins permanent orice colaborare la guvernare cu PSD, "partid care a ridicat corupţia la rang de virtute politică şi care a ales vanghelizarea drept soluţie de reformă".
l Haşotti: Patriciu şi Stoica trebuie excluşi din PNL
Vicepreşedintele PNL, Puiu Haşotti, consideră că Dinu Patriciu şi Valeriu Stoica ar trebui excluşi din partid, de către organizaţiile din care fac parte. "Atât Dinu Patriciu, cât şi Valeriu Stoica trebuie excluşi din PNL, de către organizaţiile din care fac parte, respectându-se astfel Statutul Partidului Naţional Liberal", a declarat Haşotti, ieri, pentru Mediafax.
(...) Senatorul PSD Vasile Dîncu nu a fost contrariat de afirmaţia liberalului Dinu Patriciu referitoare la o posibilă guvernare PSD-PNL, el explicând viziunea liderului PNL prin regretul oamenilor de afaceri după Cabinetul Adrian Năstase, "pentru că afacerile lor mergeau mai bine atunci". Strategul PSD, senatorul Vasile Dîncu, a declarat pentru NewsIn că este prematur să se vorbească acum despre o posibilă guvernare PNL-PSD, "dar nu este nimic exclus după un scrutin electoral" fie el anticipat, în anul 2007, sau la termen, în anul 2008.
• Gândul, 5 august:PNL îl pune la zid pe Dinu Patriciu pentru susţinerea alianţei cu PSD
Omul de afaceri liberal Dinu Patriciu a reuşit să-şi ridice în cap tot partidul, declarându-se în favoarea unei alianţe cu PSD. Au urmat imediat delimitări şi chiar ameninţări cu sancţiuni pe linie de partid, mergând până la excludere.
(...) Haşotti îl ameninţă cu excluderea
Conducerea centrală a liberalilor a dat un comunicat de presă în care aminteşte că Patriciu a susţinut constant, din 2004, o alianţă cu PSD, dar că această idee este "în afara liniei politice şi acţiunilor PNL" şi este o opinie personală "regretabilă". Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a sugerat că Patriciu ar trebui suspendat din partid: "Prejudiciile de imagine sunt similare cu cele aduse de afirmaţiile lui Cristian Boureanu". Acesta din urmă a fost suspendat, pentru un an, din PNL, pentru că a acuzat, fără dovezi, conducerea partidului de colaboraţionism cu PSD. Mai dur, vicepreşedintele Puiu Haşotti a susţinut că atât Patriciu, cât şi Stoica trebuie excluşi din partid.
(...) PD rupe Alianţa după 2007
Vicele PD Ioan Oltean a declarat, ieri, pentru NewsIn, că, "deşi adevăratul preşedinte al PNL, Dinu Patriciu, vrea o guvernare PNL-PSD, iar relaţiile dintre democraţi şi liberali sunt tot mai critice", democraţii nu vor ieşi de la guvernare, dar vor forţa anticipate după 1 ianuarie 2007 şi nu vor mai guverna cu PNL. "Imediat după aderarea la UE, la 1 ianuarie 2007, pasivitatea noastră va înceta. Nu mai vrem să rămânem la guvernare cu un partid care se manifestă a fi împotriva intereselor naţionale, împotriva promisiunilor comune din campania electorală din anul 2004 şi împotriva angajamentelor luate când am intrat la guvernare", a spus Oltean.
• Gardianul, 5 august:Berceanu a înţeles de ce Patriciu vrea alianţă cu PSD
Pedistul Radu Berceanu a declarat că liberalul Dinu Patriciu vrea o apropiere PNL-PSD pentru că şi-a construit "imperiul economic" pe vremea PSD, transmite Mediafax.
"Dinu Patriciu n-a luat < Petromidia > de la mine, a luat-o pe vremea PSD", a spus el. Afirmaţiile lui Berceanu au venit ca replică la declaraţiile lui Patriciu care precizase că PNL-PSD ar fi cea mai solidă alianţă de guvernare. Pe de altă parte, Patriciu a reacţionat în faţa unui atac din partea lui Valeriu Stoica. Oricum, PSD a respins ideea colaborării cu actualul PNL.