BURSA SIBIANĂ VREA SĂ REIA DISCUŢIILE PENTRU FUZIUNEA CU BUCUREŞTIUL BVB - Sibex, o iubire imposibilă?

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 august 2015

BVB - Sibex, o iubire imposibilă?

Ovidiu Petru: "Printr-un efort comun, cei doi operatori ar putea susţine creşterea competitivităţii pieţei de capital din România"

Subiectul fuziunii dintre Bursa de Valori Bucureşti şi Sibex este pus, din nou, pe tapet, după nenumărate tentative eşuate.

Acţionarii Sibex au fost convocaţi, pe 23 septembrie, să decidă împuternicirea Consiliului de Administraţie pentru iniţierea şi purtarea de discuţii cu Bursa de Valori Bucureşti în vederea stabilirii, eventual, a unor relaţii de colaborare, inclusiv pentru discutarea aspectelor legate de fuziune, urmând ca rezultatele discuţiilor să fie prezentate în cadrul unei Adunări Generale a Acţionarilor.

Ovidiu Petru, directorul general al bursei sibiene, este de părere că Sibex şi BVB ar trebui să fie două pieţe cu mecanisme şi produse complementare. Domnia sa ne-a declarat: "Printr-un efort comun, cei doi operatori ar putea susţine creşterea competitivităţii pieţei de capital din România la nivel regional şi, de ce nu, chiar european.

O astfel de colaborare între Sibex şi BVB nu ar trebui privită ca o "cedare de poziţii", de o parte sau de alta - cum poate s-ar grăbi unii să judece, ci ar trebui văzută din perspectiva beneficiilor pe care o comunicare permanentă şi deschisă de idei, proiecte şi know-how le-ar putea aduce ambelor părţi implicate şi pieţei de capital locale.

Concret, sunt multiple proiecte în care cei doi operatori ar putea colabora - bineînţeles, cu sprijinul şi îndrumarea autorităţii: -împrumutul de acţiuni şi short-selling-ul, derivatele cu livrare, derivate pe indici, promovarea produselor locale la nivel regional, exploatând în acest sens inclusiv parteneriatele regionale pe care Sibex le are implementate în prezent.

În al doisprezecelea ceas, Sibex, BVB, entităţile din grupul celor doi operatori precum şi autoritatea şi participanţii pieţei locale ar trebui să îşi unească forţele într-un mod eficient pentru a putea înlesni concretizarea obiectivului de piaţă emergentă, prin: eficientizarea mecanismelor de împrumut şi short-selling, dezvoltarea derivatelor locale, produse şi mecanisme post-tranzacţionare care să încurajeze creşterea lichidităţii atât pentru piaţa spot, cât şi pentru piaţa de derivate".

În contextul proiectului de uniune al pieţelor de capital din Europa, devine tot mai clar că piaţa de capital autohtonă, fie că vorbim de piaţa spot, fie că vorbim de piaţa de derivate, nu se poate distinge decât prin individualitatea produselor financiare oferite, apreciază directorul Sibex: "Este, de asemenea, evident că o bursă de derivate reglementată cum este Sibex nu poate face «concurenţă» unor platforme forex, oferind spre tranzacţionare preponderent produse derivate externe, cu atât mai mult cu cât sunt semnale clare că, atât pentru clienţii locali cât mai ales pentru participanţii străini din cadrul proiectului platformei comune în cadrul căreia Sibex îşi «expune» produsele încă din decembrie 2014, derivatele autohtone sunt preferabile unor produse externe exotice".

Recent, preşedintele SIF2 Moldova, Costel Ceocea, a ridicat problema fuziunii celor două burse, în cadrul unui interviu pentru ziarul "BURSA", publicat pe 8 iunie. Domnia sa consideră că, în actualul context general al pieţei şi particular al evoluţiei operatorilor bursieri BVB şi Sibex, se pot relua discuţiile şi analizele privind fuziunea acestora, având în vedere acţionariatul comun: "Analiza comparativă preţ, lichiditate, pentru cele două titluri, poate conduce la concluzia/anticiparea unor avantaje pentru acţionari în cazul aprobării fuziunii. O eventuală operaţiune iniţială de vânzare a acţiunilor Sibex şi de concentrare a acţionariatului ar putea facilita ulterior adoptarea deciziei privind fuziunea celor doi operatori de piaţă" .

O primă tentativă de fuziune eşauată a avut loc în 2006, când Adunarea Generală a Acţionarilor Bursei de Valori Bucureşti a respins proiectul de fuziune. Principalul motiv care a dus la respingerea respectivei propuneri a fost raportul de schimb propus între titlurile celor două burse.

Acţionarii celor doi operatori au mai avut pe ordinea de zi a Adunărilor Generale subiectul, însă fuziunea nu s-a concretizat.

BVB şi Sibex au avut discuţii de colaborare, în 2013, pentru implementarea unei contrapărţi centrale (CCP) locale, însă negocierile au dat greş. Drept urrmare, BVB a renunţat la piaţa derivatelor, iar Sibex s-a orientat către CCP-ul grecilor de la Athex.

La începutul mandatului său de director general BVB, Ludwik Sobolewski spunea că nu are o opinie despre o posibilă fuziune cu Sibex. Domnia sa declara: "Avem această situaţie care, din punct de vedere structural, nu este optimă, respectiv două burse în România, dar nu cred că Sibex este o ameninţare competitivă pentru BVB. Apoi, nu văd un viitor pentru Sibex, ca şi concept de afacere. Pot să spun că atunci când am decis, ca CEO al Bursei din Varşovia, să cumpăr o participaţie la Sibex, am avut două motive. În primul rând, voiam să fiu mai aproape de piaţa din România, gândindu-mă că ar putea avea potenţial. În al doilea rând, a mai contat şi perspectiva unei fuziuni între Sibex şi BVB".

Ovidiu Petru: "Proiectul derivatelor pe energie este în linie dreaptă"

Acţionarii Sibex mai au, pe ordinea de zi, delegarea către Consiliul de Administraţie a competenţei privind aprobarea reglementărilor necesare organizării şi funcţionării pieţei reglementate de instrumente financiare derivate, având ca activ suport indici pe energie.

Potrivit lui Ovidiu Petru, proiectul derivatelor pe energie este în linie dreaptă.

Domnia sa ne-a explicat: "Avem, după cum cunoaşteţi, o soluţie de tranzacţionare, agreată de principiu, încă din luna aprilie. În ceea ce priveşte soluţia de clearing pentru piaţa de derivate, şi având în vedere inexistenţa unui CCP local precum şi gradul ridicat de specializare al clearing-ului pentru derivatele pe energie, ne-am văzut nevoiţi să căutăm soluţii în plan extern, atât regional, cât şi european, decizia finală urmând să fie luată în urma unei analize amănunţite. Lucrăm, de asemenea, îndeaproape, cu ASF pentru a identifica modalităţile optime de integrare a unei pieţe, al cărei design este cu totul nou în peisajul pieţei de capital locale, în contextul legislaţiei actuale şi mai ales în contextul noilor reglementări de la nivel european (MiFID2). Astfel, împreună cu autoritatea se analizează, la acest moment, în principal: modalitatea concretă de supraveghere integrată la nivelul autorităţilor relevante a noii pieţe în corelaţie cu piaţa spot de energie şi în ce măsură accesul participanţilor de pe piaţa spot pe această piaţă poate fi înlesnit printr-o reglementare distinctă.

Rezultatul acestei analize va sta la baza reglementărilor de organizare şi funcţionare a noii pieţe şi implicit a întregului proiect".

Sibex anunţa, recent, că Deutsche Börse îi va furniza sistemele electronice şi de infrastructură pentru tranzacţionarea derivatelor pe energie, în urma unui Protocol de colaborare. Totodată, Deutsche Börse va facilita accesul la sistemul de compensare-decontare pentru derivatele pe energie.

Sibex intenţionează să înfiinţeze şi să administreze o piaţă reglementată de instrumente financiare derivate cu activ suport energie electrică, folosind un sistem al Deutsche Börse adresat burselor de mărfuri, potrivit reprezentanţilor bursei.

Sibex a anunţat lansarea derivatelor pe energie încă din iulie 2013, după ce a încheiat un acord cu operatorul pieţei de energie OPCOM, deţinut integral de Transelectrica. Şi Bursa de Valori Bucureşti avea un parteneriat pentru derivate pe energie cu OPCOM, încă din 2010, însă nu a reuşit să îl concretizeze.

În AGA din 23 septembrie, acţionarii Sibex vor mai alege un membru în Consiliul de Administraţie, vor aproba noi terife şi vor decide punerea în practică sau renunţarea la depunerea acţiunii în răspundere împotrica fostului administrator Cristian Sima.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Durea-m-ar capu'!

    Cam greu din doua burse slabe sa faci una buna

    Ce mai dansam noi hora unirii la Paltinis odata!

    si da-le doamne colaci multi la cei ce vin la inmormintareeee.

    1,2,3,4... vorbiti din rai?...

    parerile raspopitilor nu au contat niciodata.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb