Bursa, sensibilă la decizia Congresului american

Mălina Bulai
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 august 2011

Bursa, sensibilă la decizia Congresului american

Piaţa de capital, în general, şi Bursa de Valori Bucureşti, în particular, sunt sensibile la decizia pe care o va lua, marţi, Congresul SUA, cu privire la majorarea plafonului de îndatorare, potrivit analiştilor consultaţi de ziarul Bursa.

"Nu este prima oară în istorie când SUA se confruntă cu o asemenea problemă şi e dificil de crezut că politicienii americani vor fi atât de iresponsabili încât să aducă SUA în incapacitate de plată", ne-a declarat Sergiu Maznic, broker Intercapital Invest.

În cazul în care Congresul american nu va decide majorarea plafonului maxim de îndatorare, SUA vor intra în incapacitate de plată.

Mihai Iulian Căruntu, BCR: "O anumită confuzie există deja pe pieţe"

Mihai Iulian Căruntu, Şeful Departamentului de Cercetare Pieţe de Capital al BCR, este de părere că o anumită confuzie există deja pe pieţe şi o emotivitate crescută pe pieţele financiare se va manifesta foarte probabil în perioada următoare, însă nu crede într-un scenariu apocaliptic. Domnia sa opinează că "va fi foarte stresant pentru investitori să-şi construiască o nouă percepţie asupra riscului care va influenţa, cel puţin o perioadă, deciziile de investiţii". Mihai Căruntu ne-a spus că aceasta este cea mai importantă consecinţă ce va rezulta într-o creştere generalizată a volatilităţii pieţelor financiare: "În acest sens, reacţiile de teamă şi de nervozitate crescută s-au văzut deja în creşterea sistematică a preţului aurului."

Domnul Căruntu estimeză că, în contextul descris mai sus, o ajustare între 5-10% a pieţelor mature de capital conduse de cea din SUA ar constitui un impact îndeajuns de dur: "Acest scenariu l-aş socoti, însă, ca fiind pemisist. Piaţa de la Bucureşti va reacţiona în consecinţă, prin sincronizare cu pieţele mature şi în special cu cea americană, aşa cum se dovedeşte a fi modelul său de evoluţie." Analistul BCR a mai adăugat că în pofida unor voci tot mai pesimiste, nu crede în scenariul unei crize de încredere similare celei din 2008 şi, atunci, atitudinea faţă de ajustări suplimentare (5%-10%) ale cotaţiilor acţiunilor la BVB trebuie să fie mai degrabă privită ca oportunitate de cumpărare.

Evaluarea actuală a BVB nu indică în niciun fel că ea ar fi scumpă la un P/E 2010 de 12 (n.r. P/E reprezintă raportul dintre preţul companiei şi rata câştigurilor sale), EV/EBITDA 2010 de 4,5 (n.r. EV/EBITDA reprezintă raportul dintre valoarea contabilă a companiei şi valoarea veniturilor după ce se scad cheltuielile operaţionale), aceste niveluri de evaluare raportate la profitablitatea aferentă anului trecut fiind rezonabile şi în acord cu faptul că BVB este evaluată în prezent cam la valoarea capitalurilor proprii ale companiilor listate (P/BV, care reprezintă raportul dintre valoarea companiei pe piaţă şi valoarea ei contabilă). În plus, aşa cum am spus, pentru majoritatea companiilor importante listate la BVB, nivelul serviciului datoriei este sustenabil raportat la profitabilitatea operaţională."

Mihai Chişu, IFB Finwest: "Tergiversările, neînţelegerile, amânările duc inevitabil la o tensiune sporită în rândul investitorilor"

În opinia lui Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, piaţa a înregistrat deja scăderi, din cauza acestui subiect, care acaparează din ce în ce mai mult atenţia mediilor financiare, pe măsură ce ne apropiem de termenul limită.

Domnia sa ne-a declarat: "Tergiversările, neînţelegerile, amânările duc inevitabil la o tensiune sporită în rândul investitorilor, iar orice veste negativă ce vine dinspre Congresul american induce noi deprecieri. Pieţele vor reacţiona, bineînţeles, în funcţie de aprobarea sau nu a măririi acestui plan de îndatorare. Cu toate că pieţele au înregistrat deprecieri în ultimele zile, dimensiunea acestora este de mică amploare, ţinând cont de importanţa acestui subiect, ceea ce mă face să cred că investitorii încă înclină spre ideea rezolvării favorabile a acestui demers, în sensul ridicării acestei limite. În cazul în care acest plan trece, mă aştept să văd o revenire pe trend crescător a pieţelor internaţionale şi o recuperare a terenului pierdut în ultimele zile. Aceste aspecte vor influenţa pozitiv şi piaţa autohtonă care, la rândul ei, s-ar putea bucura de atenţie sporită".

În situaţia mai puţin dorită, în care planul nu este aprobat, pieţele vor înregistra deprecieri pe termen scurt, psihologia pieţei va avea mult de suferit, iar ratingul SUA va fi cel mai probabil diminuat, ne-a mai spus domnia sa. "Toate aceste elemente vor contura un climat investiţional mai dificil, în care precauţia va fi pusă la mare preţ. În cazul în care sentimentul pieţei va deveni unul puternic negativ, nu prea există acţiuni care să scape de furia vânzătorilor, motiv pentru care cred că pieţele vor avea de suferit pe toate ramurile".

Sergiu Maznic, Intercapital Invest: "Un scenariu de dezacord în Congresul american ar putea provoca un val de panică pe pieţe"

Sergiu Maznic, broker Intercapital Invest, susţine că un scenariu de dezacord în Congresul american, care s-ar solda cu intrarea SUA în incapacitate de plată, "ar putea provoca un val de panică pe pieţele de capital din întreaga lume".

De asemenea, domnul Maznic consideră că, în această săptămână, pieţele au reacţionat puternic la ştirile survenite din Washington, continuarea discuţiilor fără un rezultat clar conducând cinci şedinţe consecutive de scăderi pe indicii americani. Bursa românească a fost afectată, la rândul ei, însă corecţiile indicilor de la BVB s-au dovedit a fi mai reduse, una din cauze fiind şi lichiditatea foarte redusă din ultima perioadă, potrivit domnului Maznic. Brokerul a mai adăugat că pieţele internaţionale, în acest moment, se dovedesc a fi mai vulnerabile la ştirile negative, întrucât acestea au avut o evoluţie ascendentă în ultimul an, în timp ce cotaţiile acţiunilor româneşti au înregistrat o mişcare laterală.

Brokerul citat menţionează că, în ultimele săptămâni, companiile americane au publicat rezultatele financiare pentru primul semestru din acest an, iar săptămâna aceasta vor urma raportările companiilor româneşti.

În ce investim?

- Mihai Chişu, IFB Finwest: "În cazul în care sentimentul pieţei va deveni unul puternic negativ, nu prea există acţiuni care să scape de furia vânzătorilor, motiv pentru care cred că pieţele vor avea de suferit pe toate ramurile. Investitorii se vor gândi din ce în ce mai mult să se refugieze în active mai sigure, iar printre cele mai la îndemână pot fi enumerate aurul, argintul, francul elveţian."

- Mihai Iulian Căruntu, BCR "În privinţa recomandărilor de investiţii, cred că o regulă de bază este esenţială, aceea de a urmări sectoare şi companii cu îndatorări sustenabile, cu alte cuvinte cu un nivel al serviciului datoriilor financiare care să fie absorbit, în mod sistematic, relativ uşor de profitul din exploatare. De asemenea, o altă idee ar fi să se selecteze aşa numitele sectoare defensive care sunt mai puţin afectate în vremuri tulburi (utilităţi, farma, industria alimentară). Din punct de vedere al acestor criterii, cred că Bursa de la Bucureşti oferă oportunităţi bune de investiţii în zona farma, utilităţi (TEL), petrol (Petrom) dar şi societăţi cu vizibilitate mai mică (Azomureş, Prospecţiuni, Albalact, Electromagnetica etc)."

- Sergiu Maznic, Intercapital Invest: "Dacă presiunea privind plafonul datoriei americane va dispărea, ar merita să urmărim cu atenţie sectoarele care vor înregistra cele mai bune rezultate, cei mai interesanţi emitenţi de la BVB din acest punct de vedere fiind din sectoarele financiare şi energetice."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb