BURSA ROMÂNĂ DE MĂRFURI: "ANRE blochează tranzactionarea contractelor derivate de tip futures"

D.F.
Miscellanea / 12 martie 2020

"ANRE blochează tranzactionarea contractelor derivate de tip futures"

Bursa Română de Mărfuri (BRM) acuză ANRE că blochează tranzactionarea contractelor derivate de tip futures pe bursa de energie. BRM susţine, într-un comunicat remis Redacţiei, că ANRE face, astfel, o eroare decizională cu consecinţe grave, "care împiedică tranzacţionarea bursieră a unor instrumente bursiere extrem de performante şi de utilizate pe pieţele de energie contemporane: contractele derivate de tip futures având ca active de bază produse energetice primare".

Agenţii economici din economia românească vor fi lipsiţi astfel, spre deosebire de concurenţii lor din ţările vecine, de instrumentele necesare implementării strategiilor optime din punct de vedere al managementului riscului, iar mediul economic românesc va fi în continuare macroeconomic sărac în atât de necesarele capacităţi de predicţie cu privire la evoluţia preţurilor viitoare. Toate acestea se vor răsfrânge asupra competitivităţii economiei naţionale, în perioada în care şi aşa ţara noastră îşi vede din ce în ce mai mult ameninţată realizarea aspiraţiei sale de a juca un rol important în contextul energetic regional. În final, ca de obicei, nota de plată va fi plătită tot de către consumatori, informează sursa.

Esenţa managementului riscului prin utilizarea contractelor futures rezidă din posibilitatea oferită vânzătorilor/ cumpărătorilor cu obiective pur comerciale de a obţine în viitor, indiferent de evoluţia imprevizibilă şi periculoasă a preţurilor, venituri/ costuri care să asigure astfel rentabilitatea scontată a operaţiunilor lor.

Potrivit sursei citate, la solicitarea Bursei Române de Mărfuri (BRM), legală şi documentată, în calitatea de operator autorizat pe piaţa de energie, adresată ANRE de a autoriza instrumentele menţionate şi a le include în lista produselor standard, autoritatea a anunţat că refuză să facă acest lucru, în temeiul faptului că instrumentul futures generic propus nu ar fi asimilabil unuia standard.

Comunicatul menţionează că pieţele internaţionale tratează fără excepţie contractele futures ca fiind contracte standardizate şi - în consecinţă - bursiere: "De fapt, în teoria pieţelor, aceste contracte sunt considerate un model de standardizare, adică produsele standard prin excelenţă. Este de la sine înţeles ce impresie lasă informaţia că, de la înălţimea reglementatorului unei ţări, prezumat de maximă competenţă, se afirmă contrariul!Dar de ce greşeşte flagrant ANRE? Deoarece invocă o justificare tehnică eronată, pe un aspect pe care se vădeşte că nu îl stăpâneşte: anume că preţul de încheiere al contractului ar fi modificat pe parcursul vieţii acestuia. Acest fapt nu este adevărat: finalmente, după decontările de parcurs, specifice disciplinei respectivelor contracte, totalul cumulat al preţului plătit de cumpărător şi primit de vânzâtor este exact cel convenit la încheierea înţelegerii."

De asemenea, BRM precizează că, aceleaşi interpretări greşite sunt enunţate de către ANRE şi în alte speţe importante pentru funcţionarea pieţei, mai precizează sursa, de exemplu asimilarea contractelor pe termen lung cu cele cu durata de livrare mai mare de un an, afirmaţie contrazisă imediat de către EFET prin adresa transmisă în data de 5 martie 2020, precum - tot un exemplu - şi includerea fără logică a contractelor flexibile pe bază de formule de preţ în categoria contractelor standard. În primul caz, efectele erorii sunt chiar deosebit de grave pe piaţă, eliminând astfel contractele bilaterale, aşa cum sunt acestea definite începând cu data de 1 ianuarie 2020 prin Regulamentul 943/2019 al UE.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ... n-au inteles nimic cu privire la ANRE.

    ANRE functioneaza dupa logica expusa magistral de Codrin Stefanescu acum vreo doi ani, intr-o propozitie geniala, care concentreaza in doar trei cuvinte "gandirea" politica dominanta din ultimii 30 de ani. 

    Era vorba despre numirea unor infractori, cu condamnari definitive, in guvern sau in alte functii publice de maxima importanta. Intrebat de ce isi permite PSD sa numeasca infractori in astfel de functii, aflat intr-un moment de inspiratie astrala, Codrin Stefanescu a raspuns, cu zambetul sau inconfundabil care i-a atras de altfel si acea fermecatoare porecla - PENTRU CA PUTEM. Probabil cea mai tare replica politica din istoria omenirii. 

    Asta este si regula primordiala dupa care functioneaza ANRE, de cand a intrat in zodia PSD. Nu conteaza ce cred BRM si tot restul lumii despre contracte futures, despre contracte pe termen, lung, despre ce inseamna pret ferm sau despre orice altceva; conteaza doar ce crede ANRE. 

    Ca sa fie mai usor de inteles - ANRE-ul lui Chirita, Neacsu, Angelescu, Sulger si al armatei de consilieri "personali" (personali, prin urmare si secreti) este un fel de Curte Constitutionala a energiei in Romania. Ce spune ANRE e sfant, nu se discuta, ci se executa.

    Dupa ce destui oameni competenti au plecat din ANRE fara sa se mai uite inapoi, doar Zoli ce mai maraie pe-acolo, dar nu-l baga nimeni in seama, ca nu se potriveste cu restul. 

    1. Corect!Dati afara ciuma rosie ca sa vina gripa galbena.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb