Bursa şi moneda Coreei de Sud, în declin după moartea lui Kim Jong II

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 decembrie 2011

Kim Jong II

Kim Jong II

Cresc acţiunile din industria de apărare

Acţiunile tranzacţionate la bursa sud-coreeană au înregistrat, ieri, cel mai important declin din ultimele cinci săptămâni, iar moneda naţională (wonul) s-a depreciat până la cursul minim al ultimelor două luni, ca urmare a anunţului privind încetarea din viaţă a liderului Coreei de Nord, Kim Jong Il. Potrivit agenţiei de ştiri Coreea Centrală, Kim Jong II, în vârstă de 70 de ani, a decedat la data de 17 decembrie, în urma unui atac de cord.

În opinia investitorilor, riscurile care ameninţă Coreea de Sud includ atacuri militare. Anul trecut, Coreea de Nord a lansat un atac asupra Coreei de Sud, în urma căruia au fost ucise patru persoane.

Indicele Kospi al Bursei din Seul a pierdut 3,4% în sesiunea de ieri, încheind ziua cu 1.776,93 puncte. Declinul a fost cel mai mare din 10 noiembrie.

Wonul a scăzut cu 1,4%, la 1.174,80 unităţi/dolar, însă pe parcursul zilei a coborât până la 1.179,95 unităţi/dolar - cel mai scăzut curs din 7 octombrie până în prezent.

Randamentul obligaţiunilor sud-coreene cu maturitatea în septembrie 2016 a urcat cu 0,09 puncte procentuale, la 3,57%.

Guvernul nord-coreean a făcut apel ieri, la cetăţeni, "să-l urmeze în mod loial" pe Kim Jong Un - unul dintre fiii lui Kim Jong II - care a fost desemnat succesor al tatălui său.

Investitorii se tem că va apărea instabilitatea în Coreea de Nord, ţară care, în 2009, a sfidat ameninţările cu sancţiunile din partea Naţiunilor Unite, lansate din cauza programului nuclear.

"Incertitudinea politică din Coreea de Nord îi pune în gardă pe investitorii din Asia", a declarat, citat de Bloomberg, Jagannadham Thunuguntla, strateg şef la "SMC Wealth Management Services" Ltd. din New Delhi. În opinia sa, pe piaţă se resimt tensiuni care ar putea erupe în peninsula coreeană".

În condiţiile date, acţiunile producătorilor sud-coreeni de armament au urmat un curs ascendent, ieri. Ti-tlurile "Speco" Co., fabricant de echipament militar, au urcat cu 15%, la 2.350 woni. Tot în domeniul apărării, acţiunile "Victek" Co. s-au apreciat cu 15%, la 1.675 woni, iar cele ale "Huneed Technologies", tot 15% (limita maximă admisă), la 3.335 woni.

Analiştii cred că piaţa sud-coreeană ar putea rămâne volatilă vreme de una - două săptămâni, dacă unele instituţii îşi vor reduce investiţiile în Coreea de Sud.

PIB-ul Coreei de Sud va creşte cu 3,7% anul viitor, după un avans de 3,8% în 2011, respectiv de 6,2% în 2010, potrivit Ministerului Finanţelor de la Seul.

Aceleaşi date oficiale arată că exporturile Coreei de Sud, care generează 50% din economia ţării, ar putea spori cu 7,4% în 2012, după un avans de 19,2% anul acesta.

Agenţiile de rating Standard & Poor's (S&P) şi Fitch au informat că moartea liderului nord-coreean Kim Jong Il nu va avea un impact imediat asupra calificativului Coreei de Sud.

S&P atribuie ratingul "A" acestei ţări, iar Fitch "A+".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb