Acţiunile societăţilor europene s-au redresat ieri, în a doua parte a zilei, după ce înregistraseră pierderi în prima parte, iar evoluţia pozitivă a fost determinată de titlurile "France Telecom" SA şi "Vodafone Group" Plc.
Acţiunile "France Telecom" au urcat cu 2%, la 20,95 euro. "Lehman Brothers Holdings" Inc. şi-a modificat în sens pozitiv recomandarea pentru acţiunile companiei de telefonie din Franţa (a doua din Europa): "overweight", de la "equal-weight".
Acţiunile "Vodafone", cel mai mare operator mondial de telefonie mobilă, au crescut cu 1,7%, la 161 pence.
Titlurile "Royal KPN" NV au urcat cu 4,7%, la 10 euro. Cea mai mare companie de telefonie din Olanda a anunţat că nu poartă negocieri pentru preluarea diviziei "Bouygues Telecom" aparţinând "Bouygues" SA, dat fiind că se află deja în proces de achiziţie a "Getronics" NV.
Acţiunile companiei aeriene "British Airways" au crescut cu 2,5%, la 411 pence.
Ieri au crescut 12 din cele 18 burse din vestul Europei. CAC 40 al pieţei din Paris a scăzut cu 0,1%, la 5565,11 puncte, DAX al celei din Frankfurt a urcat cu 0,1%, la 7479,85 puncte, iar FTSE 100 al Bursei din Londra a crescut cu 0,4%, la 6249.
Pieţele din Turcia, speriate de un posibil conflict politic
Acţiunile tranzacţionate la bursele din Turcia au urmat un curs descendent ieri, după ce ministrul de externe Abdullah Gul a anunţat că plănuieşte să candideze la funcţia de preşedinte. Astfel, s-au amplificat temerile legate de faptul că această candidatură va readuce agitaţia politică în ţară.
Acţiunile "Turkiye Garanti Bankasi" AS au scăzut cu 1,8%, la 8,20 lire. Titlurile "Turkiye Is Bankasi" AS (cea mai mare bancă din ţară) au coborât cu 2,3%, la 6,35 lire.
Indicele ISE National 100 a pierdut 1,2%, ajungând la 49.677,51 puncte.
Creşteri la pieţele din New York
Majoritatea acţiunilor tranzacţionate pe pieţele din SUA au urmat un curs ascendent ieri, în deschidere, după ce guvernul de la Washington a publicat un raport din care rezultă că economia creşte fără să alimenteze inflaţia. Investitorii au mai speculat că pe piaţă sunt suficienţi bani ca sistemul financiar să facă faţă cererii băncilor. Amintim că, în ultimele zile, la bursele din întreaga lume s-au înregistrat scăderi importante, îndeosebi pe segmentul financiar, de teamă că se va extinde criza din sectorul creditelor ipotecare din SUA.
Acţiunile EMC Corp. au urcat cu 44 de cenţi, la 19,49 dolari, după ce divizia de software a acesteia, "Vmware", a vândut 33 de milioane de acţiuni, la un preţ de 29 dolari/titlu. Titlurile "Lexmark" au urcat cu 91 de cenţi, la 38 dolari. Analiştii "FTN MidWest Research" şi-au modificat în sens pozitiv recomandarea pentru aceste acţiuni: "neutru", de la "vinde".
Indicele Standard & Poor"s 500 a coborât cu 0,1% la ora 9:38 a.m., pe piaţa din New York, ajungând la 1451,05 puncte. Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 0,1%, la 13.222,31, iar Nasdaq Composite a crescut cu 0,1%, la 2544,17 puncte.
Scad bursele din Asia
Acţiunile listate la bursele din Asia au scăzut, ieri, după ce creditorul ipotecar australian "Rams Home Loans Group" Ltd. a anunţat că problemele "fără precedent" de pe pieţele împrumuturilor i-ar putea reduce profiturile.
Acţiunile "Rams" au scăzut cu 19%, la 1,41 dolari australieni. Acţiunile "Australia & New Zealand Banking Group" Ltd., a treia societate financiară din Australia, au pierdut 1,4%, stabilind un curs de 28,20 dolari australieni.
Titlurile "Mitsubishi UFJ Financial Group" Inc., cea mai mare bancă din Japonia, au coborât până la nivelul minim al ultimilor doi ani, după ce creditorul american "Aegis Mortgage" Corp. a solicitat protecţia legii falimentului. Titlurile băncii nipone au scăzut cu 1,7%, la 1,14 milioane de yeni.
Indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a crescut cu 0,3%, la 16.844,61 puncte. Ieri, în regiune, au mai crescut pieţele din Hong Kong (+0,5%), Singapore (+0,2%) şi Malaiezia (+0,1%), restul urmând un curs descendent. Bursa din Pakistan a fost închisă ieri.
Un aspect ironic al crizei actuale din SUA este faptul că aceasta a afectat în principal capetele extreme ale spectrului financiar - segmentele cele mai bogate şi respectiv cele mai sărace ale economiei americane. Criza creditelor s-a declanşat în momentul în care cei mai slabi debitori, mai exact persoane fizice sărace, fără venituri şi active, au încetat să-şi plătească ratele la creditele ipotecare, pe măsură ce dobânzile au crescut.
Dar multe dintre aceste ipoteci au fost "reambalate" ca titluri de valoare tranzacţionabile şi vândute unor fonduri de investiţii. Cele mai sofisticate dintre aceste fonduri de investiţii au achiziţionat cele mai riscante tranşe de titluri de valoare - cele care permiteau deţinătorului să colecteze bani numai după ce alte tranşe au fost plătite. Astfel, aceste fonduri de investiţii "super-bogate" şi "super-sofisticate" (inclusiv câteva fonduri "Bear Stearns", a căror reputaţie s-a degradat între timp) au avut cel mai mult de suferit de pe urma crizei economice actuale. Lor li se adaugă cei mai săraci debitori, care nu îşi mai pot plăti ratele la creditele ipotecare în contextul unor dobânzi ridicate. Unii analişti consideră că agitaţia de la bursele de valori reflectă teama că această criză se va extinde de la capetele spectrului economic spre mijlocul acestuia şi vor fi afectaţi debitorii şi creditorii din segmentul mediu. Acest efect a început deja să-şi intre în drepturi şi rămâne de văzut dacă criza ipotecii cu risc ridicat va lua amploare, afectând şi restul economiei.