Bursa gazelor, gata în primăvară

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 decembrie 2012

Bursa gazelor, gata în primăvară

OPCOM, administratorul pieţei noastre de energie, a lansat în teste, săptămâna trecută, platforma de tranzacţionare a gazelor, aşa cum autorităţile noastre s-au angajat în faţa instituţiilor financiare internaţionale. Astfel, platforma ar putea deveni funcţională din primăvară, susţin surse din Ministerul Economiei.

Noua lege a energiei prevede ca toate contractele bilaterale de tranzacţionare a energiei şi gazelor să se realizeze transparent şi centralizat pe pieţele OPCOM.

Tranzacţionarea centralizată şi transparentă derivă din cerinţele din noul pachet legislativ adoptat de Comisia Europeană pentru sectorul energetic. OPCOM a reuşit să implementeze rapid şi proiectul de bursă a gazelor întrucât dispune de mijloacele tehnice necesare. Înfiinţarea OPCOM, achiziţia platformei de tranzacţionare şi stabilirea regulilor pieţei au fost posibile datorită finanţării primite din partea Băncii Mondiale şi a accesării unor programe Phare.

OPCOM va avea, peste doi-trei ani, acţionariat privat, ne-au mai declarat surse din Ministerul Economiei. Proiectul beneficiază de sprijinul FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Sursele noastre mai spun că şi operatorii privaţi din domeniul energetic sunt de acord cu acest proiect, motiv pentru care au agreat ca OPCOM să găzduiască şi platforma de tranzacţionare centralizată a gazelor. Astfel, autorităţile noastre urmează să îşi ia angajamentul, în faţa instituţiilor financiare internaţionale, ca începând cu 2014 statul să nu mai deţină poziţia majoritară în acţionariatul OPCOM.

Conform practicii internaţionale, un acţionar al OPCOM nu va putea deţine mai mult de 5% din bursa noastră de energie. Sursele citate mai susţin că jumătate din acţionari vor proveni din domeniul energiei electrice şi cealaltă jumătate din domeniul gazelor naturale.

Pieţele de echilibrare vor rămâne, însă, la transportatorii de energie şi de gaze naturale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Stimata Doamna

    Faptul ca Dumneavoastra sunteti dezinformata sau necunoscatoare nu este nici pe departe atit de grav ca actiunea de dezinformare si/sau informare tendentioasa in contextul in care OPCOM este in vizorul CE. Mai mult decit atit, pledoaria pentru STAT este cel putin dubioasa pentru un jurnalist al unei publicatii economice, orientarea catre etatism fiind contrara principiilor economice. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb