Bursa şi statul pun umărul să aducă firmele pe piaţa de capital

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 februarie 2011

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în parteneriat cu Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (n.r. întreprinderi mici şi mijlocii) sprijină IMM-urile, dorind să le atragă spre finanţarea prin piaţa de capital, au anunţat, ieri, reprezentanţii celor două instituţii, în cadrul conferinţei "Bursa de Valori Alternativa de Finanţare pentru Companiile Româneşti".

BVB a lansat anul trecut sistemul alternativ de tranzacţionare CAN (n.r. Companii şi Acţiuni Noi), pentru companiile care nu îndeplinesc condiţiile de admitere pe piaţa reglementată, dar doresc să se finanţeze pe piaţa de capital, a declarat, ieri, Valentin Io-nescu, directorul general al BVB, în cadrul conferinţei de presă.

Domnia sa a precizat că listarea IMM-urilor la BVB, în prezent, este propice deoarece ţara noastră se află la începutul unui ciclu de creştere economică, iar companiile vor beneficia de un plus de valoare aferent preţului acţiunilor acestora. Domnia sa a mai declarat că spre deosebire de finanţarea prin credite bancare, prin finanţarea prin piaţa de capital, o companie îşi păstrează autonomia şi nu depinde de un credit ca să-şi schimbe business plan-ul pentru rambursarea sumei contractate.

În ţara noastră, finanţarea companiilor prin piaţa de capital este utilizată într-o proporţie redusă, de sub 1%, cu toate că există un potenţial de dezvoltare mare, a declarat Valentin Ionescu. Domnia sa a precizat că în Statele Unite ale Americii finanţarea companiilor este asigurată în proporţie de 70% prin piaţa de capital, în timp ce în Europa, acest tip de finanţare este de numai 40%, restul de 60% fiind reprezentat de credite bancare.

Directorul general al BVB a dat drept exemplu Banca Transilvania, care a demonstrat că se poate realiza finanţare şi prin piaţa de capital. Potrivit domniei sale, Banca Transilvania s-a listat la bursă în 1997 şi de atunci a avut creşteri succesive de capital cu ajutorul BVB.

Costuri minime, vizibilitate mare

Anca Dumitru, director general adjunct BVB, a declarat că listarea IMM-urilor pe ATS este un lucru bun, deoarece costurile de listare sunt minime, vizibilitatea este mare, iar afacerea este promovată şi pregătită pentru promovarea pe piaţa reglementată. Domnia sa a mai adăugat că nu există costuri de procesare şi administrare a listării companiilor pe bursă, până în a doua jumătate a anului.

Proiectul "IMM-uri finanţate la bursă" urmează să fie implementat în 2012

Cezar Iliu, consilier în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a declarat că întreprinderile româneşti, cu capital autohton sunt subcapitalizate şi îndatorate la bănci. Domnia sa a adăugat că programul "IMM-uri finanţate la bursă" se adresează întreprinderilor mijlocii spre mari, care au un istoric de câţiva ani, au un statut juridic corepunzător, adică sunt societăţi pe acţiuni şi se mai adresează celor dornici să obţină finanţare. Dumitru Nancu, vicepreşedintele Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri, a declarat că agenţia pe care o conduce a elaborat un proiect "IMM-uri finanţate la bursă", care urmează să fie implementat în 2012, în situaţia în care va fi aprobat de Guvern. Domnia sa a adăugat, că pentru anul acesta, agenţia a alocat un buget de 46 de milioane de lei, destinat celor şapte programe pentru sprijinirea înfiinţării şi dezvoltării IMM-urilor, aflate în prezent în derulare.

Dumitru Nancu a mai declarat că programul recent lansat de Guvern pentru finanţarea tinerilor întreprinzători cu alocaţii de 10.000 de euro, va deveni operaţional din 22 februarie. Prin acest program agenţia îşi propune să finanţeze 500 de firme, fiind singurul dintre programele guvernamentale care finaţează costurile operaţionale ale companiei.

Dragoş Cabat, vicepreşedinte CFA (Chartered Financial Analyst) Româ-nia, este de părere că ţara noastră va avea creştere economică datorită sprijinirii IMM-urilor. Domnia sa a precizat că băncile sunt o sursă importantă de finanţare, însă finanţarea prin listarea la bursă ajută mai mult la dezvoltarea economiei. Totuşi finanţarea prin listarea la bursă prezintă anumite costuri şi nu este gratuită. Aceste costuri sunt reprezentate de dividendele pe care compania trebuie să le dea acţionarilor.

Adi Lupşan, director adjunct Intercapital Invest este de părere că alternativa finanţării prin bursă are următoarele avantaje:

- stabilirea corectă a valorii companiei

- accesul la resurse financiare importante cu costuri minime

- perioada de finanţare este pe termen nelimitat

- finanţarea are costuri zero, pentru că banii sunt atraşi de pe piaţa de capital

- notorietate, publicitate gratuită

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daca de la Valentin Ionescu nu ai ce sa astepti. el fiind atit de plin de el. incit cind o sa explodeze sa fiti atentii sa nu va stopeasca....Anca Dumitru....Anca Dumitru acesata MOGULA a pietei de capital....ne-a dat pe sapte...ea oricum nu stie sa semneze statul de plata....Si la birou vorbeste doar in IPO-uri...Atunci prin deductie logica stie sa finanteze IMM-uri....Ne-am dus pe copca copii....Schimbati stafiile baieti. Nu le mai tineti infipte in TZEPE(SHHHHHH)..

    De ce in 2012 ? Lasati-le draq pt 2039, pana atunci TRAI-NENEACA.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb