BURSELE DIN LUME Motive de pesimism pe pieţele europene

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 7 decembrie 2015

Motive de pesimism pe pieţele europene

Bursele din Europa au scăzut vineri, în majoritate, pe fondul dezamăgirii create joi de amploarea măsurilor de stimulare anunţate de Banca Centrală Europeană (BCE), respectiv al declinului cotaţiilor petroliere.

Titlurile "Deutsche Bank" AG, cea mai mare bancă din Germania, s-au apreciat cu 0,8%, la 23,42 euro, însă cele ale "BNP Paribas" SA, cea mai mare bancă franceză, au scăzut cu 0,9%, la 53,87 euro. Autorităţile de reglementare din UE au renunţat la acuzaţiile lansate, în urmă cu doi ani, împotriva a 13 bănci, privind blocarea intrării a două burse pe segmentul tranzacţiilor cu instrumente derivate de credit (CDS). Cele două bănci se numără printre instituţiile financiare în cauză.

Acţiunile "UBS Group" AG, cea mai mare bancă din Elveţia, au coborât cu 0,1%, la 19,46 franci. UBS vrea să răscumpere obligaţiuni în valoare de circa 16 miliarde de franci (16,1 miliarde de dolari).

Acţiunile producătorului francez de ţiţei "Total" SA au scăzut cu 2,3%, la 43,46 euro.

Titlurile companiei germane BMW AG au câştigat 1,8%, ajungând la 99,20 euro, deşi constructorul de autoturisme de lux trebuie să plătească o amendă de 156 de milioane de franci elveţieni pentru activităţi anticoncurenţiale, potrivit unei decizii de vineri a Tribunalului Federal Administrativ din Elveţia.

Acţiunile "Volkswagen" AG, cel mai mare grup auto european, au urcat cu 1,2%, la 138,28 euro. Societatea a anunţat băncile care i-au acordat un credit punte de 20 miliarde de euro că va vinde active dacă nu va găsi alt mijloc să achite împrumutul pe un an, spun surse anonime citate de Reuters.

Titlurile "Renault" SA, al doilea mare producător auto din Franţa, au consemnat un avans de 1,5%, la 92,85 euro. Directorul general al alianţei franco-japoneze "Renault-Nissan", Carlos Ghosn, a declarat că negocierile pentru rezolvarea divergenţelor cu Executivul de la Paris privind dublarea drepturilor de vot în board sunt în desfăşurare şi speră că problema se va rezolva până la întâlnirea acestuia, programată în data de 11 decembrie.

Indicele SMI al pieţei elveţiene a scăzut cu 0,6%, la 8.802,89 puncte, CAC 40 al celei franceze - cu 0,3%, la 4.714,79, DAX al bursei germane - cu 0,3%, la 10.752,10.

SUA, în avans

La New York, acţiunile au crescut vineri, în baza datelor oficiale peste aşteptări privind situaţia locurilor de muncă din SUA.

Titlurile "JPMorgan Chase & Co.", cel mai mare grup bancar din SUA, s-au apreciat cu 3,2%, la 7,89 dolari, iar cele ale gigantului tehnologic "Apple" Inc. - cu 3,3%, la 119,03 dolari.

Acţiunile producătorului de cosmetice "Avon Products" Inc. au urcat cu 5,8%, la 4,22 dolari. Compania poartă negocieri pentru înstrăinarea activităţilor sale din America de Nord, către o firmă de private equity, spun surse apropiate situaţiei.

Indicele Standard & Poor's 500 a crescut cu 2,1%, la 2.091,69 puncte, Dow Jones Industrial Average - cu 2,1%, la 17.847,63, Nasdaq Composite - tot cu 2,1%, la 5.142,27.

Scăderi în Asia

Pe pieţele din Asia, acţiunile au scăzut vineri, după ce, în ziua precedentă, unii investitori au fost dezamăgiţi de amploarea măsurilor de stimulare anunţate de BCE.

Titlurile operatorului nipon de transport maritim "Mitsui OSK Lines" Ltd. s-au depreciat cu 3,7%, la 310 yeni, iar cele ale rivalului "Kawasaki Kisen Kaisha" Ltd. - cu 2,8%, la 241 yeni. Societatea de brokeraj "Nomura Holdings" Inc. a redus calificativele unor companii din industria transportului maritim.

Acţiunile producătorului japonez de echipamente de birou "Askul" Corp. au pierdut 5,1%, ajungând la 4.925 yeni, după ce "Jefferies Group" LLC a anunţat că estimările sale de profit sunt "uşor negative".

Titlurile producătorului nipon de medicamente "Hisamitsu Pharmaceutical" Co. au consemnat un declin de 5,3%, la 5.020 yeni. Potrivit cotidianului Nikkei, guvernul de la Tokyo ar putea limita utilizarea unor plasturi medicali.

Acţiunile "Samsung Electronics" Co., cel mai mare producător mondial de telefoane inteligente, au coborât cu 1,6%, la 1,269 milioane de woni, după ce societatea de cercetare IDC şi-a redus estimarea de creştere a pieţei globale a smartphone-urilor, în 2015.

În plus, "Samsung" a acceptat să acorde "Apple" Inc. despăgubiri în valoare de 548 de milioane de dolari, la cinci ani după ce compania americană a dat în judecată rivalul sud-coreean pentru încălcarea mai multor brevete pentru tehnologia smartphone.

Acţiunile companiei imobiliare chineze "Poly Real Estate Group" Co. au scăzut cu 3,2%, la 11 yuani.

Titlurile producătorului japonez de electronice "Toshiba" Corp. au înregistrat un minus de 1,1%, la 302,3 yeni. "Toshiba", "Fujitsu" Ltd şi "Vaio" - fostă divizie a "Sony" Corp., analizează o posibilă combinare a operaţiunilor lor din domeniul calculatoarelor personale, conform Nikkei.

Acţiunile "Fujitsu" Ltd. au urcat cu 2,3%, la 646,6 yeni.

Indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a scăzut cu 2,2%, la 19.504,48 puncte, Kospi al pieţei din Seul - cu 1%, la 1.974,40, Shanghai Composite al celei din Shanghai - cu 1,7%, la 3.524,99.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb