BURSELE DIN LUME Încetinirea economiei Chinei, motiv de declin în Europa

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 22 ianuarie 2019

Încetinirea economiei Chinei, motiv de declin în Europa

Pieţele europene au avut un curs negativ ieri, după ce China a anunţat că economia sa a încetinit semnificativ anul trecut, consemnând cel mai lent ritm de avans din 1990 până în prezent.

Titlurile "Siemens" AG, cel mai mare conglomerat german din domeniul ingineriei, au coborât cu 0,02%, la 100,54 euro. "Comisia Europeană va face o eroare politică şi o greşeală politică dacă va bloca fuziunea dintre «Alstom» şi «Siemens»", a apreciat, ieri, ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, înainte de o întâlnire programată cu comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, la Paris.

Titlurile grupului francez "Alstom" SA, cel mai mare conglomerat european din domeniul ingineriei, au crescut cu 2,6%, la 35,36 euro.

Acţiunile producătorului auto german "Volkswagen" AG au consemnat un declin de 0,1%, la 147 euro. Trecerea la vehiculele electrice va face maşinile mult mai scumpe, iar acestea vor fi în viitor inaccesibile pentru persoanele cu venituri scăzute, a afirmat conducerea "Volkswagen".

În schimb, titlurile grupului auto francez "Renault" SA s-au apreciat cu 0,1%, la 57,15 euro. Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a dezminţit, duminică, existenţa unor negocieri privind o fuziune între "Renault" şi "Nissan Motor" Co. (Japonia), în pofida informaţiilor apărute în presă că Franţa ar face presiuni în acest sens.

Acţiunile producătorului german de bunuri de larg consum "Henkel" AG au pierdut 8,7%, atingând 88,58 euro, după ce acesta şi-a publicat rezultatele financiare preliminare şi a anunţat că va majora investiţiile cu aproximativ 300 de milioane de euro.

Titlurile companiei aeriene franco-olandeze "Air France-KLM" SA au înregistrat un plus de 5,3%, la 10,22 euro. Davy Research a modificat în sens pozitiv recomandarea pentru acţiunile operatorului de transport aerian: "outperform", de la "neutral".

Acţiunile "Wienerberger" AG, cel mai mare producător mondial de cărămizi, au scăzut cu 0,3%, la 20,08 euro, deşi compania austriacă a informat că majorează dividendul.

Titlurile "Just Eat" Plc, portal britanic de comenzi de mâncare, s-au depreciat cu 1,3%, la 649,80 pence. Compania a anunţat că directorul său executiv, Peter Plumb, demisionează cu efect imediat.

Acţiunile "Deutsche Telekom" AG au coborât cu 2,1%, la 14,58 euro. Berenberg a modificat în sens negativ recomandarea pentru compania germană de telefonie, îndemnând la vânzarea titlurilor acesteia.

La ora 16.25 (ora României), indicele FTSE 100 al pieţei din Londra a scăzut cu 0,06%, la 6.963,99 puncte, CAC 40 al celei din Paris - cu 0,2%, la 4.865, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 0,5%, la 11.153,42.

Pieţele americane au fost închise ieri, americanii sărbătorind Ziua lui Martin Luther King.

Avans în Asia

La bursele din Asia, acţiunile au crescut ieri, în condiţiile în care datele mai slabe privind evoluţia PIB-ului Chinei au alimentat speranţele că autorităţile vor lua noi măsuri de stimulare.

Titlurile constructorului autio nipon "Toyota Motor" Corp. au urcat cu 0,3%, la 6.817 yeni, iar cele ale producătorului de electronice "Panasonic" Corp. - cu 3,3%, la 1.094 yeni, în urma apariţiei informaţiei potrivit căreia cele două companii vor să lanseze o societate mixtă în 2020, care să fabrice baterii pentru vehicule electrice.

Acţiunile "Lixil Group" Corp. au consemnat un avans de 4,6%, la 1.517 yeni. Producătorul japonez de materiale de construcţii a negat zvonurile conform cărora a luat în calcul delistarea sa de pe piaţa niponă.

Titlurile grupului petrolier australian "Santos" Ltd. s-au apreciat cu 0,7%, la 6,10 dolari australieni, iar cele ale "Oil Search" Ltd. - cu 1%, la 7,80 dolari australieni, înainte ca aceşti producători să îşi anunţe, în săptămâna începută ieri, datele privind producţia din ultimul trimestru al anului trecut.

În acelaşi domeniu, acţiunile "PetroChina" Co. au câştigat 1,6%, atingând 5,13 dolari Hong Kong.

Indicele S&P/ASX 200 al Bursei din Sydney a crescut cu 0,2%, la 5.890,40 puncte, Hang Seng al celei din Hong Kong - cu 0,4%, la 27.196,54, Nikkei 225 al pieţei din Tokyo - cu 0,3%, la 20.719,33.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb