Bursa, pe drumul cel bun

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 ianuarie 2009

Giulio DiCerbo: "Vom îmbunătăţi transparenţa pieţei şi vom reduce riscurile".

Giulio DiCerbo: "Vom îmbunătăţi transparenţa pieţei şi vom reduce riscurile".

Din toamnă, platformă internaţională de tranzacţionare sub marca BVB

Începutul anului a surprins instituţiile pieţei de capital implicate în numeroase proiecte ce urmăresc transformarea pieţei bursiere de la Bucureşti într-o piaţă de rang internaţional. Domnul Giulio DiCerbo, Senior Executive Global Strategy al Depozitarului Central şi al Bursei de Valori Bucureşi, împreună cu doamna Adriana Tănăsoiu, director general al Depozitarului, ne-au împărtăşit toate detaliile proiectelor la care lucrează.

Cel mai important proiect îl reprezintă implementarea unei platforme internaţionale de tranzacţionare, la care cele două instituţii lucrează de anul trecut şi care ar putea deveni funcţională în toamna acestui an, ne-a spus domnul Giulio DiCerbo.

Pe această platformă investitorii urmează să aibă acces la cele mai importante acţiuni tranzacţionate pe bursele din zece ţări din Europa Centrală şi de Est.

Domnul Giulio DiCerbo ne-a explicat: "Ne aflăm într-o etapă avansată a acestui proiect în care, din punct de vedere tehnic, suntem aproape gata, iar de acum înainte este necesar să discutăm cu cei mai importanţi intermediari şi cu alte burse pentru a le prezenta proiectul nostru şi pentru a le convinge să participe la acest nou MTF - Multilateral Trading Facility".

Un astfel de sistem alternativ de tranzacţionare, MTF, reglementat prin directiva MiFID, poate fi creat de unul sau mai mulţi intermediari financiari sau de un operator de piaţă şi are un rol similar cu cel al pieţelor numite "reglementate", acela de a favoriza tranzacţionarea de instrumente financiare.

Acest proiect nu a solicitat resurse financiare foarte mari, însă oamenii care au lucrat la el au dat dovadă de profesionalism şi dedicare. Giulio DiCerbo a avut numai cuvinte de laudă pentru echipa de la Bucureşti.

Domnia sa ne-a explicat că, deşi au fost făcute şi anumite investiţii în tehnologie, acestea vor putea fi folosite şi în implementarea altor servicii.

"Costurile cele mai importante sunt umane, este vorba de timp şi efort din partea oamenilor care lucrează la implementarea acestei platforme", a adăugat italianul.

Pentru îndeplinirea obiectivului, înfiinţarea unei case de compensare este absolut necesară. În acest sens, echipa BVB şi DC a avut deja discuţii cu două mari importante case de compensare de pe plan internaţional. Domnul DiCerbo susţine că existenţa unei case de compensare ar diminua riscul tranzacţiilor şi ar atrage investitori.

Doamna Adriana Tănăsoiu, director general la Depozitarul Central, ne-a mai explicat că viitoarea casă de compensare va fi folosită atât pentru piaţa bursieră tradiţională, cât şi pentru platforma MTF.

Indicele BVB - FTSE, finalizat în vară

Indicele pe care Bursa de Valori Bucureşti vrea să îl creeze în colaborare cu FTSE, compania care calculează principalii indici de la Bursa din Londra, urmează să fie gata la mijlocul acestui an, potrivit estimărilor domnului Giulio DiCerbo. Grupul FTSE este lider mondial în crearea, calcularea şi administrarea indicilor.

"Noul indice este foarte important deoarece FTSE este o companie extrem de cunoscută şi ar face o publicitate pozitivă pentru companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti", ne-a spus domnia sa.

Lansarea indicelui va fi un eveniment pozitiv deoarece va oferi managerilor de fonduri şi investitorilor internaţionali, mai multe posibilităţi, perspective mai bune, şi o cunoaştere mai amplă a Bursei de Valori Bucureşti.

De la sfârşitul lunii februarie investitorii vor putea tranzacţiona "Over The Counter"

Domnul Giulio DiCerbo şi doamna Adriana Tănăsoiu ne-au mai vorbit despre încă un alt proiect la care lucrează, mai exact, serviciul de tranzacţionare şi decontare a transferurilor "Over The Counter" (OTC). Prin tranzacţionarea OTC, două părţi se pot înţelege să îşi transfere acţiuni în afara Bursei şi să efectueze decontarea prin Depozitarul Central, la fel ca pentru tranzacţiile bursiere, numai că înafara ei.

Directorul Depozitarului ne-a declarat: "Intenţionăm să lansăm serviciile de tip OTC la sfârşitul lunii februarie a acestui an. În prezent, lucrăm la prezentarea serviciului şi la ultimele detalii tehnice".

Fostul bancher londonez consideră că acest serviciu este foarte important şi ar putea, de asemenea, ajuta semnificativ la creşterea lichidităţii bursei.

Tranzacţiile de tip OTC se vor putea realiza atât cu acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti, dar şi cu titluri de pe pieţele internaţionale, prin intermediul conexiunilor pe care Depozitarul Central le are cu 16 Depozitari Centrali din alte ţări, ne-a mai explicat doamna Tănăsoiu.

Recent, Depozitarul Central a anunţat realizarea conexiunii directe cu Clearstream Banking Luxembourg, oferind, astfel, participanţilor la sistemul de compensare-decontare şi registru acces direct la eurobondurile tranzacţionate pe pieţele internaţionale.

Un alt proiect pe care ni l-a prezentat domnul DiCerbo presupune desfăşurarea de turnee de promovare a pieţei româneşti de capital în afara ţării. Domnia sa ne-a explicat: "Vrem să discutăm cu alţi brokeri, investitori, precum şi cu alte burse, în vederea promovării serviciilor pe care le vom oferi".

Piaţa bursieră din România poate ajunge de 20-30 de ori mai mare

În opinia lui Giulio DiCerbo economia ţării noastre traversează, în mod clar, acelaşi ciclu economic ca şi economia altor ţări. "Totuşi, piaţa de capital românească nu a fost la fel de afectată ca celelalte de pe plan internaţional, pur şi simplu pentru că se află într-o fază iniţială de dezvoltare şi, prin urmare, repercusiunile crizei nu s-au simţit atât de puternic", ne-a spus domnia sa, adăugând că "piaţa de capital din România poate fi mult mai mare decât este astăzi, dar cu condiţia modificării şi îmbunătăţirii reglementării".

Domnul DiCerbo susţine că piaţa bursieră autohtonă poate ajunge de 20-30 de ori mai mare.

În acest sens, domnul DiCerbo împreună cu BVB, DC şi CNVM lucrează la peste 20 de proiecte ce au ca scop, în primul rând, îmbunătăţirea transparenţei şi în al doilea rând reducerea riscurilor. În opinia echipei, există reguli pe această piaţă ce trebuie modificate, căci altfel piaţa va rămâne întotdeauna limitată.

"Să faci afaceri în România este încă foarte scump, atât din punctul de vedere al banilor efectivi cât şi al riscului, iar acesta este un factor descurajator", explică domnul Giulio DiCerbo.

Oamenii tranzacţionează pe bursă, cumpără sau vând, atunci când se simt familiarizaţi cu economia şi cu emitenţii, a afirmat italianul, care susţine că, pentru a creşte lichiditatea Bursei, sunt necesare două lucruri: mai multe companii pe bursă şi mai mulţi investitori. "Iar atragerea investitorilor va fi posibilă doar prin crearea unei pieţei mult mai transparente, uşor accesibile, cât şi prin modificarea actualelor reguli şi proceduri, în sensul îmbunătăţirii lor", ne-a mai explicat domnul DiCerbo.

Beneficiile aduse de serviciile la care lucrează instituţiile pieţei de capital ar putea putea fi observate în piaţă din trimestrul al treilea al anului crent. Giulio DiCerbo a adăugat: "Intenţionăm să monitorizăm aceste proiecte şi să vedem care a fost efectul fiecăruia".

Giulio DiCerbo ne-a mai declarat: "Sunt foarte optimist în ceea ce priveşte această piaţă, care, deşi este relativ tânără, prezintă potenţial de creştere. Vrem să devenim mai deschişi către Europa Central şi de Est, mai europeni, mai internaţionali şi avem toate şansele să reuşim".

Depozitarul Central va raporta profit, dar intenţionează să reducă costurile

Doamna Adriana Tănăsoiu ne-a mai relatat că Depozitarul Central va raporta profit pentru exerciţiul financiar din 2008, dar acesta va fi mai scăzut decât cel aferent anului 2007.

"În acest an întenţionăm să reducem costurile. Vom încerca să fim eficienţi şi să avem toate resursele necesare proiectelor la care lucrăm. Reevaluăm toate costurile pe care le avem şi analizăm măsurile pe care le putem lua în viitorul apropiat".

Directorul General al Depozitarului ne-a mai declarat: "De asemenea, mai lucrăm şi la deschiderea unui cont cu Banca Naţională a României pe care intenţionăm să îl folosim pentru a păstra fondul de garantare şi garanţiile în numerar aferente împrumuturilor de instrumente financiare pe care participanţii la piaţă le plătesc către Depozitarul Central.

Depozitarul Central mai vrea să realizeze şi un sistem naţional de plată a dividendelor, pentru ca investitorii să fie siguri că îşi vor primi dividendele, să ştie când se va întâmpla acest lucru şi în ce mod.

"Dorim ca Depozitarul Central să realizeze plata dividendelor pentru toate societăţile care sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti sau chiar şi pentru toate societăţile care au contract de registru la noi. Astfel, investitorii vor beneficia de un sistem de plată a dividendelor centralizat şi previzibil".

Adriana Tănăsoiu consideră că piaţa de capital din ţara noastră prezintă un mare potenţial de creştere. "Avantajul nostru este că ne dorim ca acest lucru să se întâmple, suntem flexibli, putem dezvolta produse noi repede, vrem să dezvoltăm piaţa, vrem să creştem lichiditatea ei şi, mai ales, avem oameni care se implică şi cu ajutorul cărora vom realiza toate aceste lucruri", a mai menţionat doamna Tănăsoiu, care a prezentat aceste proiecte potenţialilor clienţi locali şi internaţionali. După spusele şefului DC, aceştia au fost încăntaţi dornici să participe, chiar şi financiar, la proiecte. Acest lucru dă încredere echipei BVB şi DC, care începe să simtă că a apucat drumul cel bun.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Depozitarul central elibereaza prin intermediul brokerilor doar extrase de cont

    Pentru sumare de cont si istorice de cont e obligatoriu sa te adresezi direct sediului din Bucuresti=costuri suplimentare pentru investitori(posta,timp pierdut, etc)

    Laudabile intentiile lor desi nu sint de acord cu sistemul otc.Oricum, pina nu vor rezolva si aceasta problema mi-e greu ca o sa fie in capabili sa duca la capat alte proiecte "ambitioase" 

    BVB este pe drumul cel bun ...IN AJUNUL PRABUSIRII!?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb