Bursele de la Guvern, subiect de dispută în Consiliul Local Buzău

ANA FELEA
Miscellanea / 23 aprilie 2021

Bursele de la Guvern, subiect de dispută în Consiliul Local Buzău

Proiectul privind acordarea burselor şcolare finanţate cu bani de la Guvern a ajuns săptămâna aceasta pe masa aleşilor locali din municipiul Buzău. După o analiză a Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău s-a decis ca, în total, 10.571 de copii să primească câte o sută de lei pe lună, începând cu semestrul II al acestui an şcolar, în funcţie de notele obţinute. Concret, este vorba despre 7769 burse de merit, 1340 burse de studiu şi 1462 burse de ajutor social .

Totuşi, înaintea votului din Consiliul Local pentru aprobarea proiectului respectiv, consilierii PNL au venit cu un amendament prin care au cerut suplimentarea acestei sume acordate de Guvern.

"Vă propun un amendament şi vom propune mărirea cu 80% a burselor acordate. Toate bursele acordate", a spus Andrei Neder, consilier PNL.

În susţinerea amendamentului, consilierii PNL au venit cu exemple concrete, din alte oraşe, unde cei o sută de lei oferiţi de Guvern s-au dublat sau chiar s-au triplat, astfel încât elevii primesc în final, de exemplu, pentru performanţele şcolare şi 300 de lei lunar.

Florin Sangiu, consilier PNL a întrebat: "V-aş putea da câteva exemple de primării care au alocat bani în plus de la bugetul local pe lângă banii de la bugetul de stat. Primăria Sectorului Bucureşti pentru bursele de performanţă acordă 200 de lei,pentru cele de merit 100 de lei bursele de ajutor social 150 de lei, Primăria municipiului Sfântului Gheorghe acordă burse de performanţă de 300 de lei,burse de merit 200 de lei, de studiu 100 de lei, burse sociale 150 de lei. Braşov acordă 200 pentru elevii cu performanţă, 150 pentru bursele de merit, 130 de lei burse de studiu, 100 de ajutor social. Deci în alte municipii se poate. Întrebarea este de ce nu alocăm şi noi un sprijin sau o bursă în plus pentru elevii şcolilor din Buzău".

Amendamentul propus de Andrei Neder a fost însă respins. La momentul votului a primit 13 voturi împotrivă, o abţinere şi doar 7 voturi pentru.

Refuzul consilierilor PSD, care de altfel deţin majoritatea în Consiliul Local, a fost motivat chiar de primarul municipiului Buzău Constantin Toma care a spus că avea în intenţie să ofere burse de studiu, dar pentru că au venit bani de la Guvern a decis ca banii să fie alocaţi pentru un alt proiect educaţional, propus de Oana Matache.

Acesta a declarat: "Legat de bursele şcolare, inclusiv prin scrisoarea primarului ne-am asumat că vom da burse pentru elevi, înainte de a afla că Guvernul va da cei 100 de lei. Şi bine a făcut pentru că Guvernul ne este dator cu vreo 4 milioane de euro de anul trecut când am cheltuit pentru măsurile luate în pandemie. Sunteţi la Putere la Bucureşti! Vă rog să acţionaţi şi să aduceţi banii şi vom folosi banii şi pentru a da burse suplimentare. Consilierii PSD au venit cu un proiect care vor completa bursele şcolare, respectiv să dăm cărţi pentru citit pentru toţi elevii din Buzău. Încercăm să acţionăm cu această cădere a Educaţiei prin încurajarea lecturii. Deci în loc să dăm banii direct, dăm banii pe cărţi".

Concret, este vorba despre programul "Buzăul Citeşte", un program care va avea drept grup ţintă aproape 20.000 de elevi, copii din clasa a III-a până la clasa a XI-a.

Oana Matache a explicat: "Acest program înseamnă că toţi elevii din municipiu vor primi un pachet cu câte 4 cărţi, selectate de experţi din Educaţie şi vor intra într-un program în care vor beneficia de sesiuni de dezbateri, concursuri între şcoli. Este un program la nivelul întregului oraş şi prin care se va încuraja cititul. Vă pot spune procentele îngrijorătoare cu care ne confruntăm: la testele Pisa suntem pe ultimul loc la capitolul citire, 42% dintre elevi sunt analfabeţi funcţionali, adică citesc, dar nu înţeleg ce citesc, iar 69% dintre români nu au citit niciodată o carte. Ar trebui să facem ceva în acest sens. Şi eu sunt de acord că trebuie să investim şi prin burse, dar mai ales prin programe educaţionale pentru că de multe ori cei 10 lei ori 20 de lei oferiţi nu se vor măsura în eficienţă şi în performanţă, însă un program poate aduce plus valoare. Programul va avea o raportare lunară".

Acest program a luat forma unui proiect care a fost propus spre votare astăzi Consiliului Local ca un amendament la proiectul privind aprobarea bugetului local pentru anul în curs. Asta pentru că, pentru a pune în practică acest program este nevoie de bani, adică aproape 800.000 de lei.

Oana Matache a punctat: "Solicităm majorarea bugetului local, capitolul 65 - «Învăţământ» cu suma de 450.000 de lei, respectiv diminuarea capitolului «Cultură» cu aceeaşi sumă. Asta pentru că dorim alocarea 797.000 către toate şcolile şi liceele din municipiul Buzău pentru a demara programul educaţional «Buzăul citeşte», care va avea drept grup ţintă 19.925 de elevi din municipiul Buzău. Menţionez că vom lua banii astfel: 250.000 de la Centru Cultural Marghiloman din capitolul «Realizări cărţi, albume şi monografii», 200.000 de lei Drăgaică şi va fi suplimentat bugetul cu diferenţa de 347.000 lei din bugetul de «Bunuri şi servicii» al Primăriei Buzău".

Amendamentul a iscat, din nou discuţii, consilierii PNL fiind de părere că acest program nu va combate absenteismul şcolar, o problemă reală cu care se confruntă municipiul în condiţiile în care anula 300 de elevi nu ajung la şcoală.

"Absenteismul la nivelul gimnazial este destul de mare. Credeţi că or să vină la şcoală pentru a ridica cele 4 cărţi? Ei nu vin la şcoală pentru nimic . De bine de rău, partea financiară îi atrăgea. Măcar veneau până la şcoală pentru a lua acei bani", a spus Neder.

În final, amendamenul propus de Oana Matache la proiectul privind aprobarea bugetului a fost aprobat primind 20 de voturi pentru şi unul împotriva.

În concluzie, bursele elevilor au rămas la 100 de lei, din fondurile acordate de Guvern, însă vor mai primi, în plus, patru cărţi de citit, cumpărate din banii Primăriei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca tot vreti subiect din Buzau.. Scriei despre furturile de la Trans Bus, Compania de Apa, Urbis Serv si mai ales despre noua locatieIazul Morilor pe care domnul Primar Toma o amenajeaza pentru a le face drum de acces pentru terenul Bisericii . Sa poata construi stimabilii prelati un carter de blocuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb